Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Πρέπει να δεσμευτεί να φύγει εάν δεν θέλει να τον διώξουν. Κρίσιμη η ομιλία Παπανδρέου στις 20:00 στη Βουλή

Το θυελλώδες πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών θα αποτυπωθεί τα μεσάνυκτα στην κρισιμότερη ίσως ψηφοφορία της τελευταίας περιόδου με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καλούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση ή να ανοίξουν το δρόμο για εκλογές.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέχρι και νωρίς την Παρασκευή έδειχναν να γέρνουν προς την κατεύθυνση να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά η παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου φαίνεται πως επανέφερε το θρίλερ και πλέον όλα είναι στον αέρα.
Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα κάνουν. Ωστόσο γίνεται μεγάλη προσπάθεια να πεισθούν όσοι είναι αρνητικοί. Την ίδια ώρα οι εξελίξεις αυτές αγγίζουν το θέατρο του παραλόγου, καθώς όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές δηλώνουν ξεκάθαρα πως θα δώσουν στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν εμπιστεύονται ούτε την κυβέρνηση ούτε τον πρωθυπουργό και απλά θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου.

Για παράδειγμα ο κ. Βουδούρης στο περιστύλιο της Βουλής δήλωνε ξεκάθαρα ότι δεν εμπιστεύεται την παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ η Εύα Καϊλή ξεκαθάρισε πως θα περιμένει να ακούσει τις προθέσεις του πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες και μετά θα αποφασίσει. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Γιαννακά η οποία δήλωσε πως αν δεν δεσμευτεί ότι θα φύγει είναι πολύ πιθανό να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μίμη Ανδρουλάκη ο οποίος αναφέρει ότι "αν έστω στο παρά πέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθεί παρωδία".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το να μην ψηφίσει ο κ. Ανδρουλάκης δεν σημαίνει πως χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, καθώς χρειάζεται την πλειοψηφία των παρόντων και η κυβέρνηση μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και με ψήφους έως και 120 ψήφους.

Και τώρα, ο κ. Παπανδρέου που μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει δώσει κανένα σαφές πλαίσιο και δεν έχει αναλάβει επι της ουσίας καμία δέσμευση προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, πρέπει να απαντήσει. Πρέπει να καταλάβει ότι το παιχνίδι που παίζει τις τελευταίες ημέρες κερδίζοντας χρόνο ήρθε η στιγμή να φτάσει στο τέλος του.