Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Reuters: Σενάρια συγχωνεύσεων για τις ελληνικές τράπεζες

Reuters: Σενάρια συγχωνεύσεων για τις ελληνικές τράπεζες
Σε συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο απόψεις αξιωματούχων που θεωρούν επιβεβλημένη την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ορισμένες μεγάλες ελληνικές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν και να συγχωνευθούν, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τομέα που θα ακολουθήσει μετά από μια διάσωση της χώρας.
Αξιωματούχος ανέφερε ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha Bank – μπορεί να συγχωνευτούν σε δύο. Δεύτερο πρόσωπο σημείωσε ότι αν και οι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι απαραίτητες, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μακροπρόθεσμα.
«Η ελληνική οικονομία έχει καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζες πρέπει να αρχίσουν από την αρχή» είπε ο πρώτος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις αμέσως μετά από ένα πρόγραμμα διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. «Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το μοντέλο», προσέθεσε.
Το Reuters εκτιμά πως μόλις επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας, θα δρομολογηθεί αναδιάρθρωση του τομέα με μια γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών. Το δε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του τομέα μπορεί να οριστικοποιηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Αν τελικά κλείσει κάποια τράπεζα, κάτι που θα διενεργηθεί από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, δεν θα επηρεάσει τους πελάτες καθώς οι καταθέσεις και οι λογαριασμοί τους θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη της τράπεζας, αναφέρεται στο δημοσίευμα
Το δημοσίευμα φιλοξενεί και την άποψη Έλληνας τραπεζίτη ο οποίος αναγνώρισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει νέα τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες και να θέσει και πάλι σε κίνηση την διαδικασία αναδιάρθρωσης, υποστήριξε ωστόσο ότι οποιαδήποτε συγχώνευση θα μείωνε τον ανταγωνισμό.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters πως ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες και είναι σε διαρκή επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδας.
 
e-typos.gr