Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Θα παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας Πρωθυπουργός;

Θα παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας Πρωθυπουργός;  
Κι όμως παρά τη σαφή ενίσχυσή του ειδικά μετά το σαρωτικό όχι στο δημοψήφισμα το ερώτημα για την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του Πρωθυπουργού είναι ανοιχτό αυτές τις ώρες. Τα σενάρια ξεκινούν από σαρωτικό ανασχηματισμό και μιλούν ακόμη και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή ακόμη και για εκλογές.

Πέρα από τον ανασχηματισμό ο οποίος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος και μάλιστα μέσα στις επόμενες ώρες ή το πολύ ως αύριο, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα. Ποιος θα “τρέξει” τη συμφωνία. Αρκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ειδικά μετά τις αναταράξεις των τελευταίων ημερών;

Κάπου εδώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι στην εσωτερική πολιτική σκηνή ο εγγυητής τήρησης της συμφωνίας και να “τρέξει” όλα τα μέτρα.

Ωστόσο τα σενάρια δίνουν και μια πιθανότητα να μην είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Πρωθυπουργού.

Το πρώτο από τα τρία σενάρια λέει ότι θα δημιουργηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Στο σενάριο αυτό οι ΑΝΕΛ βγαίνουν από το κάδρο και στην κυβέρνηση συμπράττουν Ποτάμι και πιθανώς το ΠΑΣΟΚ. Στο σενάριο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μένει Πρωθυπουργός. Είναι επίσης πιθανό να συμμετάσχει και η ΝΔ, ωστόσο ο Πρωθυπουργός θα φέρει όλη την ευθύνη της συμφωνίας και η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Το δεύτερο σενάριο δεν έχει στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Με βάση αυτό το σενάριο το οποίο προβλέπει και πάλι κυβέρνηση ειδικού σκοπού τη θέση του Πρωθυπουργού καταλαμβάνει άλλο πρόσωπο με σαφή αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ (πολλοί μάλιστα μιλούν για τον Γιάννη Δραγασάκη) και στο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν Ποτάμι ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι, όπως λέει η Συγγρού και η ΝΔ, στηρίζοντας ωστόσο μόνο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα προβλέπει το νέο πρόγραμμα.

newsit.gr
Το τρίτο σενάριο λέει εκλογές ώστε να γίνει το... μεγάλο ξεκαθάρισμα, να προκύψουν οι νέες αναλογίες στη Βουλή και ύστερα να αναζητηθούν νέες κυβερνητικές συνεργασίες.