Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Το βιβλίο...


Γράφει η
Ιωάννα Νοταρά
Σκέφτομαι πόσοι άνθρωποι λυπήθηκαν που έκλεισε ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ. Το βιβλιοπωλείο που από την εφηβεία μας, όσοι διαβάζαμε, δεν περνούσε βδομάδα που να μην το επισκεφτούμε.
Ωστόσο αναρωτιέμαι, πόσοι είναι αυτοί που διαβάζουν; Που λατρεύουν τη μυρωδιά του βιβλίου, που λαχταρούν να το ανοίξουν. Πόσοι ξεκινούν ένα πρωί Σαββάτου και λένε: "πάμε για κάνα βιβλίο;"
Πόσοι νέοι διαθέτουν το χαρτζιλίκι των γονιών τους για ένα βιβλίο και όχι για καφέ;

Το σπουδαιότερο δε, αυτό που με απασχολεί και το καταθέτω, είναι η τηλεόραση, η οποία δεν ανεβοκατεβάζει μόνο κυβερνήσεις, δημιουργεί μόδα, διαμορφώνει "άποψη", καθοδηγεί, φτιάχνει πρότυπα. Χρόνια τώρα κάθε πρωί οι νοικοκυρές, αλλά και νέες κοπέλες, στήνονται να δουν τα πρωινάδικα. Εκεί θα περάσουν διάφοροι επαγγελματίες του μακιγιάζ με χορηγούς εταιρείες καλλυντικών, για να μάθουν τις κυρίες κάθε ηλικίας πώς: να βάζουν σκιά στα μάτια τους, να αλείφουν σωστά το κραγιόν στα χείλη τους, να χρησιμοποιήσουν σωστά τα μολύβια, ρουζ, πούδρες και όλα τα συναφή.
Κάθε μέρα μάλιστα παρελαύνουν καλλυντικά μιας άλλης εταιρείας. Τελευταία προτείνουν ανώδυνους και αποτελεσματικούς μεθόδους σχετικά με την αντρική αποτρίχωση... Έπειτα ακολουθεί ένα πεντάλεπτο διόρθωσης διπλοσάγονου, ρυτίδων, γλουτών, κοιλιάς... Συνεχίζουν με άλλο πεντάλεπτο αντιρυτιδικής κρέμας, κρέμας κατά της κυτταρίτιδας, κατά του γήρατος που πεισματικά έρχεται ό,τι κι αν κάνουμε. Κι ακόμα ένα πεντάλεπτο κομμωτικής. Πώς θα κουρευτούμε, χτενιστούμε. Τι χρώμα είναι της μόδας για το φθινόπωρο, το χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι... Κομμωτές ταλαιπωρούν τα μοντέλα που πριν οι αισθητικοί τα έχουν βάψει και... δεν περισσεύει ποτέ ένα πεντάλεπτο τη βδομάδα για το βιβλίο. Κανείς δεν νοιάζεται να μιλήσει για το βιβλίο.
Ως εκ τούτου το βέβαιο είναι ότι, οι επόμενες γενιές θα γνωρίζουν πώς θα κουρευτούν, χτενιστούν, βαφτούν. Πώς θα κερδίσουν λίγο χρόνο χωρίς ρυτίδες και βέβαια με ποιο κινητό τελευταίας τεχνολογίας θα ανταλλάσσουν φωτογραφίες και μηνύματα. Έτσι, μόλις θα κλείνει ακόμα ένα βιβλιοπωλείο, θα γκρινιάζουν-η γκρίνια ούτως ή άλλως είναι μες το αίμα μας και δεν πρόκειται να την αποχωριστούμε- για μια ώρα δήθεν θλιμμένοι και θα συνεχίζουν τη ματαιότητα της καθημερινότητας τους...
elzoni.gr