Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ολική ανατροπή και πανηγυρική πρόκριση για την εθνική στο ΕURO 2012! Γεωργία-Ελλάδα 1-2

Στους τελικούς του EURO 2012, που θα διεξαχθεί στην Ουκρανία και την Πολωνία, βρίσκεται η εθνική μας. Η Ελληνική ομάδα επικράτησε 2-1 της Γεωργίας στην Τιφλίδα και εξασφάλισε την πρώτη θέση του 6ου ομίλου. αφού πρώτα λαχτάρησε, δεινοπάθησε, καρδιοχτύπησε (και μαζί της όλοι οι φίλαθλοι από την τηλεόραση) μέχρι να διορθώσει τα πράγματα  και να σφραγίσει το εισιτήριο πρόκρισης στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος
Οι Γεωργιανοί προηγήθηκαν στο 19' μετά από το μακρινό απευθείας φάουλ του Ταργκαμάτζε, που αιφνιδίασε την ελληνική άμυνα και τον Τζόρβα. Η "Γαλανόλευκη" προσπάθησε να αντεπιτεθεί, έχασε μεγάλη διπλή ευκαιρία στο 29΄ με τους Κατσουράνη, Γκέκα, αλλά δεν ήταν καθόλου καλή στον τομέα της ανάπτυξης και οι γηπεδούχοι κρατούσαν εύκολα το υπέρ τους αποτέλεσμα.
Στο 56΄ ο Φερνάντο Σάντος έριξε στο ματς των Φωτάκη. Λίγο αργότερα, από εξαιρετική ασίστ του μέσου του ΠΑΟΚ, ο Βύντρα έβγαλε την κάθετη μπαλιά κι ο Αθανασιάδης έχασε την ευκαιρία. Παρόλα αυτά η εθνική ομάδα βρήκα το ψυχικό σθένος να ισοφαρίσει.
Στο 78΄ ο Φωτάκης ανάγκασε τον Ρεβισβίλι σε δύσκολη επέμβαση σε κόρνερ, ενώ ένα λεπτό αργότερα στο 79΄ με δυνατό ευθύβολο σουτ (η μπάλα βρήκε και στο κεφάλι του Αμισουλασβίλι) έστειλε στα ουράνια την εθνική (1-1). Το σκορ σ΄ εκείνο το σημείο έδινε την απευθείας πρόκριση στην Ελλάδα , ωστόσο, έξι λεπτά αργότερα,στο 85΄ ο Χαριστέας με πλασέ, μετά από μπαλιά του Κατσουράνη οδήγησε την "γαλανόλευκη" στην ολική ανατροπή του σκηνικού (1-2).

ΓΕΩΡΓΙΑ (Τιμούρ Κετσπάγια): Ρεβισβίλι, Κάτσια, Αμισουλασβίλι, Κισανισβίλι, Καλάτζε, Κανκάβα (42΄ Λομπζανίτζε), Κομπιασβίλι, Ντριγκαλασβίλι (50΄ Ιασβίλι), Ταργκαμάτζε, Μαρτσβαλάτζε, Ντσεντσίντζε (65΄ Κουρούλι).

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Τζιόλης (56΄ Φωτάκης), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (68΄ Αθανασιάδης), Χαριστέας, Γκέκας (+90΄ Κονέ) .

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Ο ομοσπονδιακός μας προπονητής Φερνάντο Σάντος μετά την επική ανατροπή και πρόκριση στα τελικά του Euro2012 τόνισε ότι η Ελλάδα άξιζε την πρόκριση, που ήρθε πάντως με δόση τύχης, όπως παραδέχθηκε, και υποσχέθηκε ότι η εθνική ομάδα θα τα πάει πολύ καλά στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας το επόμενο καλοκαίρι. Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι αγκάλιασαν την ομάδα, ενώ για την αξία της πρόκρισης υπογράμμισε: «Δώσαμε ξανά στους Έλληνες λόγο να χαμογελούν».

Την ευχή να κάνει η εθνική ομάδα της Ελλάδας μία καλή πορεία στα τελικά του EURO 2012 εξέφρασε ο Τιμούρ Κετσπάγια. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γεωργίας τόνισε ότι η ομάδα του δεν άξιζε την ήττα, αλλά το γεγονός ότι έμεινε με 10 παίκτες δεν της επέτρεψε να πάρει ούτε την ισοπαλία. Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της Ελλάδας στα τελικά του Euro2012 είπε: «Αυτή η ομάδα είναι ικανή για το καλύτερο αλλά και όχι... Δεν μπορεί να προβλέψεις τίποτα με την Ελλάδα. Πάντως της εύχομαι καλή επιτυχία».
Ο τεχνικός της Γεωργίας όταν ρωτήθηκε για το πως ένιωσε γι αυτά που γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες απάντησε: «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ομάδα μου. Ούτε η ΑΕΚ ούτε ο Ολυμπιακός. Στην Ελλάδα έχω πολλούς φίλους αλλά και πολλούς εχθρούς. Υπάρχουν κάποιοι που δημιουργούν καταστάσεις αυτό το διάστημα. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα, όλοι έχουν βάλει το χέρι τους. Ωστόσο εύχομαι να πάνε όλα καλύτερα στο εξής».

ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΚΡΙΘΙΚΑΝ
Ολοκληρώθηκε η προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2012, απ΄όπου 10 ομάδες πήραν το εισιτήριο για τα τελικά της Πολωνίας και Ουκρανίας το επόμενο καλοκαίρι, ενώ 8 ομάδες θα διεκδικήσουν την πρόκριση σε αγώνες μπαράζ. Η έκπληξη της βραδιάς ήρθε από τη Σλοβενία που νίκησε τη Σερβία με 1-0 και την «πέταξε» εκτός Euro2012, καθώς την 2η θέση κατέλαβε τελικά η Εσθονία. Στο φωτο-φίνις πήρε την πρόκριση στα πλέϊ οφ η Τουρκία που εκμεταλλεύτηκε η ήττα των Βέλγων με 3-1 από τη Γερμανία.
Την απ΄ ευθείας πρόκριση πήραν οι εξής ομάδες: Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, ΕΛΛΑΔΑ, Αγγλία, Δανία, Ισπανία, Πολωνία, (διοργανώτρια), Ουκρανία (διοργανώτρια).
Στα πλέϊ οφ τα υπόλοιπα 4 εισιτήρια για τα γήπεδα της Πολωνίας και Ουκρανίας θα διεκδικήσουν οι: Τουρκία, Ιρλανδία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Τσεχία, Εσθονία, Βοσνία.

Βαθμολογία


Θ.ΟΜΑΔΕΣΑΓ.ΓΚΟΛΒ.
1 Ελλάδα 10 14-5 24
2 Κροατία 10 18-7 22
3 Ισραήλ 10 13-11 16
4 Λετονία 10 9-12 11
4 Γεωργία 10 7-9 10
6 Μάλτα 10 4-21 1