Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Ηλεία: Στέρεψαν Πηνειός και Πηνειακός Λάδωνας - Σταγόνα δεν φτάνει στην τεχνητή λίμνη ( βίντεο)

 

 

Δραματικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε drone σε ένα από αέρος οδοιπορικό στην τεχνητή λίμνη του Πηνειού, στην Ηλεία.

Οι εικόνες με το ξερό χώμα εκεί που άλλοτε το νερό κάλυπτε τα πάντα είναι δραματική, όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα όταν αντικρίζεις τις κοίτες του Πηνειού και του Πηνειακού Λάδωνα, χωρίς ροή. Σε κάποια πιο βαθειά σημεία παραμένουν μικρές ποσότητες στάσιμων νερών, όμως στην τεχνητή λίμνη τις τελευταίες εβδομάδες δεν φτάνει ούτε σταγόνα…

Βροχή στον ορίζοντα δεν φαίνεται και σίγουρα μια καλοκαιρινή μπόρα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Ο προηγούμενος χειμώνας ήταν φτωχός σε βροχές και ακόμα φτωχότερος σε χιόνια, που λιώνουν αργά και μεταφέρεται το νερό με άλλη ροή στα ποτάμια και στον υδροφόρο ορίζοντα.


Αν το φετινό φθινόπωρο παραμείνει ξηρό, τότε θα βιώσουμε άμεσα τις δυσάρεστες συνέπειες.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού, Παναγιώτη Παρασκευόπουλο, μας ανέφερε πως ο ταμιευτήρας της τεχνητής λίμνης Πηνειού, περιέχει περίπου 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η ποσότητα αυτή επαρκεί στην περίπτωση που δεν πέσει σταγόνα νερού στη λίμνη, για 40 με 50 ημέρες αναλόγως τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας, υψηλές θερμοκρασίες) και τις απαιτήσεις των καλλιεργειών.

Η εικόνα που υπάρχει αυτή την ώρα στις καλλιέργειες είναι πως έχουν ένα πρώιμο ρυθμό και θα ολοκληρωθούν νωρίτερα. Κάτι που σημαίνει πως με την ολοκλήρωση τους, θα περιοριστούν και οι απαιτήσεις σε πότισμα. 

ilialive.gr