Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Πέτρος Τατούλης «Απαραίτητη η κοινωνική αρμονία για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων»




Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των παραγωγικών φορέων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξήρε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας στην Τρίπολη την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, παρουσία του Προέδρου και του  διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Γιαννακούρα και των Αντιπεριφερειαρχών Πελοποννήσου κ.κ. Νικολάκου και Μαντά.
«Βασικό μας πιστεύω παραμένει ή άποψη ότι μόνο μέσα από συνέργειες και συνεργασίες μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα του σήμερα και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για το αύριο αυτού του τόπου, αφού ωστόσο ιεραρχήσουμε τεκμηριωμένα τις πρωτοβουλίες και παρακολουθούμε από κοντά τις δράσεις» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και υπογράμμισε την «ανάγκη μεταρρυθμίσεων πάντα όμως μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής αρμονίας και συνεννόησης».
Αναφερόμενος στο ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει να υπακούει σε διοικητικές επιλογές ώστε να εξυπηρετεί σε υψηλό βαθμό τις ανάγκες των πολιτών και όχι κομματικές επιλογές, ενώ σε ότι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που το κεντρικό κράτος αποκέντρωσε αρμοδιότητες και μετέφερε το επίπεδο εξουσίας εγγύτερα στον πολίτη, μέσω του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σε απάντηση του προβλήματος της ρευστότητας όπως το έθεσε το Επιμελητήριο, επανέλαβε τη δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία του πρώτου περιφερειακού ταμείου στήριξης της επιχειρηματικότητας το οποίο «έχει πλέον τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης και θα αποτελέσει σύντομα πραγματικότητα για την Πελοπόννησο».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για τα οποία ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος, και τη στιγμή που όλη η κοινωνία υποφέρει, οι τράπεζες να μην ενσωματώνουν τις δεσμευτικές τους υποχρεώσεις». «Απέναντι σε αυτή την ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει κρίσιμες πρωτοβουλίες» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ένα πολύτιμο εργαλείο, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, η οποία θα συνδέσει την παραγωγή με την καινοτομία, τη μεταποίηση και τον τουρισμό, ενώ σε συνδυασμό με το σύμφωνο ποιότητας θα προσδώσει υπεραξία στα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες των τομέων αυτών.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο και έχει την ευθύνη υλοποίησής του» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επεσήμανε ότι αυτό βασίζεται στην πολυπλοκότητα και την ένταση της οικονομίας, στην αύξηση των υποδομών, με κύριο γνώμονα το παραγόμενο έργο και όχι αποκλειστικά την απορρόφηση πόρων.
Στον τομέα της ανάπτυξης ο κ. Τατούλης έθεσε ως κρίσιμους παράγοντες το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο εκσυγχρονίζεται, και το αεροδρόμιο της Τρίπολης, με την παράλληλη πολιτική χρήση του, οι οποίοι θα ανοίξουν νέους ορίζοντες και υπογράμμισε «την ανάγκη να ξεπεραστεί ο μύθος του τοπικισμού, που τόσο ταλαιπώρησε αυτό τον τόπο». Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, θα αποτελέσει ένα ακόμα αναπτυξιακό εργαλείο πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της Περιφέρειας έχει υιοθετηθεί πλέον από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί 68 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο σύντομα θα συμβασιοποιηθεί. «Στο τέλος του 2015 η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αποτελεί το παράδειγμα καθαρής Περιφέρειας» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι παράλληλα θα ολοκληρωθεί και το έργο της ανάπλασης των ΧΑΔΑ.