Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Περιθώρια εξορθολογισμού & συρρίκνωσης δομών βλέπει η κυβέρνηση για τους δήμους- Τι λένε οι υπουργοί

Περιθώριο για περαιτέρω εξορθολογισμό των δομών των δήμων και των νομικών τους προσώπων, βλέπει η κυβέρνηση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για άποψη την οποία διατύπωσε στη Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπήρξε εξορθολογισμός σε ένα βαθμό από τον Καλλικράτη αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εξορθολογισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δείχνουν ότι σήμερα έχουμε 116 ΝΠΔΔ των ΟΤΑ που έχουν λιγότερους από 5 εργαζόμενους και 126 ΝΠΔΔ που έχουν 6 έως 20 εργαζόμενους. «Πείτε μου τι νόημα έχει ένα ΝΠΔΔ το οποίο έχει δύο ή τρεις εργαζόμενους» αναρωτήθηκε μιλώντας σε υποεπιτροπή που έχει συγκροτηθεί με έργο την υποβολή προτάσεων στην κυβέρνηση ενόψει διορθωτικών παρεμβάσεων στον Καλλικράτη.
«Θα πρέπει να δούμε κατά πόσον πρέπει να συγχωνευθούν τέτοιες περιπτώσεις με τις κύριες δομές των δήμων ώστε να παρέχουν καλύτερα τις υπηρεσίες τους», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ενώ μέχρι τώρα έχει γίνει καλή προσπάθεια για τη στελέχωση των δήμων, θα πρέπει να εντοπιστούν στρεβλώσεις που παραμένουν ώστε να διορθωθούν με πιο προχωρημένα σχήματα κινητικότητας.
«Σήμερα η κινητικότητα, έτσι όπως έγινε, έδωσε την αφορμή και τη δυνατότητα σε υπαλλήλους να μετακινηθούν, πλην όμως δεν εντάχθηκε στη λογική του απόλυτου εξορθολογισμού των δομών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αν για παράδειγμα ένας δήμος έχει δέκα μηχανικούς ο διπλανός δήμος δεν έχει κανέναν, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πως θα το αντιμετωπίσουμε», είπε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, αναφερόμενος στον Καλλικράτη είπε ότι η εφαρμογή αποδείχθηκε στην πράξη, με κάποιες δυσκολίες βεβαίως, θετική. «Οι δήμοι μπορούν να κάνουν τομές στις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλουν σε ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης. Έχουμε εντοπίσει προβλήματα και είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε», είπε ο κ. Ντινόπουλος.
Αντίθετα όμως ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος έσπευσε να προειδοποιήσει πως «ήταν μέγα λάθος το ότι ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση τώρα», διότι ο λόγος όλων των πλευρών μπορεί να επηρεαστεί από πιθανή προεκλογική περίοδο. Είπε πάντως ότι το εγχείρημα του Καλλικράτη δεν στηρίχθηκε ούτε τεχνικά ούτε πολιτικά και ότι ναρκοθετήθηκε όταν μπήκε στην προκρούστεια κλίνη της δημοσιονομικής προσαρμογής και χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο εξοικονόμησης δαπανών. Επανέλαβε δε ότι αυτή την εποχή υπάρχει μείζον πρόβλημα με τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών των δήμων.

aftodioikisi.gr