Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ανατροπή στην ανατροπή και… στους 16 οι Ελβετοί! / Έφυγε με… ψηλά το κεφάλι το Καμερούν

 

Σε μια αναμέτρηση με πολλά γκολ, σπουδαίο θέαμα, εκπλήξεις και εναλλαγές στο σκορ, η ομάδα του Μουράτ Γιακίν επικράτησε με 3:2 της Σερβίας και εξασφάλισε τη δεύτερη θέση του 7ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μάλιστα, απείχε μόλις ένα τέρμα μακριά από την πρώτη θέση του ομίλου, ελέω ισοβαθμίας με τη Βραζιλία.

Οι Ελβετοί είχαν εξ’ αρχής δύο πολύ σημαντικούς πονοκεφάλους, μιας και οι Γιάν Ζόμερ και Νίκο Ελβέντι 

έμειναν εκτός αποστολής λόγω ίωσης. Ωστόσο, μόλις στο πρώτο λεπτό, έδειξαν τις διαθέσεις τους. Ο Εμπολό απείλησε τον Β. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, αλλά ο Σέρβος πορτιέρε ήταν σε ετοιμότητα. Στο 11′, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς παραλίγο να ανοίξει το σκορ, όμως, η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Επασί. Στο 20′ ο Σακίρι έβαλε μπροστά την ομάδα του, μετά από μία ασίστ του Σόου. Έξι λεπτά αργότερα, Τάντιτς και Μίτροβιτς συνεργάστηκαν ιδανικά, με τον δεύτερο να ισοφαρίζει (1:1) με ωραία κεφαλιά. Οι Ελβετοί παραλίγο να ανακτήσουν το προβάδισμα, αλλά ο Σακίρι αστόχησε και λίγο μετά (35′) ο Ντούσαν Βλάχοβιτς ανέτρεψε το σκορ (2:1). Αμφότερα τα δύο τέρματα των Σέρβων προήλθαν από λάθος της αντίπαλης άμυνας. Το σκοράρισμα δεν σταμάτησε εκεί, μιας και ο Εμπολό συνεργάστηκε άψογα με τον σκόρερ της ομάδας του στο 43′ και ισοφάρισε σε 2:2.

Ο ρυθμός δεν έμοιαζε να επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ανάπαυλα. Για την ακρίβεια, μόλις στο 48ο λεπτό, οι Ελβετοί έκαναν… ανατροπή στην ανατροπή. Ο Φρόιλερ ήταν ο ήρωας που έκανε το 3:2 για την ομάδα του Μουράτ Γιακίν, που πλέον κρατούσε την πρόκριση σφιχτά στα χέρια της. Στο 57′ ο Εμπολό έχασε ανεπανάληπτη εξ’ επαφής ευκαιρία για να τελειώσει το ματς, μετά από γύρισμα του Σαρ. Στη συνέχεια, ο Στόικοβιτς προσπάθησε να… ανακατέψει την τράπουλα, σε μία κίνηση της απελπισίας. Η εικόνα της Σερβίας πάντως δεν βελτιώθηκε και οι τυπικά φιλοξενούμενοι έκαναν… διαχείριση, εξασφαλίζοντας με άνεση τη νίκη αλλά και την πρόκριση στη φάση των 16. Πάντως, στις καθυστερήσεις δεν έλειψαν τα νεύρα και οι κάρτες.

Σερβία (Ντράγκαν Στόικοβιτς): Β. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μιλένκοβιτς, Πάβλοβιτς, Βελίκοβιτς (55′ Γκουντέλι), Ζίβκοβιτς (78′ Ράντονιτς), Λούκιτς, Σ. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (68′ Μαξίμοβιτς), Κόστιτς, Τάντιτς (78′ Ντζούρισιτς), Βλάχοβιτς (55′ Γιόβιτς), Μίτροβιτς

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Κόμπελ, Βίντμερ, Σαρ, Ακάνζι, Ροντρίγκες, Τζάκα, Σόου (68′ Φερνάντες), Φρόιλερ, Βάργκας (83′ Φάσναχτ), Σακίρι (69′ Ζακάρια), Εμπολό (90’+6′ Όκαφορ)

