Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Η Δυτική Κορινθία στις φλόγες: Δύσκολη και η αποψινή νύχτα ,Πάνω από 32 χλμ το πύρινο μέτωπο. Κάηκαν σπίτια- Στάχτη πάνω από 42.000 στρέμματα - Τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες - Έφθασαν στην Αττική οι καπνοί

 Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Πάνω από 32 χλμ το πύρινο μέτωπο – Δύο πυροσβέστες τραυματίες

Συνεχίζεται και σήμερα η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στη φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί σε δασική έκταση στα Ροζενά  Κορινθίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Σύμφωνα με την ΕΡΤ το πύρινο μέτωπο από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο επεκτείνεται σε μήκος 32 χιλιομέτρων και έχει κατεύθυνσης προς τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η φωτιά είναι σε χαράδρα και κατευθύνεται προς στις Βρυσούλες. Υπάρχει και ένα δεύτερο μέτωπο από την πάνω μεριά του χωριού το οποίο έχει περάσει από το Ξανθοχώρι και

κινείται προς το χωριό Σοφιανά. Η φωτιά φαίνεται ότι έχει «αγγίξει» κάποια σπίτια, ενώ μεγάλη δασική έκταση έχει παραδοθεί στις φλόγες. Την ίδια ώρα, οι δασοκομάντος προσπαθούν να προσεγγίσουν δύσβατα σημεία. Κατά τις ίδιες πηγές οι δυνάμεις παραμένουν ισχυρές κυρίως δυτικά προς Ευρωστίνα και παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων δεν εφησυχάζουν.

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως προσθέτει, «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα». 

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Οι καμένες εκτάσεις στην περιοχή εκτείνονται μέχρι στιγμής στα 42.190 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος έχουν επιχειρήσει εκ περιτροπής 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.και μεταφέρονται σε Νοσοκομείο της Αττικής .

Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σήμερα, μέσω του 112 έχουν σταλεί μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα  προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.

Φωτογραφίες από τον καπνό που έχει φτάσει στην Αττική 

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες το γκρι σύννεφο καπνού έφτασε μέχρι τον βράχο της Ακρόπολης.

Κλειστά αύριο (01/10) τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Αύριο, 1η Οκτωβρίου τα σχολεία στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Κορινθίας, θα παραμείνουν κλειστά, μετά από απόφαση του Δήμου για λόγους ασφαλείας και προστασίας της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας.