Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Economist: Η κραυγή της Ελλάδας

Ο Παρθενώνας και η λέξη Greece. Κάθε e της λέξης και το σύμβολο του ευρώ (€) να πέφτει. Τι μένει; Ένα Gr (για την Ελλάδα) και ένα C (για την κρίση)...Είναι το πρωτοσέλιδο του Economist. Είναι ένα ακόμη δημοσίευμα για την πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δεν είναι προσβλητικό όπως άλλα, δεν είναι ειρωνικό όπως τα περισσότερα.

«Οι αγορές δεν είναι η μοναδική απειλή για το ευρώ. Μπορούν να είναι και οι ψηφοφόροι», γράφει το άρθρο του γνωστού περιοδικού, αναφερόμενο στο δημοψήφισμα (που τελικά δε θα γίνει) σχετικά με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
«Ο κ. Παπανδρέου είναι εν μέρη ο αυτουργός της ίδιας της κακοτυχίας του» γράφει ο Economist, σημειώνοντας πως η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα καταδικάστηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες. «Και θεωρήθηκε είτε ανόητος είτε προδότης».

Το κείμενο αναφέρεται και στην αντίθεση πολλών μελών της κυβέρνησης με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ενώ γίνεται φυσικά και αναφορά στην έκρηξη των Μέρκελ-Σαρκοζί προς το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, στην τελευταία τους συνάντηση στις Κάννες.