Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία – Ανεξαρτησία: Τώρα κρίνονται όλα! - Προετοιμασίες εμφυλίου στην Καταλονία: «Η Μαδρίτη είναι έτοιμη να συλλάβει τον Πουτζδεμόντ» αναφέρει το Bloomberg

Καταλονία – Ανεξαρτησία: Τώρα κρίνονται όλα! | Newsit.gr
Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Το δημοψήφισμα στην Καταλονία έγινε, η Μαδρίτη δεν το αναγνωρίζει και ο Κάρλες Πουτζντεμόντ απειλεί να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής… μονομερώς! 
Οι Καταλανοί και ολόκληρη η Ισπανία έχουν μόνο ένα ερώτημα στο μυαλό τους σήμερα. Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας; Ή θα κάνει πίσω;
Ο 54χρονος υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα εκφωνήσει μια ιστορική ομιλία στο καταλανικό κοινοβούλιο. Η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του. Ακόμα και οι σύμβουλοί του είναι διχασμένοι. Οι υποστηρικτές του Πουτζντεμόντ τον παροτρύνουν να επιμείνει.
Το διακύβευμα; Ανυπολόγιστα σημαντικό! Η Μαδρίτη απειλεί… για τα χειρότερα (σ.σ. χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτά) και η Ισπανία κρατά την ανάσα της!
Ήδη εξω από το καταλανικό Κοινοβούλιο έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου. Υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας φυσικά. Κρατούν σημαίες της Καταλονίας και περιμένουν να ακούσουν τις… μαγικές λέξεις. Νωρίτερα, είχε φτάσει στο σημείο και ο Καταλανός πρόεδρος. 
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης έστειλε σαφές μήμυμα στον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας: «Να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο», αναφερόμενος φυσικά στην ομιλία του Πουτζντεμόντ.
«Θέλω να ζητήσω από τον κ. Πουτζντεμόντ να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο. Να μην πάρει κανέναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Να μην κάνει καμιά μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας και να επανέλθει στη νομιμότητα». Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, δείχνοντας τις… προθέσεις της κυβέρνησης. 
Προετοιμασίες εμφυλίου στην Καταλονία: «Η Μαδρίτη είναι έτοιμη να συλλάβει τον Πουτζδεμόντ» αναφέρει το Bloomberg | Newsit.gr

Ωστόσο η Ισπανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί κάτι τέτοιο, με το Bloomberg να αναφέρει πως η Μαδρίτη σχεδιάζουν την σύλληψη του Κάρλες Πουτζδεμόντ. 

Μάλιστα το διεθνές ενημερωτικό δίκτυο αναφέρει ότι στην Καταλονία έχει σταλεί η «ελίτ» των Ισπανικών αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπίσει ακόμα και την τοπική αστυνομία εάν υπερασπιστεί τον Πουτζδεμόντ.
Ωστόσο όπως σημειώνει ακόμα δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση με το τι θα πράξει εάν γίνει η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
«Εάν τελικά η Καταλονία δεν ανακοινώσει η ανεξαρτησία, τότε δεν θα αποκαλυφθεί τι σχεδίαζε η Μαδρίτη» αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Πουτζδεμόντ αναμένεται να πάρει τον λόγο στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο Μαριάνο Ραχόι από τη μεριά του υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει μόνο… την απαραίτητη βία, χωρίς να έχει διευκρινίσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Bloomberg / TVE