Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Πλήθος κόσμου στο Α' Νεκροταφείο είπε το τελευταίο «αντίο» στην ηθοποιό Νόνικα Γαληνέα

 ΝΟΝΙΚΑ_ΝΕΟ_2 

Συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο «αντίο» στη Νόνικα Γαληνέα στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, που έφυγε απ

Στη νεκρώσιμο ακολουθία έδωσε το «παρών» η οικογένειά της, φίλοι, αλλά και άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου.

Μεταξύ αυτών, η Βέρα Κρούσκα, η Άννα Φόνσου, η οποία και ήταν επιθυμία της Νόνικας Γαληνέα, να εκφωνήσει και τον επικήδειο λόγο, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Γιώργος Κιμούλης με την κόρη του, ο Τάκης Ζχαράτος και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Συντετριμμένες εξήλθαν από την εκκλησία αργότερα, οι κόρες της, Αριέτα, Μαρία-Αμαλία και Αλεξία Μουτούση. 

Η τελευταία της επιθυμία
Σύμφωνα με την Espresso η Νόνικα Γαληνέα άφησε πίσω της ένα γράμμα στο οποίο περιέγραφε τις τελευταίες της επιθυμίες.

Κατά την ίδια πηγή σε αυτό το γράμμα η Νόνικα Γαληνέα περιέγραφε πώς θέλει να γίνει η κηδεία της, ποιος θέλει να εκφωνήσει τον επικήδειό της ορίζοντας την Άννα Φόνσου, με την οποία είχε στενεή σχέση, ως τη μοναδική που θέλει να μιλήσει στην κηδεία της.

Στην ίδια επιστολή η Νόνικα Γαληνέα ανέφερε, επίσης, ότι όταν αποβιώσει ήθελε αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού».

Τι είχε ζητήσει για τα γενέθλια που δεν πρόλαβε
Η Νόνικα Γαληνέα, πάντως, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε σχεδίαζε και το πώς θα γιόρταζε τα 85α γενέθλιά της.

Για τον λόγο αυτό είχε συναντηθεί με την Άννα Φόνσου στο σπίτι της στην Κηφισιά για την ημέρα εκείνη καθώς ήθελε τα γενέθλιά της να εορταστούν στον εξωτερικό χώρο του Σπιτιού του Ηθοποιού.

Όταν, όμως, η Άννα Φόνσου την ρώτησε τι ήθελε να αναγράφεται στην τούρτα της, η Νόνικα Γαληνέα της είχε απαντήσει «ίσως αυτά να είναι και τα τελευταία μου γενέθλια».

Στο άκουσμα της φράσης αυτής η Άννα Φόνσου τη «μάλωσε» λέγοντας «σε παρακαλώ, τι πράγματα είναι αυτά; Πες μου ειλικρινά τι θες να γράψουμε» με την Νόνικα Γαληνέα να της αποκρίνεται: «Όταν περάσουν τα χρόνια, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα είναι τα τελευταία σου γενέθλια».

Ποια ήταν η Νόνικα Γαληνέα

Η Νόνικα (Αντιγόνη) Γαληνέα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 1938. Ήταν ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και επιχειρηματίας.

Ο πατέρας της ήταν ο Πέτρος Γαληνέας, δικηγόρος από την Καρδαμύλη της Μάνης ο οποίος διετέλεσε διευθυντής των Μύλων Αγίου Γεωργίου. Αργότερα διατηρούσε γραφείο στην οδό Νίκης όπου διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Μυταράκη από όπου προερχόταν η δεύτερη σύζυγός του.
ό τη ζωή, στα 84α της, στις 2 Ιουνίου.

 Μητέρα της η Θεοδοσία (Dorette) Kαραϊωσηφόγλου (1912-2010) η οποία μετά τον χωρισμού της από τον Πέτρο Γαληνέα, παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο με τον οποίο απέκτησε ένα γιο. Τρίτος σύζυγός της ήταν ο εφοπλιστής και τραπεζίτης Στρατής Ανδρεάδης (1905-1989)

 Η Νόνικα Γαληνέα φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Μακρή και στην ηλικία των 14 ετών μεταγράφηκε στη Φλωρεντία. Τον επόμενο χρόνο πήγε στο αγγλικό σχολείο Montre-Satelard School στην Ελβετία, και στην ηλικία των 18 εγγράφηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο. Κατόπιν σπούδασε στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Η σπουδαία της καριέρα, το Λονδίνο και το Μέγαρο
Η σταδιοδρομία της ξεκινάει το 1963 με εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου η πρώτη της παράσταση ήταν με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη. Συνεργαζόταν με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά.

Από το 1969 έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο ενώ παράλληλα έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο.

Έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά. 

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου της ζει στο Λονδίνο. Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της σε βιβλίο με τίτλο Η ζωή μου (εκδόσεις Λιβάνη 2005) όπως και το βιβλίο Επέστρεφε (εκδόσεις Ιανός, 2007).

Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη», για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έχει 50 χρόνια συνεχή παρουσία στο θέατρο, η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που ερμήνευσε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου στην αγγλική γλώσσα και η μόνη που έχει πρωταγωνιστήσει 6 φορές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.