Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

H Γη αποκτά και δεύτερο φεγγάρι για 2 μήνες – Ποιος είναι ο «σκοτεινός αδερφός» της Σελήνης

H Γη αποκτά και δεύτερο φεγγάρι για 2 μήνες – Ποιος είναι ο «σκοτεινός αδερφός» της Σελήνης 

Ετοιμαστείτε για μια… διαστημική έκπληξη αυτό το φθινόπωρο καθώς η Γη πρόκειται να αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ένας μικρός αστεροειδής πρόκειται να αιχμαλωτιστεί από τη βαρυτική έλξη της Γης και να γίνει προσωρινά ένα «μίνι φεγγάρι».

Αυτός ο διαστημικός επισκέπτης θα βρίσκεται κοντά μας από τις 29 Σεπτεμβρίου για μερικούς μήνες προτού ξεφύγει και πάλι από τη γήινη βαρύτητα.

Δυστυχώς, το δεύτερο φεγγάρι θα

είναι πολύ μικρό και αμυδρό για να το δει κανείς, εκτός αν διαθέτει επαγγελματικό τηλεσκόπιο, γράφει το BBC.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ανεζίνα Σολωμονίδου, πλανητική γεωλόγος, Ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, είπε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει αρκετά συχνά.

Ωστόσο, όπως επσήμανε, πρέπει να κάνουμε ένα διαχωιρισμό στα φυσικά σώματα. «Αυτό το οποίο θα μας συντροφεύσει, είναι ένα γεωπλήσιο αντικείμενο (Νear Εarth Οbject ή ΝΕΟ εν συντομία): πολύ μικρά ουράνια σώματα – σε σχέση με το μέγεθος ενός πλανήτη – όπως οι αστεροειδείς και οι κομήτες». 

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, ο οποίος λέγεται 2024 ΡΤ5, κατοικεί σε μια ζώνη αστεροειδών που είναι κοντά στη Γη. Όταν ο Ήλιος έχει κάποιες βαρυτικές διακυμάνσεις, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο, αυτό το σώμα που έχει μόλις 11 μέτρα διάμετρο – κάτι πολύ μικρό και σκοτεινό – τραβιέται πιο κοντά στον πλανήτη που είναι κοντυνότερα και μπαίνει στην τροχιά του.

«Αυτό που συνέβη με τον 2024 ΡΤ5 είναι ότι όντως πλησίασε – ήταν και πολύ αργός, είχε μια μέση ταχύτητα περίπου 3.500 χλμ.ώρα – τον άρπαξε η τροχιά της Γης και θα τον κρατήσει για περίπου δύο μήνες. Έτσι λοιπόν για δύο μήνες μπορούμε περήφανα να λέμε ότι έχουμε δύο φεγγάρια», είπε η κ. Σολωμονίδου.