Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Σόου Τσίπρα στη Βουλή: Διέκοψε την ομιλία του ζητώντας από τον Μητσοτάκη να τοποθετηθεί - «Είστε ψεύτης κ. Τσίπρα το predator δεν λειτουργούσε στο γραφείο μου»

 Σόου Τσίπρα στη Βουλή: Διέκοψε την ομιλία του ζητώντας από τον Μητσοτάκη να τοποθετηθεί  «Είστε ψεύτης κ Τσίπρα το predator δεν λειτουργούσε στο γραφείο μου» 

Ακραία σύγκρουση ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο πρώτος ζήτησε να απαντήσει ο Πρωθυπουργός αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα κατέβει από το βήμα προκειμένου να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθησε έντονη λογομαχία και ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την ομιλία του από το βήμα προκειμένου να λάβει τον λόγο ο Πρωθυπουργός και να απαντήσει. Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά να απαντήσει πράγμα που τελικά έγινε.

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Πολλές φορές σ’ αυτή την αίθουσα έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση. Ένταση και διάλογος σε πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού ακόμα και με βαριές εκφράσεις είναι στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που είδαμε όλοι μας δεν θα επαναληφθεί. Να σηκωνόμαστε από τις θέσεις μας για να ζητήσουμε τα ρέστα από τους αντιπάλους.

Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος. Σήμερα επιβεβαίωσε τον ορισμό ο Μητσοτάκης. Θα πω και κάτι άλλο. Τελευταίο καταφύγιο των ενόχων ο διχαστικός πολιτικός λόγος. Θυμήθηκε το 2008. Ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλεία. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ενόχων και όλων όσων θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Μέρες, μήνες, εβδομάδες, υπάρχουν συνεχώς αποκαλύψεις. Από τον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο. Δεν ξεκίνησαν από το πουθενά. Ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος ανέδειξε και απέδειξε ότι ήταν υπό παρακολούθηση και από το Predator και από την ΕΥΠ. Δεν τα έβγαλε κάποιος από την κοιλιά του.

Οι αποκαλύψεις που έγιναν το διάστημα αυτό, ήταν από εφημερίδες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, δηλαδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, δεν ήταν όμως μόνο από αυτές. Το Βήμα και Τα Νέα δεν κάνουν αντιπολίτευση. Δεν αναφέρθηκα μόνο στο Βαξεβάνη που σας μήνυσε αλλά δεν λέτε γιατί. Ψευδώς λέτε ότι καταδικάστηκε. Υπήρξαν δημοσιεύματα που φανερώνουν το ενιαίο κέντρο του παράνομου λογισμικού. Γιατί λοιπόν δεν κάνετε μηνύσεις. Όχι εσείς, ενδεχομένως ένας πρωθυπουργός να πρέπει να κρατηθεί μακριά.

Κανένας από αυτούς δεν είχε το σθένος να βγει και να πει τι είναι αυτά τα πράγματα; Κανέναν δεν ενθαρρύνατε να βγει και να κάνει μια μήνυση σ’ αυτούς που σέρνουν την πολιτική ζωή στο βούρκο; Το κάνετε αυτό γιατί είστε Large. Δεν κάνετε μηνύσεις όχι γιατί είστε υπεράνω αλλά γιατί φοβάστε τα στοιχεία. Ξέρετε ότι υπάρχουν, ξέρετε ποιος τα έχει και τρέμετε.

Δώσατε μια συνέντευξη στον Χατζηνικολάου, τι είπατε; “Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το λογισμικό Predator”. Καταλαβαίνετε πόσο ψευδόμενως συλλαμβάνεστε; Επικαλείστε διαρκώς τα θέματα του ΠΚ. Σας λέω και πάλι ότι η μεταρρύθμιση του ΠΚ, η κατάθεση εξ ολοκλήρου νέου ΠΚ, είναι μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση και δεν γίνεται κατ’ επιλογή της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, γίνεται με ευθύνη ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Όταν εμείς ψηφίσαμε τον ΠΚ – και σας εγκαλώ, αν έχετε κάποιο στοιχείο να πάτε στον εισαγγελέα – να καταθέσετε ποια ήταν η συναλλαγή. Εδώ ήταν η δουλειά της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Εσείς περάσατε τροπολογία που έγινε θέμα στους Financial Times για την ασυλία των τραπεζιτών. Εξυπηρετήσατε συμφέροντα. Εγώ μιλάω με στοιχεία, μιλήστε και εσείς. Αφήσατε κάποιο υπονοούμενο αν παραδέχομαι ή δεν παραδέχομαι θέματα για την ΕΥΠ. Δεν σας έφτανε η απάντηση που σας έδωσα στην πρωτολογία μου. Ότι όλα είναι ανοιχτά. Εγώ ζήτησα εξεταστική για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ζητάμε από κανέναν να αποκρύψει στοιχεία, δεν επικαλούμαστε το απόρρητο, δεν απειλούμε κανέναν με δέκα χρόνια φυλάκιση. 

