Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Eπεισόδια στο Μαξίμου και έφοδος του ΠΑΜΕ στο υπ. Εργασίας

 Eπεισόδια στο Μαξίμου και έφοδος του ΠΑΜΕ στο υπ. Εργασίας [Βίντεο]
Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τρίτης. Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν εισβάλει στο υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το δικαίωμα στην απεργία.
Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε κινητοποίηση υπέρ του δικαιώματος στην απεργία, καταγγέλλοντας την τροπολογία που κατέθεσε, αλλά στη συνέχεια απέσυρε η κυβέρνηση.


Λίγο μετά τις 12:30 επικράτησε ένταση όταν μέλη του ΠΑΜΕ άρχισαν να χτυπούν τα ρολά του υπουργείου Εργασίας. Οι διαμαρτυρόμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο χώρο του υπουργείου.
Ακολούθησαν σκηνές που μάλλον δεν έχουμε ξαναδεί! Οι άνδρες της ΥΜΕΤ που βρισκόταν εντός του κτηρίου προφανώς αιφνιδιασμένοι από το γεγονός ότι τα μέλη του ΠΑΜΕ “ξήλωσαν” με ευκολία τα ρολά δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.
Κάποιοι από αυτούς άφησαν στο σημείο ως και μια ασπίδα με ένα “γκλοπ” πριν ακολουθήσουν τους συναδέλφους στην άλλη έξοδο του κτηρίου όπου αναζήτησαν ασφαλές σημείο…
Μάλιστα στην προσπάθειά του να διαφύγει ένας από τους αστυνομικούς έχασε την ισορροπία του και χτύπησε στο κεφάλι.Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πάντως δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί διαδηλωτών.
Μετά την ένταση έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ενώθηκαν με διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ και μαζί συνέχισαν την διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.
Δυναμική είναι και εκεί η παρουσία των μελών του ΠΑΜΕ και στη Βουλή, όπου με σπρέι έγραψαν στο πεζοδρόμιο το σύνθημα “κάτω τα χέρια από την απεργία”. Κάποιοι άλλοι ανέβηκαν στα σκαλιά στο πλάι του Αγνωστου Στρατιώτη και ανοιξαν πανό. 
Φοιτητές προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν τα ΜΑΤ και να εισβάλουν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πορείας του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα να έρθουν στα χέρια έξω από το Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, μία ομάδα φοιτητών που συμμετείχε στη διαμαρτυρία αποσπάστηκε από την πορεία, πέρασε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και προσπάθησε να εισβάλει στη Βουλή ανεβαίνοντας από τα σκαλιά που βρίσκονται δίπλα στο μνημείο.Εκεί όμως τους περίμενε διμοιρία των ΜΑΤ και τους έκοψε τον δρόμο. Αν και αρχικά η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη, στη συνέχεια άναψαν τα αίματα και φοιτητές και ΜΑΤ ήρθαν στα χέρια.
Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην Ηρώδου Αττικού, όπου είχαν παραταχθεί και κλούβες των ΜΑΤ, προκειμένου να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να ανατρέψουν τις κλούβες των ΜΑΤ και οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών. Τελικά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν.

Αποσύρθηκε (από το νομοσχέδιο για τη χρήση του συστήματος HELLAS SAT), η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία οριζόταν ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας.
Η τροπολογία ρύθμιζε και θέματα αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής της προβλεπόμενης δαπάνης εκ μέρους του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.
Με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε τον λόγο για να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι «επιδίωξε στα μουλωχτά να καταστρατηγήσει τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης».
Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε πως οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, οργανώνουν την πάλη τους, κάνουν σήμερα συλλαλητήρια και δεν πρέπει κανέναν να ξεγελάσει ο τακτικός ελιγμός της κυβέρνησης να αποσύρει προσωρινά την τροπολογία διότι, όπως δήλωσε θα την ξαναφέρει, και είναι ενδεχόμενο να την ξαναφέρει σε χειρότερη μορφή.
«Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξει η εργατική τάξη. Η πρώτη απάντηση είναι σήμερα με τα συλλαλητήρια, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε οποτεδήποτε ξανακατατεθεί να υπάρξει μαζική αντίδραση και να οργανώσουμε με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία την απεργία της 14ης του Δεκέμβρη που θα είναι και η καλύτερη απάντηση» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.