Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Γιατί μας έζωσαν τα φίδια στις πόλεις: Ερπετολόγος δίνει μια εξήγηση που δεν είχαμε σκεφτεί

  

Aπαντήσεις στο ερώτημα για το τι συμβαίνει ξαφνικά και εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά φίδια όλων των ειδών στους δρόμους των πόλεων και στις αυλές των σπιτιών έδωσε στην ΕΡΤ ο Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος – ερπετολόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποκαλύπτοντας ότι το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο θα περιοριστεί στα τα τέλη Ιουνίου. 

Τα φίδια εμφανίζονται από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μετά θα βλέπουμε λιγότερο» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο έμπειρος επιστήμονας εξηγώντας ότι η συχνή παρουσία τους κοντά σε κόσμο δικαιολογείται γιατί αυτή την περίοδο είναι η εποχή ζευγαρώματος.

Γιατί μας έζωσαν τα φίδια

«Γυρίζουν και ψάχνουν δύο πράγματα: Τροφή όπως ποντίκια, έντομα και μικρά ζώα και ήλιο. Όσο αναζητούν αυτά δε μένουν σταθερά σε ένα σημείο» σημείωσε ο κ. Λυμπεράκης.

Αναφορικά με ορισμένα ξενικά είδη που εντοπίζονται σε διάφορες ελληνικές περιοχές ο βιολόγος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται για οικόσιτα ζώα που διέφυγαν ή αφέθηκαν στην εξοχή από τους ιδιοκτήτες τους.  

Όσον αφορά το τι κάνουμε εάν βρεθούμε ξαφνικά αντιμέτωποι με κάποιο φίδι ο ίδιος πρότεινε να αποφεύγουμε να τα πλησιάσουμε καθώς μπορεί να αισθανθούν απειλή από την ανθρώπινη παρουσία. «Το πιο ασφαλές όταν δεν ξέρουμε είναι να θεωρήσουμε ότι τα όλα τα φίδια είναι δηλητηριώδη», πρόσθεσε ο κ. Λυμπεράκης τονίζοντας ότι λόγω της εμφάνισής μας μάς βλέπουν ως πιθανούς θηρευτές.

«Όταν ζεστάνει ο καιρός θα μειωθεί η δραστηριότητά τους» πρόσθεσε ο βιολόγος – ερπετολόγος καθησυχάζοντάς μας με αυτό τον τρόπο.