  

Η “σελεσάο” έπεσε πάνω… τείχος που ονομάζεται Επασί και ο Αμπουμπακάρ “λύτρωσε” το σύνολο του Ριγκομπέρτ Σονγκ, το οποίο επικράτησε με 1:0 στην τελευταία αγωνιστική του Ζ’ ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Τίτε έβαλε στο παιχνίδι πολλές… ρεζέρβες, όμως η ομάδα του πήρε την πρώτη θέση και την πρόκριση στους “16”, εν αντιθέσει με τα “αδάμαστα λιοντάρια” τα οποία επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Το πρώτο 15λεπτο κύλησε χωρίς κάποια μεγάλη φάση για τις δύο ομάδες, με τη Βραζιλία να έχει την κατοχή της μπάλας. Στο 16′, ο Φρεντ βρήκε τον Μαρτινέλι στην περιοχή, όμως η κεφαλιά του νεαρού επιθετικού κατέληξε στην αγκαλιά του Επασί. Στο 24ο λεπτό ο Φρεντ πήρε την μπάλα στην περιοχή κι επιχείρησε ένα γυριστό σουτ το οποίο πέρασε άουτ. Στο 38′, ο Άντονι πήρε την μπάλα στα όρια της περιοχής, όμως το πλασέ του δεν ανησύχησε τον Επασί, ο οποίος μπλόκαρε σταθερά. Στο 45+3′, το Καμερούν απείλησε για πρώτη φορά την εστία του Έντερσον, ο οποίος απέκρουσε με δυσκολία τη σκαστή κεφαλιά του Εμπεμό.

Στο 53ο λεπτό η Βραζιλία έχασε μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί. Ο Ζεσούς εκμεταλλεύτηκε την “αναστάτωση” στην άμυνα των Καμερουνέζων, όμως η προβολή του σταμάτησε στον Επασί. Στο 56′, ο Μαρτινέλι μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε δυνατά, όμως ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας έδιωξε σε κόρνερ. Ο Άντονι το εκτέλεσε, με τον Μιλιτάο να σουτάρει και τον Επασί να λέει εκ νέου “όχι”. Στο 58′, ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιχείρησε ένα μακρινό πλασέ, το οποίο μπλόκαρε ο Επασί. Στη συνέχεια του αγώνα ο ρυθμός έπεσε, με το Καμερούν να ψάχνει το γκολ, χωρίς όμως να μπορέσει να απειλήσει. Στο 78′, ο Εντσάμ επιχείρησε ένα μακρινό σουτ, με τον Έντερσον να μην έχει πρόβλημα και να μπλοκάρει. Στο 84ο λεπτό ο Ραφίνια έβγαλε ωραία σέντρα στην περιοχή, ωστόσο το σουτ του Γκιμαράες σταμάτησε στον Βοό. Στο δέυτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ενγκόμ έβγαλε πολύ ωραία σέντρα και ο Αμπουμπακάρ νίκησε τον Έντερσον με κεφαλιά. Στο 90+9′ ο προωθημένος Μαρκίνιος πάσαρε με το κεφάλι στον Γκιμαράες, ο οποίος αστόχησε από πλεονεκτικό σημείο.

Καμερούν (Ριγκομπέρτ Σονγκ): Επασί, Φάι, Βοό, Εμποσέ, Τόλο, Ανγκισά, Κουντέ (68′ Εντσάμ), Εμπεμό (64′ Τόκο Εκάμπι), Ενγκαμαλέ (85′ Ενγκόμ), Τσούπο-Μοτίνγκ, Αμπουμπακάρ

Βραζιλία (Τίτε): Έντερσον, Άλβες, Μπρέμερ, Μιλιτάο, Τέλες (55′ Μαρκίνιος), Φαμπίνιο, Φρεντ (55′ Γκιμαράες), Άντονι (79′ Ραφίνια), Ροντρίγκο (55′ Έβερτον), Μαρτινέλι, Ζεσούς (64′ Πέδρο)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Βραζιλία     (3-1) 6
2. Ελβετία      (4-3) 6
3. Καμερούν   (4-4) 4
4. Σερβία        (5-8) 1