Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Φροντίζουμε τα Δάση μας

Τα τελευταία χρόνια όπως είναι γνωστό το Αισθητικό Δάσος «Πευκιάς» έχει προσβληθεί από το έντομο Marchallina hellenica που ονομάζεται κοινά βαμβακάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένηση των Πεύκων του δάσους και σε συνδυασμό με την προσβολή τους από νηματώδεις και ξυλοφάγα ή φλοιφάγα έντομα, την ξήρανση πολλών πεύκων.
Ο Δήμος μας προκειμένου να μειώσει τον πληθυσμό του εντόμου προβαίνει σε πλύσιμο των κορμών των δέντρων με νερό υπό κατάλληλη πίεση, δύο φορές το χρόνο. Τον περασμένο Μάιο με τον τρόπο αυτό απομακρύναμε τους ωόσακκους που περιέχουν τα αυγά του εντόμου. Ενώ τον Νοέμβριο απομακρύνονται τα έντομα, που μετακινούνται, προκειμένου να εντοπίσουν θέσεις διαχείμανσης.

Από την 31-10-11 ξεκίνησαν οι εργασίες του πλυσίματος των κορμών των πεύκων και εν συνεχεία την επόμενη εβδομάδα θα επικολληθούν στα δέντρα αυτοκόλλητες ταινίες όπου θα τοποθετηθεί βιολογική κολλητική μαστίχη για την μηχανική καταπολέμηση του εντόμου και την μείωση του πληθυσμού του.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την εφαρμογή της ως άνω μεθόδου παρατηρήθηκε υποχώρηση της προσβολής των συστάδων προς την πλευρά του Ξυλοκάστρου, ενώ παράλληλα και τα ήδη προσβεβλημένα δέντρα παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.

Τον προηγούμενο χειμώνα προέκυψε ένα ακόμη πρόβλημα για το Δάσος και συγκεκριμένα αυτό της εντονότατης προσβολής του από την πευκοκάμπια (πιτυοκάμπη). Τα τελευταία χρόνια απαγορεύθηκαν οι αεροψεκασμοί που πραγματοποιούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την ΜΑΕΔΥ.

Επειδή φέτος διαπιστώθηκε, ότι η προσβολή θα ήταν ακόμη εντονότερη και θα υπήρχε υπερπληθυσμός του εντόμου αποφασίσθηκε η καταπολέμηση του από εδάφους.

Η καταπολέμηση πραγματοποιήθηκε με δύο τρόπους:

α) Με μηχανική καταπολέμηση.
Τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο απομακρύνθηκαν από τα δέντρα αυγά του εντόμου πριν την εκκόλαψη τους και καταστράφηκαν.

β) Με βιολογική καταπολέμηση:
Ψεκάστηκαν από εδάφους τα δέντρα με βιολογικό σκεύασμα που ως δραστική ουσία περιείχε τον Βάκιλλο της Θουριγκίας (δ-ενδοτοξίνη). Ο Βάκιλλος αυτός προσβάλλει μόνο τις πευκοκάμπιες χωρίς να επηρεάζει άλλους οργανισμούς, πουλιά, μέλισσες και θηλαστικά και τον άνθρωπο.

Οι εργασίες του ψεκασμού θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας.

Η κατάλληλη εποχή του ψεκασμού για την περιοχή μας είναι από 20 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου όπου οι κάμπιες βρίσκονται μεταξύ πρώτου και δεύτερου σταδίου της ηλικίας τους.

xylokastro.gov.gr