Εμείς λειτουργήσαμε όπως το Σύνταγμα ορίζει. Τα στοιχεία υπάρχουν στα αρχεία. Παραδόθηκαν σε εσάς προσωπικά. Είχατε πλήρη ενημέρωση και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχατε πλήρη εικόνα και υπάρχουν όλα τα στοιχεία, όλες οι διατάξεις, εκεί που πρέπει να υπάρχουν. Εμείς όλως τυχαίως δεν κάψαμε τις διατάξεις και τα στοιχεία. Τα στοιχεία για την περίοδο 2015 – 2019 υπάρχουν στην ΕΥΠ, στην ΑΔΑΕ, στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ρωτώ. Μπορείτε να πείτε κι εσείς το ίδιο.

Υπήρξε διάταξη που αφορά τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρχε διάταξη για τους υπουργούς σας; Αφήστε τα γελάκια, με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε. Πάμε αύριο το πρωί. Επειδή αντιλαμβάνομαι. Ο θεσμικός κατήφορος δεν έχει τέλος. Ανησυχώ για το τι θα σκεφτείτε. Είχαμε διαπράξει τέτοια πράγματα στην ΕΥΠ και εσείς 3,5 χρόνια δεν τα βρήκατε; Τα στοιχεία είναι σε πέντε μεριές και κανείς εξ ημών δεν επικαλείται το απόρρητο.

Η απάντησή σας είναι ότι δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ; Θέλω να το διευκρινίσετε. Αυτό πείτε μου. “Δεν ξέρω” είναι η απάντησή σας; Σας δίνω το λόγο».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε από το βήμα, αφήνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στην ερώτησή του. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να το κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει από το έδρανό του:

«Έχω τη δυνατότητα να πάρω το λόγο όποτε το ζητήσω. Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημά του. Κατέβηκα από το βήμα για να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω το λόγο είναι δικό μου θέμα στη διακριτική μου ευχέρεια»

Τασούλας: Αν θέλετε ολοκληρώστε το λόγο σας για να πάρει το λόγο ο πρωθυπουργός για την τριτολογία. Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρωθυπουργός, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει 108 φορές αν εσείς μιλήσετε 107. Δεν γίνεται να του αρνηθούμε τον τελευταίο λόγο. Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει όταν τελειώσετε τη δευτερολογία σας. Δεν θα απαντήσει με το ζόρι όποτε θέλετε εσείς. Δεν υπάρχει διάλειμμα ολίγων λεπτών στις ομιλίες.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πρωτολογία – δευτερολογία, τέλος. Γνωρίζετε καλά τον κανονισμό. Ας μην καταστρατηγίσουμε και τον κανονισμό της Βουλής. Παραδίδω τον λόγο στον Μητσοτάκη. Αποδέχτηκα το αίτημά του να κατέλθω από το βήμα για να απαντήσει. Δεν θα μου δώσετε το λόγο αν τον ξαναζητήσω. Ολοκλήρωσα. Ευχαριστώ.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας ότι το predator δεν λειτουργούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το

Είναι κρίσιμο ζήτημα, προσκομίσατε στοιχεία; Αποδείξεις; Είπατε να πάμε μαζί και κάτι άλλους ακτιβισμούς; Ο μόνος που δεν ισχύει απόρρητο είναι για τον Ντογιάκο. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Μπορεί να ψάξει, να πάει στην ΑΔΑΕ, να ψάξει την περίοδο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Η Δικαιοσύνη θα ψάξει στοιχεία πραγματικά και θα πράξει αναλόγως. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί η αίθουσα σε θέατρο του παραλόγου και επειδή λέτε ότι με τις ΕΔ δεν παίζουμε. Δεν παίζετε εσείς που εργαλειοποιείτε μια ανεπιβεβαίωτη πληοροφία.

Επειδή μου ζητήσατε να κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους. Σας είπα δεν κάνω. Αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης σας, ο Παρασκευόπουλος, η Κωνσταντοπούλου. Γιατί δεν κάνετε μήνυση στον Κοντονή, να τελειώνετε; Για να τελειώσει σε αυτόν τον τόνο η συζήτηση και να μην έχουμε άλλα ευτράπελα. Έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση με εμένα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε, η συζήτηση λήγει τώρα».

ν κανονισμό ο Πρωθυπουργός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας «η συζήτηση έληξε».

Συγκεκριμένα τόνισε:

«Είπατε ότι το Predator λειτουργούσε στο γραφείο μου. Είστε ψεύτης. Έχω πει ότι πολλές φορές ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε το λογισμικό και δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης πληροφοριών. Δεν σας επιτρέπω τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία.

Δεν μπορείτε να λέτε ότι το Predator λειτουργούσε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Καθόμουν σε ένα υπολογιστή και άκουγα εγώ τον κ. Χατζηδάκη, τον Φλώρο, τη γραμματέα μου. Δεν ντρέπεστε να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα. Αν εσείς γνωρίζατε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση, από πού το ξέρετε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο.