Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ Γιώργου Τσόγκα στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”- “Παράλληλο πρόγραμμα”, 19/02/2016



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζοντας την ομιλία μου δεν μπορώ παρά να απαντήσω στο χαρακτηρισμό από την αγορήτρια της Νέας Δημοκρατίας, ότι το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα ήταν το «Φθινόπωρο» του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα έλεγα, αντίθετα, ότι είναι η «Φθινοπωρινή Σονάτα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι εξόχως εμφανής η προσπάθεια που η Αντιπολίτευση συλλήβδην καταβάλλει. Ποια είναι αυτή η προσπάθεια; Η αποδόμηση της αξιακής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της αποδόμησης του παράλληλου προγράμματος. Ξέρετε γιατί; Διότι το παράλληλο πρόγραμμα φοβίζει όλους αυτούς, οι οποίοι το έχουν απορρίψει.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», άλλως το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει την Αριστερή μας συνείδηση. Βάζει στο παιχνίδι τα δικά μας προαπαιτούμενα. Ξεδιπλώνει το δικό μας οδικό χάρτη με τους σχεδιασμούς και τις μελλοντικές δράσεις, για να στηρίξουμε αποτελεσματικά την καταρρέουσα ελληνική κοινωνία που εσείς, της αλήστου μνήμης συγκυβέρνησης, φέρατε στην κατάσταση αυτή. Είναι το πρόπλασμα του κοινωνικού μετασχηματισμού, με ταξική συνείδηση. Είναι η άμυνα μας στην επιβληθείσα λιτότητα που εσείς της Αντιπολίτευσης βάλατε πλάτη και την ύφεση που ευτυχώς βαίνει προς το τέλος της, αυτήν που ντόπια και ξένα συμφέροντα επέβαλλαν και εγκαθίδρυσαν στη χώρα μας.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, ιδεολογικά δυσνόητες, αντίθετες και άσχετες με την Αριστερά, κοινωνικά ανάλγητες, υποχρεωτικά, όμως, συμβατές με μία ζοφερή πραγματικότητα.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η ανάπτυξη παράλληλης δράσης κατ’ έναντι εκείνων που ρήμαξαν τη χώρα και την κατέστησαν προτεκτοράτο αδιαφανών συμφερόντων και εν τέλει την οδήγησαν στην ανθρωπιστική κρίση που σήμερα αντιμετωπίζει, ήταν μονόδρομος, ήταν ιδεολογική υποχρέωση, ήταν το δικό μας χρέος προς τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το παράλληλο πρόγραμμά της όρισε τα δικά της προαπαιτούμενα. Έθεσε σε λειτουργία τους όρους του παραδείγματος της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ορίζεται από τις δικές της οπτικές.
Σε αυτές τις συνθήκες ακραίας λιτότητας, δημοσιονομικής ασφυξίας, εκβιαστικών συμπεριφορών, κλίματος αφύσικης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, ο ΣΥΡΙΖΑ συντονίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στην απόκρουση των φαινομένων αυτών, όταν οι υπαίτιοι της εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας περί άλλων ετύρβαζαν, όταν ακόμη και το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2014 σε έκθεσή του χαρακτήριζε αποσπασματική την ασκούμενη πολιτική, προειδοποιώντας ότι με δυόμισι εκατομμύρια πολιτών να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας και επιπλέον 3,8 εκατομμύρια σε κίνδυνο φτώχιας, η αλλαγή του μοντέλου κοινωνικής προστασίας ήταν sine qua non, δηλαδή εκ των ων ουκ άνευ, αφού η τότε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ δεν είχε τον παραμικρό σχεδιασμό για τη δημιουργία δημόσιου πυλώνα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αυτό το κενό της ανυπαρξίας αυτής της δέσμης πολιτικής εφαρμογής επιχείρησε να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το πέτυχε ως εξής:
Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» περιέλαβε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ως πρώτη προτεραιότητά του. Δεν ήταν μια απλή καταγραφή ή μια δέσμη μέτρων ανακούφισης των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Εισήγαγε μία ολιστική προσέγγιση της κοινωνικής πολιτικής και σχεδίασε στοχευμένες παροχές σε είδος: στέγη, ρεύμα, σίτιση. Έτσι, το γεγονός ότι το πρώτο νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε προέχοντος μέτρα ανακούφισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ήταν μία φυσική εξέλιξη της πολιτικής του επιλογής.
Το οδοιπορικό της κοινωνικής αλληλεγγύης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με τη χορήγηση εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων τριακοσίων καρτών αλληλεγγύης, που αντιστοιχούν σε τριακόσιους πενήντα χιλιάδες πολίτες, με δωρεάν ρεύμα σε ογδόντα εννέα χιλιάδες διακόσιους ογδόντα οχτώ νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε διακόσιες δώδεκα χιλιάδες ανθρώπους, με επιδότηση ενοικίου σε τριακόσια πέντε χιλιάδες νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε ογδόντα πέντε χιλιάδες ανθρώπους. Πρόκειται για δράσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σταθερό προσανατολισμό στην κατεύθυνση αυτή και για το 2016 και με τις ρυθμίσεις που εισάγονται και με το παρόν νομοθέτημα.
