Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Η… αυτοδυναμία της αποχής

  

 Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, μια χώρα βαθιά πολιτικοποιημένη όπως η δική μας, κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από μια εκλογική διαδικασία, στην Ιστορία της Μεταπολίτευσης.

Η παγίωση της συγκεκριμένης, απαξιωτικής για το πολιτικό σύστημα συμπεριφοράς της κοινωνίας, κατεγράφη στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες επιλέγουν πλέον να απουσιάσουν από τις κάλπες. Να αποστασιοποιηθούν από την εκλογική διαδικασία. Να γυρίσουν την πλάτη τους στο σύστημα. Να παραιτηθούν από την παρέμβαση στη διαχείριση της ζωής τους και το μέλλον τους.

Η συρρικνωμένη κοινωνική νομιμοποίηση όσων εκλέγονται από το μισό εκλογικό σώμα, είναι αυταπόδεικτη. Δεν αλλάζει κάτι στη δυνατότητά τους να διαχειριστούν και να αποφασίσουν για το μέλλον μας. Επιδεινώνουν ωστόσο την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η ιστορική εμπειρία μας έχει διδάξει ότι, κάθε φορά που η μισή κοινωνία δεν εκφράζεται από το τρέχον πολιτικό σύστημα, μόνο αισιόδοξη δεν είναι η προοπτική της χώρας αυτής για το μέλλον.

 ysterografa.gr