Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Αντιπολίτευση: Ο προϋπολογισμός του 2013 επιβεβαιώνει την αποτυχία...

Ο προϋπολογισμός του 2013 δείχνει ότι το Μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς, δηλώνει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς
«Ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε βαθύ «κούρεμα» των μισθών, των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους, δεν τολμά να «κουρέψει» τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έτσι να προχωρήσει σε ισοδύναμα μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους κατά 12 δισ. ευρώ.» ,
δήλωσε ο  υπεύθυνος τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Οικονομικών, των Ανεξάρτητων Ελλήνω ν,  Νότης Μαριάς, σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Τονίζει ότι «από το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποδεικνύεται ότι το μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς.
Θα έχουμε αύξηση της ανεργίας και θα φτάσει στο 25%. Θα έχουμε ύφεση κοντά στο 7% και ταυτόχρονα παρά την φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, δεν υπάρχει ουσιαστικά αύξηση εσόδων.

Ειδικότερα από την πρώτη ανάγνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού οικ. έτους 2013 προκύπτουν τα ακόλουθα:

1) Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις του κρατικού προϋπολογισμού μειώνονται το χρονικό διάστημα 2011-2013 από 21.815 εκατ. στα 18.242 εκατ. ή σε ποσοστό 16,4%, ενώ οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (κυρίως επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων) το ίδιο χρονικό διάστημα από 17.715 εκατ. στα 15.751 εκατ. ή σε ποσοστό 11,09%.
2) Παρά την φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, οι άμεσοι φόροι το χρονικό διάστημα 2011-2013 παραμένουν στο ίδιο ύψος (20.317 εκατ. το 2011 και 20.250 εκατ. το 2013), ενώ οι έμμεσοι φόροι το ίδιο χρονικό διάστημα μειώνονται από 28.632 εκατ. σε 25.193 εκατ. ή σε ποσοστό 12,01%, γεγονός που καταδεικνύει με τον καλλίτερο τρόπο την αδυναμία απόδοσης οποιουδήποτε φορολογικού μέτρου στην κατάσταση μακροχρόνιας ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία.
3) Τέλος με τις παρεμβάσεις των νέων μέτρων το εκτιμώμενο ΑΕΠ περιορίζεται το 2013 στα 193.078 εκατ. από 198.414 εκατ. προ εφαρμογής μέτρων γεγονός που επίσης καταδεικνύει τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα των μέτρων.»
Προϋπολογισμός καταστροφής για το 2013 με εκτίναξη του χρέους και βάθεμα της ύφεσης, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Την  εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 179,3%, και μάλιστα μετά τη συμφωνία για το PSI, την πρόβλεψη για βαθιά ύφεση ύψους 3,8%  καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
προβλέπει το  προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα στοιχεία του. Τονίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2013 «είναι πλήρως ενταγμένος στο πρόγραμμα καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και για αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει και αυτή την κρίσιμη μάχη, αγωνιζόμενος για ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα έχει ως επίκεντρο της ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών».
Αναλυτικότερα,  αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο  ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2013 κατατίθεται σε μία περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα την ολοκληρωτική διάλυση της ελληνικής οικονομίας και την ισοπέδωση της κοινωνίας, δηλαδή το πακέτο των 13,5 δις.
Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους θεωρούνται από την κυβέρνηση ως μέρος της λύσης σε μία κρίση που έχει επιδεινωθεί δραματικά από την ίδια την πολιτική λιτότητας. Προσπαθούν δηλαδή να σβήσουν τη φωτιά ρίχνοντας έναν κουβά με πετρέλαιο.
Το Προσχέδιο είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης Σαμαρά και της τρόικας. Πιο συγκεκριμένα:
Αναμένεται συνέχιση της βαθιάς ύφεσης και για το 2013 ύψους 3,8% του ΑΕΠ. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, η πρόβλεψη για την ύφεση ήταν της τάξης του 2,5%, ενώ αυτή σήμερα προσεγγίζει το 7%. Με μέτρα λιτότητας ύψους 7,8 δις ευρώ, η ύφεση αναμένεται πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ, πέραν του ότι κρίνεται δύσκολη λόγω της ύφεσης που προκαλούν τα μέτρα της κυβέρνησης, θα είναι αποτέλεσμα της σφαγής των μισθών και των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, των απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και της κοινωνικά βάρβαρης φοροεπιδρομής σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους.
Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, ακόμα μια χρονιά η ελληνική κυβέρνηση θα «κηρύξει τον πόλεμο» στη φοροδιαφυγή, και ακόμα μια χρονιά θα τρέξει να καλύψει την αποτυχία της αυτή, λεηλατώντας τους ευσυνείδητους φορολογούμενους. Ακόμα μια χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ, ταυτόχρονα, θα καταργήσει κάθε ρύθμιση για αφορολόγητο, θα εκτινάξει τη φορολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης και θα αυξήσει τα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς διάλυσης της οικονομίας, η κυβέρνηση Σαμαρά προχωράει σε επιπλέον περικοπές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που θα μπορούσε να στηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 179,3%, και μάλιστα μετά την «ιστορική», κατά τον κ. Βενιζέλο, συμφωνία για το PSI, καταδεικνύει ότι πραγματικός στόχος της μνημονιακής πολιτικής δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά η φτωχοπόιηση της ελληνικής κοινωνίας και η δημιουργία στρατιών χαμηλόμισθου εργατικού προσωπικού. Παράλληλα, τα 11,7 δις που θα πρέπει να πληρωθούν ως τόκοι το 2013, καθιστούν την ελληνική οικονομία δέσμια των δανειστών».