Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. Προηγείται με διαφορά 4 μονάδων του ΠΑΣΟΚ


Τη σταθερή υπεροχή της ΝΔ και του Α. Σαμαρά σε όλους τους δείκτες, καταγράφει η  έρευνα της εταιρείας Public Issue (Καθημερινή,11/9) με δειγματοληψία από 2 έως 7 Σεπτεμβρίου. Δεν έχει συμπεριληφθεί δηλαδή ο άμεσος απόηχος των νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής που κάνει η εταιρεία, η ΝΔ συγκεντρώνει 32% και προηγείται με διαφορά 4 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 28%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 10,5%, ΣΥΡΙΖΑ 9%, ΛΑΟΣ 8%, Οικολόγοι-Πράσινοι 4%, Δημοκρατική Αριστερά 3%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,5% και τα υπόλοιπα κόμματα συνολικά 4%. Σημειώνεται πάντως, ότι για άλλη μία φορά το ποσοστό του εκλογικού σώματος που δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κανένα κόμμα στις εκλογές (αποχή, άκυρο, λευκό) παραμένει στο πολύ υψηλό 34,5%. 
Σημαντικό είναι το προβάδισμα της ΝΔ στο ερώτημα της παράστασης νίκης με 45% έναντι 17% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπεροχή της ΝΔ και του Α. Σαμαρά καταγράφεται σε όλους τους βασικούς δείκτες αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Α. Σαμαράς συγκεντρώνει 37% θετικές γνώμες και προηγείται με 7 μονάδες διαφορά του Γ. Παπανδρέου (30%) και στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων η ΝΔ συγκεντρώνει 33% και προηγείται με 8 μονάδες διαφορά του ΠΑΣΟΚ (25%), ενώ και στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού ο Α. Σαμαράς προηγείται με 27% έναντι 26% που αναλογεί στον Γ. Παπανδρέου.    
Σε κάθε περίπτωση, στη συγκεκριμένη αποτύπωση των στοιχείων δεν έχει μετρηθεί ο απόηχος των νέων μέτρων που άρον-άρον εξαγγέλλει η κυβέρνηση κάτω από τις πιέσεις της τρόικας λόγω μη επίτευξης των οικονομικών στόχων. Παρόλα αυτά, οι πολίτες αντιλαμβάνονται την κατάσταση της χώρας και δηλώνουν την απογοήτευσή τους, θεωρώντας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά 42% ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερέψει, με μόνο το 27% να απαντά ότι θα καλυτερέψει, όταν τον προηγούμενο μήνα οι ίδιες απαντήσεις ήταν 38% θα χειροτερεύσει και 31% θα καλυτερέψει. Αντίστοιχα, το 82% απαντά σήμερα ότι η Ελλάδα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ πριν από ένα χρόνο, στη περυσινή ΔΕΘ, η ίδια απάντηση περιοριζόταν στο 66%.  

Πολιτικό Παρατηρητήριο