Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Γ. Ψυχογιός: Παρέμβαση στη Βουλή για τους πυρόπληκτους του 2023 στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων. Περιμένουν ακόμα τις επιδοτήσεις ενοικίου και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22/7/2024

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιού, και τη συνυπογραφή του τομέαρχη Οικονομικών, Ν. Παππά, κατατέθηκε  Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για την καθυστέρηση καταβολής της επιδότησης ενοικίου και άλλων μέτρων στήριξης στους πυρόπληκτους κατοίκους του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων από τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά του Ιουλίου 2023 στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Ερώτηση ένα χρόνο μετά, με τους πληγέντες να μην έχουν ακόμα καταφέρει να ορθοποδήσουν, μερικοί εκ των οποίων, μάλιστα, με ελάχιστα εισοδήματα ή και μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας, ενημερώνονται πως ενώ έχουν έγκαιρα υποβάλει τις αιτήσεις τους, δεν έχουν  ακόμη διατεθεί τα απαραίτητα κονδύλια προς το Ταμείο Κρατικής Αρωγής για να πληρωθούν.

Επειδή η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να βάλει τέλος στον εμπαιγμό, τα επικοινωνιακά τερτίπια και την πρόσθετη ταλαιπωρία των δικαιούχων και να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην καταβολή των προβλεπόμενων επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, με την κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητούνται σαφείς απαντήσεις και άμεσες ενέργειες στα παρακάτω ζητήματα:

1. Για ποιο λόγο παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων;

 

2. Έχουν εξασφαλιστεί και πότε θα διατεθούν προς το αρμόδιο Υπουργείο τα χρήματα για την καταβολή των ενισχύσεων στους πληγέντες;

3. Έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι των αιτήσεων των δικαιούχων και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων προς όλους;

 

Ακολουθεί αναλυτικά  η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

 

Αθήνα, 22/7/2024

      ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ& ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Άμεση καταβολή επιδοτήσεων ενοικίου και αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά του 2023 στον Δήμο Λουτρακίου–Περαχώρας–Αγ. Θεοδώρων.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ενεργοποίησε το Ταμείο κρατικής αρωγής για την στήριξη, μεταξύ άλλων, περιοχών του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Ιουλίου 2023.

Τα μέτρα κρατικής αρωγής που ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούσαν και την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης. Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους εγκαίρως για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, είτε μέσω του gov.gr είτε απευθείας στο arogi.services.gov.gr.

Ένα χρόνο μετά, με τους πληγέντες να μην έχουν ακόμα καταφέρει να ορθοποδήσουν, και μάλιστα, πολλοί από αυτούς με περιορισμένα εως ελάχιστα εισοδήματα λόγω της καταστροφής που υπέστησαν και μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας, ενημερώθηκαν πως δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Ταμείο Κρατικής Αρωγής τα σχετικά κονδύλια, ώστε να καταβληθούν οι επιδοτήσεις ενοικίου και άλλες ενισχύσεις που δικαιούνται.

Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να βάλει τέλος στον εμπαιγμό, τα επικοινωνιακά τερτίπια και την πρόσθετη ταλαιπωρία των δικαιούχων και να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην καταβολή των προβλεπόμενων επιδοτήσεων και αποζημιώσεων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση – ένας χρόνος μετά - στην καταβολή των επιδοτήσεων ενοικίου και λοιπών αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά του Ιουλίου 2023;

2. Έχουν εξασφαλιστεί και πότε θα διατεθούν προς το Ταμείο Κρατικής Αρωγής τα χρήματα για την ανακούφιση και ενίσχυση των πληγέντων;

2. Έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι όλων των αιτήσεων των δικαιούχων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των επιδοτήσεων ενοικίου και λοιπών αποζημιώσεων;

ΟΙ  ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ψυχογιός Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος