Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Μαραθώνια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Μαραθώνια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ 
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται στο δείπνο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στις Βρυξέλλες έφτασε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Πριν από λίγη ώρα, ο κ. Τσίπρας έφτασε στο κτίριο της Κομισιόν και φωτογραφήθηκε με τον κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αναμένεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση μετά τη συνάντηση ή κάποια κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στη συνάντηση δεν συμμετέχει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ,  ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, δημοσιογράφος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό εάν θα υπάρξει συμφωνία και εκείνος τον κοίταξε σοβαρά, αλλά δεν του απάντησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στην Κομισιόν βρίσκεται ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Αισθητή είναι η απουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος όπως μεταδίδουν και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, έμεινε στην Αθήνα για αδιευκρίνιστους λόγους.
Στον τομέα των διαπραγματεύσεων πληροφορίες από ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι δανειστές προτείνουν πάγωμα των αλλαγών στα εργασιακά και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, προτάσεις που η Ελλάδα δεν τα αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό.

Κοντά στα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται στο δείπνο που βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τη Wall Street Journal σε αυτό το δείπνο μετέχει πλέον και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Επιτροπης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα καθοριστεί ο τρόπος εργασίας  για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Πηγές της ευρωζώνης αναφέρουν πως στη συνάντηση ενδέχεται να οριστεί και η ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες, Ελλάδα και θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), εκτιμώντας, ωστόσο, ότι δεν είναι πιθανό να συγκληθεί Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Χολή από τον Ντάισελμπλουμ λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ


Λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έβγαλε πάλι τη χολή του δείχνοντας πως σε αντίθεση με πολλούς δεν έχει καμία αισιοδοξία για επικείμενη συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, Τόμας Βίζερ δήλωσε πως "χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά".