Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πάνος Μπεγλίτης :Η χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου έχει τεράστια στρατηγική σημασία για την Κορινθία και την Περιφέρεια της Πελοποννήσου

Παρέμβαση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κορινθίας κ. Πάνου Μπεγλίτη στην Επιτροπή  Παραγωγής και  Εμπορίου (Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011) για την υπογραφή της σύμβασης υπ’ αριθμ. 401/11 για τον λεπτομερή σχεδιασμό, προμήθεια υλικών και κατασκευή του έργου του ΔΕΣΦΑ «Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης από Αγίους Θεοδώρους εώς τη ΔΕΗ Μεγαλόπολης» και της σύμβασης υπ’ αριθμ. 363/11 για προμήθεια χαλύβδινων σωλήνων για το έργο του ΔΕΣΦΑ»

«Ευχαριστώ πολύ τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μανιάτη, καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΣΦΑ κ. Παπαρσένο, όχι απλά για την ενημέρωση που έκαναν  στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά για την εξαιρετική δουλειά των δύο τελευταίων χρόνων σε ένα κρίσιμο θέμα, που αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην οικονομία περιοχών που βρίσκονται σήμερα σε απαξίωση.
Θέλω να επισημάνω ευθύς εξαρχής ότι η διαδικασία που έχει επιλεγεί, η διαδικασία, δηλαδή, της ενημέρωσης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου μεγάλων Συμβάσεων, ενισχύει ουσιαστικά την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών μέσα από τη συζήτηση και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη θεωρώ μια πρωτοπόρα και πρωτόγνωρη διαδικασία για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη.
Αντιλαμβάνομαι ότι η ενημέρωση δεν έχει, απλώς, την έννοια της απλής γνωμοδότησης της Επιτροπής και των μελών της, αλλά έχει και την έννοια του ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την εκτελεστική εξουσία και τα αρμόδια Υπουργεία.
Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική διαδικασία και αποτελεί μια θεσμική και δημοκρατική τομή για το Κοινοβούλιό μας.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, γιατί μου είχε δοθεί η δυνατότητα, πάρα πολλές φορές, να συζητήσουμε το θέμα της χάραξης του αγωγού φυσικού αερίου, επειδή περνά μέσα από την Κορινθία. Θέλω να επισημάνω ότι και οι δύο ανταποκρίθηκαν απόλυτα στις ανάγκες, τα αιτήματα και τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Κορινθίας.

Πράγματι, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικό μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης και του διαλόγου. Η αρχική χάραξη ανασχεδιάστηκε προς όφελος, βεβαίως, της ολοκλήρωσης του έργου, αλλά και προς όφελος της παραγωγικής δομής της Κορινθίας και  αντιλαμβάνομαι και των άλλων νομών από όπου θα διέλθει ο αγωγός φυσικού αερίου. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία. Γιατί έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορεί, στο όνομα ενός μεγάλου, στρατηγικής σημασίας έργου, να σπάσει η συνέχεια του παραγωγικού ιστού, ιδιαίτερα σε περιοχές με καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων. Για την Κορινθία, που έχω ολοκληρωμένη εικόνα, ολοκληρώθηκε και έγινε, καταρχήν, αποδεκτός ο ανασχεδιασμός της χάραξης του αγωγού. Ο κ. Υπουργός και ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος, στη συνέχεια, θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν. Για την Κορινθία, επίσης, παραμένει ένα θέμα, το οποίο ολοκληρώθηκε από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπογράφτηκε από το νέο Υπουργό, κ. Αβραμόπουλο και είναι η παραχώρηση τμήματος του πεδίου βολής – το είχα ολοκληρώσει ουσιαστικά, αλλά, λόγω της κυβερνητικής αλλαγής, δόθηκε ο φάκελος στον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος τον υπέγραψε – η παραχώρηση, δηλαδή, ενός τμήματος του πεδίου βολής, όπου θα γίνει σταθμός – δεν ξέρω τις επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά είναι εδώ ο κ. Υπουργός και ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος για να τις εξηγήσουν – ανατροφοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου.
Με την ευκαιρία αυτή πρέπει να επισημάνουμε την τεράστια στρατηγική σημασία που έχει για την περιοχή μας, την περιοχή της Πελοποννήσου και για τους νομούς, που συγκροτούν την Περιφέρεια της Πελοποννήσου του έργου αυτού.  Η στρατηγική, όμως, σημασία δεν εντοπίζεται μόνο στα στενά γεωγραφικά όρια της Πελοποννήσου, εάν λάβουμε, μάλιστα, υπόψη μας την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
Κλείνοντας, θα ήθελα, επίσης, να κάνω δύο – τρείς σύντομες παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση συνδέεται με την εξαιρετικά ικανοποιητική αποζημίωση, η οποία προβλέπεται. Μάλιστα, κάνοντας την σύγκριση, με αποζημιώσεις που δόθηκαν ακόμα και πολύ πρόσφατα στην περιοχή της Κορινθίας για έργα υποδομής, όπως είναι η νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Πατρών, θα δούμε ότι συγκριτικά είναι πολύ υψηλότερες και ικανοποιητικότερες οι αποζημιώσεις που δίνονται στους καλλιεργητές, αγρότες των νομών μας.
Θα ήθελα να παρακαλέσω την πολιτική ηγεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α., αλλά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, να έχουν τον διακριτικό έλεγχο της εντατικοποίησης των διαδικασιών, της ολοκλήρωσης των διαδικασιών από την πλευρά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αλλά και της διαδικασίας τελικού καθορισμού της τιμής από την πλευρά των Πρωτοδικείων, γιατί είμαστε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Ο αγροτικός πληθυσμός ζορίζεται, τουλάχιστον  να μην καθυστερήσει η αποζημίωσή του.
Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω τα περιβαλλοντικά οφέλη αυτού του μεγάλου στρατηγικού έργου. Θα έλεγα, όμως, ότι θα πρέπει να σκεφτούμε εδώ, πως, παράλληλα με τον αγωγό υψηλής πίεσης, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των βιομηχανιών και γενικότερα των επιχειρήσεων της περιοχής μας, θα σχεδιάσουμε έναν αγωγό μέσης και χαμηλής πίεσης, που θα μπορούσε να ήταν καθοριστικός ο ρόλος του για την αγροτική καλλιέργεια των περιοχών μας. Με τον κ. Μανιάτη, επειδή γνωρίζουμε την περιοχή, ως Βουλευτές προερχόμενοι από όμορους νομούς, έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό. Θεωρώ ότι, θα δοθεί μια νέα τόνωση στην αγροτική καλλιέργεια των περιοχών μας, στην ενίσχυση των κηπευτικών, θα τροφοδοτήσουμε μια νέα δυναμική αγροτική παραγωγή κηπευτικών και αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για την τοπική αγροτική οικονομία.
Τέλος, θα ήθελα να πω δύο λόγια για τις θέσεις εργασίας και, κυρίως, για το προβλεπόμενο Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης, πότε σχεδιάζεται η έναρξη κατασκευής και πού θα γίνει. Θα πρότεινα στην πολιτική ηγεσία ότι θα μπορούσε αυτό το Κέντρο να γίνει στα σύνορα των δύο νομών Κορινθίας και Αργολίδας. Το Κέντρο, νομίζω ότι, είναι πολύ σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή και θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Επίσης, να προσθέσω ότι ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να επαναβεβαιώσει τη διαθεσιμότητά του για κάποια ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Κορινθίας και της Αργολίδας, μέσα από τα οποία ή στα όρια των οποίων θα περάσει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου. Σας ευχαριστώ πολύ.»