Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Μεταξύ Ζαχάρως - Κυπαρισσίας για σύντομες αποδράσεις του καλοκαιριού.

 https://www.travel.gr/wp-content/uploads/webp/2023/07/zacharo-2048x1152.webp 

Το πού θα πάμε κάθε χρόνο διακοπές είναι η μεγάλη συζήτηση λίγο πριν αρχίσει το καλοκαίρι, αλλά και αφού αρχίσει. Όσοι έχουν πολλές μέρες άδειας είναι οι τυχεροί, είναι αυτοί που θα απολαύσουν πραγματικές διακοπές. Όσοι, όμως, έχουν ελάχιστες μέρες άδειας ή σχεδόν καθόλου ή κάπως πιο περιορισμένο προϋπολογισμό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν ολιγοήμερες εξορμήσεις. Για παράδειγμα, ένα Σαββατοκύριακο στην ακτογραμμή της Δυτικής Πελοποννήσου, είναι ό,τι πρέπει για μικρές δόσεις χαλάρωσης και καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς.

Η Κυπαρισσία είναι από αυτούς τους προορισμούς που προσφέρονται ιδανικά για ένα άκρως χαλαρό καλοκαιρινό σαββατοκύριακο. Μπορείτε να μείνετε εντός της πόλης, αλλά και εκτός – μεταξύ της Κυπαρισσίας και της Ζαχάρως. Ιδανικότερη παραλία για να αράξετε δίχως αύριο είναι αυτή που ξεκινά από το Καλό Νερό και φτάνει στο Κατάκολο. Έχει τέλεια άμμο, λεπτή, χρυσή και βελούδινη που τη «σπάνε» κατά τόπους λίγα στρογγυλεμένα, πανέμορφα βότσαλα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, γαλάζια και βαθαίνουν σχετικά σταδιακά. Η παραλία είναι απέραντη και έχει τόσο οργανωμένα τμήματα όσο και ελεύθερα. Απλά επιλέγετε ανάλογα με τη διάθεση. Στο ύψος του Καλού Νερού έχει ομπρελίτσες και πίσω ταβερνάκια, πιο κάτω στον Αγιαννάκη στο φόντο θα δείτε ένα υπέροχο παράκτιο πευκοδάσος και μια καλοφτιαγμένη ξύλινη καντίνα για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα, πιο κάτω στην Ελαία εκβάλει και το ποτάμι της Νέδας.

Αξίζει να καθίσετε στην παραλία μέχρι αργά το απόγευμα για να δείτε τον ήλιο να χάνεται στα νερά του Ιονίου. Άλλες παραλίες στην περιοχή που αξίζουν είναι η Σανί, αμμουδερή και αυτή και σε τμήμα της οργανωμένη, και δίπλα ο Καρτελάς με παρόμοιο σκηνικό. Αν μένετε στην πόλη και δεν θέλετε να βγείτε εκτός θα πάτε στην παραλία που είναι ακριβώς μπροστά από τον οικισμό. Επιβάλλεται το σεργιάνι στα στενά της Άνω ή Παλιάς Πόλης με τα όμορφα αρχοντικά καθώς και ένας καφές ή ένα ποτό στο κάστρο, από εδώ μπορείτε επίσης να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. 

 

Αν σας αρέσουν οι βουτιές σε δροσερά νερά, θα πάτε μέχρι τον καταρράκτη της Νέδας, είτε να διασχίσετε το φαράγγι που είναι μία πιο δύσκολη και απαιτητική διαδρομή. Σε κάθε περίπτωση η ομορφιά είναι μοναδική. Ο ποταμός πηγάζει από το Λυκαίον Όρος και ακολουθεί μαιανδρική πορεία, σχεδόν 32 χιλιόμετρα ενώ τα νερά του χύνονται στο Ιόνιο, ανάμεσα στους οικισμούς Ελαία και Γιαννιτσοχώρι. Η πορεία του ποταμού τα τελευταία χιλιόμετρα τουλάχιστον, συμβαδίζει με τα όρια των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας. Το πιο ενδιαφέρον από αισθητικής άποψης σημείο του ποταμού, βρίσκεται κάτω από το χωριό Πλατάνια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον μικρό και τον μεγάλο καταρράκτη, ενώ στις φυσικές πισίνες που δημιουργούνται στις βάσεις τους, μπορεί κάποιος να απολαύσει το μπάνιο του. Σε μία άλλη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, στη διάσχιση του φαραγγιού, ο συμμετέχων θα απολαύσει ακόμη περισσότερο το ποτάμι. Τέτοιες εκδηλώσεις διοργανώνονται από φορείς και ομάδες μέσα στο καλοκαίρι.


Βρισκόμαστε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στην αμμώδη και αχανή παραλία του Θολού με τους επισκέπτες να παίρνουν σταδιακά τη θέση τους, για μία ακόμη παράσταση, για τη δύση του ηλίου. Ο ουρανός γεμίζει με χρυσαφένιες, πορτοκαλί και ροζ αποχρώσεις που δημιουργούν μια εκπληκτική θεαματική παράσταση, ενώ η γραμμή του ορίζοντα, δίνει τη θέση της στους χρωματισμούς σε ένα ατέρμονο παιχνίδι ικανό να ενθουσιάσει και ταυτόχρονα να ηρεμήσει. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, στον ορίζοντα θα φανούν ξεκάθαρα οι γραμμές του Κεφαλλονίτικου Αίνου, η υποψία από τις Στροφάδες και η νότια Ζάκυνθος. οριοθετούν τη θέα.

Η αλληλεπίδραση με το άλογο, και η δύναμή του, η ελευθερία της κίνησης, και η ταυτόχρονη επαφή με τη φύση, αποτελούν δύο στοιχεία που καθιστούν την ιππασία μοναδική εμπειρία που κάνει τον συμμετέχοντα να θέλει να συμμετέχει ξανά και ξανά. Εδώ, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στα σύνορα της Ηλείας με την Μεσσηνία , , στην Ελαία, μπορείτε να βρείτε έμπειρους ιππείς, οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν ώστε να απολαύσετε τη βόλτα δίπλα στη θάλασσα και στους χωμάτινους δρόμους που διασχίζουν το πευκοδάσος. Εκτός από τη φυσική άσκηση και τη σύνδεση με τη φύση, η ιππασία μπορεί να σας προσφέρει επίσης αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. Παράλληλα, όμως είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ιππασία είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί κάποια εξάσκηση και προσοχή. Εάν δεν έχετε εμπειρία, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια και την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ιππέα. Απολαύστε την εμπειρία της ιππασίας με θέα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και αφεθείτε στη μαγεία της επικοινωνίας με το άλογο και τη φύση. (Elea Horse Riding)