Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Τυφώνας Μίλτον: Σε συναγερμό πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι στη Φλόριντα για την επέλασή του

 Τυφώνας Μίλτον: Σε συναγερμό πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι στη Φλόριντα για την επέλασή του – Live όλες οι εξελίξεις 

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται οι κάτοικοι της Φλόριντα στις ΗΠΑ για την επέλαση του τυφώνα Μίλτον, με τις Αρχές να καλούν σε μαζικές εκκενώσεις περιοχών, προειδοποιώντας από πόρτα σε πόρτα πως «όποιος μείνει, θα πνιγεί σίγουρα». Μάλιστα λένε σε όσους αποφασίσουν να μείνουν να γράψουν το όνομά τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο για όταν τους βρουν νεκρούς….

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από τη Φλόριντα, όπου έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές χιλιομέτρων, καθώς οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να σωθούν από το ολέθριο πέρασμα του τυφώνα – τέρας Μίλτον, είναι ενδεικτικές του τρόμου που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στις ακτές της πολιτείας απόψε (09.10.24), με το κέντρο τυφώνων των ΗΠΑ ωστόσο να προειδοποιεί ότι η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει νωρίτερα όπως και συμβαίνει.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ενώ έχουν τελειώσει τα καύσιμα σε κάποια πρατήρια.

Ο κυκλώνας, κατηγορίας 4 στην κλίμακα Σαφίρ – Σίμπσον, συνοδεύεται από ανέμους που μπορεί να φτάσουν ως και τα 270 χιλιόμετρα την ώρα και αναμένεται να πλήξει τη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Μίλτον μπορεί να αλλάξει.

Εξάλλου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπάρξουν «διακυμάνσεις στην ένταση» του Μίλτον προτού αυτός φτάσει στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Ο κυκλώνας κινείται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά στον κόλπο του Μεξικού. Χθες, Τρίτη, πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού χωρίς να προκαλέσει θύματα, μόνο κάποιες υλικές ζημιές.

Ο Μίλτον ενδέχεται να είναι «η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σημειώνεται ότι οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ επλήγησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον κυκλώνα Ελίν, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες σε έξι πολιτείες, ενώ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους.