Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Εισαγγελική παρέμβαση για τους απεργούς του μετρό, μετά τις καταγγελίες Χατζηδάκη

Εισαγγελική παρέμβαση για τους απεργούς του μετρό, μετά τις καταγγελίες Χατζηδάκη
Προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την καταγγελία του υπουργού Ανάπτυξης για «αδειούχους» απεργούς στο μετρό ζήτησε ο εισαγγελέας. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, θα εξεταστεί και κατά πόσον παραβιάστηκε η δικαστική απόφαση αναφορικά με την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, την πρώτη ημέρα της απεργίας στο μετρό, δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου, το ποσοστό των απεργούντων υπαλλήλων του έφθασε στο 33%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στις 18 Ιανουαρίου απήργησε το 48% των εργαζομένων στο μετρό, το 44% στους ΗΣΑΠ και το 3,94% στο τραμ, ενώ το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, απεργούσε στο μετρό μόλις το 16% και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου μόλις το 14%.
Ο υπουργός κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι μετέρχονται διάφορες μεθόδους (π.χ. δηλώνουν ότι βρίσκονται σε άδεια ή ρεπό ή ότι ασθενούν), ενώ γίνονται, όπως πρόσθεσε, και παρεμβάσεις στο κέντρο ελέγχου.
Από την πλευρά των εργαζομένων του μετρό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Αντ. Σταματόπουλος ανέφερε ότι «οι μαϊμουδιές, για τις οποίες μίλησε ο κ. Χατζηδάκης, δεν αφορούν τους εργαζομένους» και πρόσθεσε: «Οι απεργοί δεν πληρώνονται και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να δείξουμε τα εκκαθαριστικά μας σε όποιον τα ζητήσει».


Στάσεις εργασίας από την επόμενη εβδομάδα στα ΜΜΕ πλην μετρό
Εν τω μεταξύ, σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε η κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ-ΟΣΕ) για τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Στη σύσκεψη προτάθηκε τα σωματεία, εκτός του Μετρό το οποίο θα καθορίσει μόνο του τις περαιτέρω κινητοποιήσεις, να προβούν σε συντονισμένες δράσεις μέσα στην εβδομάδα. Οι δράσεις αυτές θα συζητηθούν σε συνελεύσεις των σωματείων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα και την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου απεργία σε όλα τα Μέσα και του προαστιακού περιλαμβανομένου.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, η Αθήνα παραμένει χωρίς μετρό, καθώς το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων αποφάσισε και νέα απεργία, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ότι είναι παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Παράλληλα, στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τις 11:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα, ενώ ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 12:00 το μεσημέρι έως και τις 4:00 το απόγευμα.


eklogika.gr