Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Η Δυτική Κορινθία στις Φλόγες: Νέο μήνυμα 112 για Χελυδόρι και Ζάχολη

 

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις και νέα 112 για εκκένωση των περιοχών Χελυδόρεο και Ζάχολη  

Mάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις για δεύτερο 24ωρο, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στη Δυτική Κορινθία Στην περιοχή επιχειρούν 24 εναέρια: 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δυο συντονιστικά.

Σήμερα το πρωί σήμανε νέος συναγερμός στην περιοχή του Ξυλόκαστρου, καθώς εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού «Πύργος», στο οποίο η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται. Η Πολιτική Προστασία ενημέρωνε τους πολίτες να απομακρυνθούν προς τη «Λυγιά» εξαιτίας της φωτιάς.


Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας (30.09.24) εκδόθηκε νέο μήνυμα μέσω του 112 για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο, καλώντας όσους βρίσκονται στις περιοχές Χελυδόρεο και Ζάχολη Κορινθίας να απομακρυνθούν από αυτές.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Χελυδόρεο και Ζάχολη του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης απομακρυνθείτε μέσω Επαρχιακής Οδού Καρυάς-Τρικάλων Κορινθίας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το μήνυμα από το 112.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι άνεμοι κατευθύνουν τη φωτιά ανατολικά από τα Ροζενά Κορινθίας, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονται στις εστίες που βρίσκονται μέσα σε χαράδρες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες, Κυριακή, το πρωί σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά , ενώ δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους οι κάτοικοι έξι χωριών. Η τελευταία εικόνα από την πυροσβεστική αναφέρει ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν πολλές ενεργές εστίες.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από το πρωί 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα ρίψεις από αέρος επιχειρούν 18 εναέρια μέσα, 7 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή του Ελληνικού Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ωστόσο πλήρης εικόνα θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.