Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Η Δυτική Κορινθία στις φλόγες; Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων

 Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Μηνύματα 112 για εκκένωση χωριών 

Με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις παλεύουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Δυτική Κορινθία, καθώς οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει και υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες ανάμεσα στο χωριό Πύργος και Ζάχολη. Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο άνδρες ηλικίας 35 και 40 ετών, τα ίχνη των οποίων αγνοούντο από χθες, στην περιοχή Άνω Πιτσά, όταν πήγαν να βοηθήσουν φιλικό τους πρόσωπο.

Νέος συναγερμός σήμανε στην περιοχή του Ξυλόκαστρου, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας, καθώς νέο 112 εστάλη στους κατοίκους του χωριού Πύργος να απομακρυνθούν προς τη Λυγιά εξαιτίας της φωτιάς. Αργότερα εστάλη νέο μήνυμα για τους κατοίκους των χωριών Χελυδορίου,  Ζαχολης Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς ασφαλείς τοποθεσίες

Τα μέτωπα που έχουν αναζωπυρωθεί βρίσκονται στο χωριά Πύργος, Βρυσούλες, Ροζενά, Κουμαριές και Ευρωστίνα. Έχουν καεί αρκετές αγροικίες και σπίτια στις περιοχές Άνω Λουτρό, Καλλιθέα, Ελληνικό και Κορφιώτισα, ενώ αγροτικές εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξαιρετικής ομορφιάς εκκλησίας της Παναγίας των Καταφυγίων, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η φορά των αναζωπυτρώσεων είναι προς τα σύνορα της Κορινθίας με την Αχαΐα. Αν ο άνεμος αλλάξει φορά, η πυρκαγιά μπορεί να κατευθυνθεί προς τα Ροζενά.

Την μάχη με τις φλόγες δίνουν 130 οχήματα, περίπου 400 πυροσβέστες, 15 ομάδες της ΕΜΟΔΕ, 10 βυτιοφόρα, μηχανήματα έργου, 7 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, καθώς συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι στην περιοχή, αν και όχι τόσο ισχυροί όσο χθες.

Η περιοχή των αναζωπυρώσεων πάνω από το Δερβένι είναι δύσβατη και τα πεζοπόρα τμήματα δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις εστίες που δημιουργούνται.