Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Παπούλιας: Θα ζήσουμε κοινωνική έκρηξη αν πιεστεί κι άλλο ο ελληνικός λαός - Ολάντ: Δε σας ζητάω άλλες θυσίες


Αμέσως μετά το γεύμα εργασίας στο Μαξίμου, ο Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε για το προεδρικό Μέγαρο. Οι δυο άνδρες περπάτησαν τη μικρή απόσταση που χωρίζει το Μαξίμου από το Προεδρικό και σε όλη τη διάρκεια μιλούσαν.
Όταν έφτασαν στο Προεδρικό, ο πρωθυπουργός συνόδευσε τον Γάλλο πρόεδρο μέχρι την είσοδο κι εκεί περίμενε τον ομόλογό του ο Κάρολος Παπούλιας.
Στη συζήτηση που είχαν οι δυο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παπούλιας καλωσόρισε τον Φρανσουά Ολάντ «σαν αληθινό φίλο του ελληνικού λαού». τονίζοντας πως η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στη δύσκολη περίοδο και πρόσθεσε πως, όπως λέει ο ελληνικός λαός «οι φίλοι, στα δύσκολα φαίνονται».
Όπως και στην Άνγκελα Μέρκελ έτσι και στον Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος τη Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα. Πως ο ελληνικός λαός έχει δώσει πάρα πολλά, ήδη.
«Είπατε κάτι πραγματικότητα, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα βάρη. Έχει δώσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα και έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του. Είμαστε μπροστά σε κοινωνική έκρηξη αν συνεχίσουμε να πιέζουμε τον λαό να δώσει περισσότερα. Γι’ αυτό νομίζω η παρουσία σας σήμερα είναι μια ανάσα στην προσπάθεια που κάνουμε να βγούμε από αυτή την κρίση, να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και την ανεργία των νέων που φθάνει το 60%», είπε ο Έλληνας πρόεδρος
«Έχω έρθει σαν φίλος της Ελλάδας. Επ’ ουδενί δε ζητώ άλλες θυσίες από τον ελληνικό λαό που έχει κάνει αρκετές» έσπευσε να διευκρινίσει ο Γάλλος πρόεδρος, που όπως είπε παρακολουθεί τι γίνεται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμη εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας και αναγνώρισε πως οι Έλληνες έκαναν θυσίες, αλλά αυτές δεν έγιναν άδικα.

«Οι θυσίες έδειξαν ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, κάτι που επέτρεψε στην Ευρώπη και στην Γαλλία να δείξει αλληλεγγύη. Ήταν καλύτερο για την Ελλάδα η παραμονή στο ευρώ. Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, για άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αυτή η υπόθεση πλέον είναι παρελθόν. Το μήνυμα είναι ότι η κρίση της ευρωζώνης για τους Έλληνες έχει τελειώσει. Η Γαλλία θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα. Αυτό που απειλεί σήμερα την Ευρώπη δεν είναι η οικονομική αλλά η πολιτική κρίση», πρόσθεσε ο Φρ. Ολάντ.

newsitgr