Ο αγορητής της Νέας Δημοκρατίας, με περισσή ευτέλεια, αποκάλεσε το παράλληλο πρόγραμμα, «παράλληλο δούλεμα». Εάν το υιοθετείτε, δεν έχετε παρά να διαβιβάσετε τη διαφωνία σας αυτή στους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, άστεγους, ανασφάλιστους και φτωχούς Έλληνες πολίτες, που επιβίωσαν και θα επιβιώσουν με το παράλληλο πρόγραμμα, που οι βασικές διατάξεις του επιδιώκουν να κρατήσουν την κοινωνία όρθια.
Όμως, ακόμη κι αν αυτά δεν επαρκούν, ρωτήστε και τις πεντακόσιες χιλιάδες των ωφελημένων απόρων πολιτών μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας με τον σχεδιασμό που γίνεται σε επίπεδο νομού, με την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε πενήντα επτά κοινωνικές συμπράξεις για παροχές σε τρόφιμα, είδη καθαριότητας και υπηρεσίες.
Ας μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε στις εκατό δόσεις με περίπου ένα εκατομμύριο εγγραφές έναντι χιλίων περίπου εγγραφών επί Νέας Δημοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά το εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλαδή την πρακτική εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος για την αλλαγή του κοινωνικού υποδείγματος και τη  μετάβαση από το αδιαφανές και αναποτελεσματικό ιδρυματικό κράτος σε ένα προνοιακό σύστημα δημοσίου χαρακτήρα με ταυτόχρονο δημοκρατικό έλεγχο.
Με το παρόν νομοθέτημα τίθεται σε εφαρμογή το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας ωρίμανσης αρχών και κινηματικής εμπειρίας στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ούτω, το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένας ακόμη σταθμός του παράλληλου προγράμματος, δηλαδή του οδικού χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, στο οποίο έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο με ταχύτητα και συνέπεια.
Το κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που γέννησαν άφρονες πολιτικές του παρελθόντος, συνεχίζεται με το παρόν νομοθέτημα και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης για ταυτόχρονη εφαρμογή και υλοποίηση ισοδύναμων μέτρων σε σχέση με κοινωνικά επιζήμιες και οδυνηρές επιπτώσεις  που συνεχίζουν να προκύπτουν από τα προαπαιτούμενα της δανειακής συμφωνίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Αντιπολίτευση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αγνοώντας επιδεικτικά τη βαρύτητα του θεσμικού της ρόλου, προσπάθησε με την ισοπεδωτική της μανία να μπλοκάρει το παράλληλο πρόγραμμα, επιχειρώντας, μάλιστα, να προκαλέσει και παρέμβαση των δανειστών, όπως θυμόμαστε όλοι όσοι είμαστε μέλη της Επιτροπής των Κοινωνικών Υποθέσεων. Όμως, το μόνο που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει αυτό για ενάμισι μήνα.
Φειδόμενος του χρόνου σας, θα περιοριστώ στις σημαντικές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, που αποτελούν και το βασικό σώμα των διατάξεων του νομοθετήματος και οι οποίες έρχονται να απλοποιήσουν υφιστάμενες διαδικασίες, να στηρίξουν το σύστημα δημοσίων υπηρεσιών υγείας και, τελικά, να κάνουν πιο λειτουργική, αποτελεσματική και αποδοτική την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας.
Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι ο βαθμός του πολιτισμού μιας κοινωνίας προσδιορίζεται και πραγματώνεται μέσα από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της.
Με το παρόν νομοθέτημα η Κυβέρνηση σκοπεύει να ισορροπήσει με έναν αποτελεσματικό τρόπο την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση και ειδικά στον τομέα της υγείας, με τα αλλεπάλληλα μέτρα και τις απομειώσεις που έχουν προωθηθεί.
Ταυτόχρονα, στοχεύει να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που θα προκαλέσει η κοινωνική κάλυψη των ανασφάλιστων.
Οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας που έρχονται προς ψήφιση συμπεριλαμβάνουν μια σειρά αλλαγών, τόσο για τους γιατρούς όσο και για τα νοσοκομεία.
Κατά βάση, όμως, το παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας προβλέπει τη διασφάλιση της πλήρους και ελεύθερης πρόσβασης σε δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, θύματα των αναποτελεσματικών πολιτικών που οδήγησαν στην κρίση, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση εδώ και καιρό.
Με τον τρόπο αυτό θα γίνει επιτέλους πράξη η συνταγματική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να εξασφαλίσει καθολικά και ισότιμα το κοινωνικό δικαίωμα της υγείας.
Άλλωστε, ακόμα και σήμερα ανασφάλιστοι πολίτες, άστεγοι και άποροι που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε φάρμακα… 
Έτσι, λοιπόν, αφού έχουν ήδη ειπωθεί τα περισσότερα, θα ψηφίσουμε το παράλληλο πρόγραμμα, γιατί είναι μια υποχρέωση προς την κοινωνία.
Ευχαριστώ πολύ.

Κόρινθος, 21.02.2016
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας