Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Μικρασιατών Προσφύγων στο Συνοικισμό Ξυλοκάστρου

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεταιΜπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Σε μια σεμνή τελετή, μετά τη θεία Λειτουργία,στον Ιερό Ναό  Παναγίας Φανερωμένης στον Συνοικισμό Ξυλοκάστρου ,πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Νικωνος ,του ιδρυτή αυτού του υπερλαμπρου ναού,από τον Νεοσύστατο Σύλλογο Μικρασιατών Ξυλοκαστρου "Η ΕΛΠΙΝΙΚΗ". Ο ιερέας π. Αναστάσιος Κουτσούρης ,μίλησε για τον Μακαριστό , επαίνεσε τον Σύλλογο που σκέφτηκε να δωθεί το όνομα του,στη μνήμη του, στην οδό Νοτίως του Ναού, και να γίνουν και τα αποκαλυπτήρια μετά το πέρας του μνημοσύνου, του μνημείου στους πρόσφυγες που ήρθαν ξεριζωμένοι, στη περιοχή του Δυτ. Ξυλοκαστρου.Για αυτό τον λόγο μίλησαν αμέσως μετά η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ξυλοκαστρου ,κα Βαρβάρα Νικολοπούλου και το μέλος του Δ.Σ.κος Αντώνης Λυμπεριδης.
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώροςΜπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα
 
Η κα Νικολοπούλου αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στον ανθρωπο που φιλοτέχνησε το μνημείο και τον ευχαρίστησε,αλλά και τον τίμησε με αναμνηστική πλακέτα,τον κο Γιώργο Πανουτσόπουλο . Μετά το μνημοσυνο ακολούθησε από τον ιερέα η αποκάλυψη της μαρμάρινης επιγραφής ,με την ονομασία της οδού, στο όνομα το Μακαριστού Αρχιμανδρίτου π.Νικωνος και αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ,υπό τη συνοδεία της Δημ.Φιλαρμονικης Ξυλοκάστρου.Η πλατεία πήρε την ονομασία στην μνήμη των προσφύγων .
Την τελετή τη τίμησαν, σύσσωμο το Δημ.Συμβουλιο του Δ.Ξυλοκαστρου Ευρωστίνης μετά του Δημάρχου Βλασίου Τσιωτου ,ο Βουλευτής ΣΎΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΊΑΣ Γιώργος Ψυχογιός ,η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Κορινθιας Αθηνά Κόρκα - Κωνστα ,ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Χάρης Βυτινιώτης ,η Ειδική Σύμβουλος πρωθυπουργού Μαριλενα Σουκουλη Βιλιαλη ,πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων ,πρόεδροι Συλλόγων και πολύς κόσμος που θέλησε να τιμήσει αυτή τη σημαντική μέρα για τη περιοχή του Δυτ.Ξυλοκαστρου και όχι μόνον.
 Μπορεί να είναι εικόνα 14 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και μνημείο
Αυτό που ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν η παρουσία του τελευταίου πρόσφυγα δεύτερης γενιάς ,ετών 98,του αγαπητού κου Παναγιώτη Πασχαλιδη,ο οποίος υποβασταζομενος,λόγω του υπερβολικού γήρατος,κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο,στη μνήμη όλων εκείνων των πεσόντων ,όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή και τα υπάρχοντα τους σε εκείνες τις πατρίδες τις ποτέ λησμονημένες. Πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο για αυτην του τη πρωτοβουλία .
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Ήταν πραγματικά μια απλή ,λιτή και απέριττη γιορτή,έτσι όπως ταιριάζει στη μεγαλοψυχία όλων εκείνων που ξεριζώθηκαν από τα χώματα τους ,αλλά και σε όλους εκείνους που απέμειναν να συνεχίσουν το έργο των προγόνων τους...
Τους αγαπάμε και τους αγκαλιάζουμε όλους. 

ΜΑΙΡΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