Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Ιταλία: Σφοδρές καταιγίδες με πλημμύρες, χαλάζι σε μέγεθος μπάλας στο Μιλάνο - Τραυματίζονται πολίτες, καταστρέφονται σπίτια, πέφτουν δέντρα

 

 Πρωτοφανής θεομηνία σφυροκοπά ανελέητα το τελευταίο τριήμερο τη βόρεια Ιταλία ύστερα από είκοσι μέρες παρατεταμένου καύσωνα. Καταιγίδες, ισχυρές χαλαζοπτώσεις, κεραυνοί και ανεμοστρόβιλοι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους δρόμους και αρκετούς τραυματισμούς πολιτών.

Οι σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στο Σαρόνο της επαρχίας Βαρέζε στη Λομβαρδία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οδηγοί που προσπάθησαν να περάσουν από τούνελ

Στο Μάλτεμπο της Λομβαρδίας ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε στέγες σπιτιών, με πτώση κορμών και κλαδιών δέντρων.

Χαλάζι σαν μπάλα του τένις στο Mιλάνο

Τρομακτική χαλαζόπτωση στο Μιλάνο. Το χαλάζι που έπεσε σε μέγεθος μπάλας του τένις κάλυψε τους δρόμους που έμοιαζαν σαν χιονισμένοι.

Είχε προηγηθεί ένας σαρωτικός ανεμοστρόβιλος που σάρωσε ό, τι βρήκε μπροστά του και σκοτείνιασε την πόλη.

Η πρωτοφανής θεομηνία προκλήθηκε μετά από δύο εβδομάδες ανελέητου καύσωνα που «έλιωσε» 23 από 27 ιταλικές πόλεις.

Την ίδια στιγμή στη Ρώμη υποδέχθηκαν ενθουσιασμένοι την πρώτη βροχή μετά από τις ατέλειωτες μέρες κόλασης που βίωσαν.

Τρομερή ανακούφιση και για τους τουρίστες. Πολλοί από αυτούς αναγκάσθηκαν να μειώσουν τις διακοπές τους εξαιτίας της αφόρητης ζέστης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρέχει. Νιώθουμε τόσο ωραία με την βροχή. Μόλις είχαμε αρχίσει να συνηθίζουμε γιατί είμαστε εδώ δύο εβδομάδες και έχουμε ακόμα άλλες δύο».

Η περιφέρεια της Λομβαρδίας πρόκειται να ζητήσει από την κυβέρνηση Μελόνι να κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Ακραίο κλίμα παντού

Οι μετεωρολόγοι σε όλο τον κόσμο παρατηρούν αμήχανοι τη ριζική αλλαγή των καιρικών συνθηκών: «Βλέποντας τα ρεκόρ να καταρρίπτονται αλλά και τους θαλάσσιους καύσωνες στον βόρειο Ατλαντικό αλλά και το λιώσιμο των πάγων που δεν περιμέναμε, είναι πράγματα που προσπαθούμε να κατανοήσουμε».

Μέχρι να τα κατανοήσουμε, το μόνο σίγουρο είναι ότι τελείωσε η ζωή μας το καλοκαίρι όπως την ξέραμε.