Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Μαρόκο – Πορτογαλία 1-0: Ιστορική πρόκριση τα «λιοντάρια», νοκ-άουτ οι Ίβηρες

 Μαρόκο – Πορτογαλία 1-0: Ιστορική πρόκριση τα «λιοντάρια», νοκ-άουτ οι Ίβηρες 

Ραντεβού με την ιστορία είχε η εθνική ομάδα του Μαρόκου στη Ντόχα, καθώς έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα στην ιστορία που προκρίθηκε στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα «λιοντάρια του Άτλαντα», μετά τη νίκη τους επί της Ισπανίας στη φάση των «16» του θεσμού, κέρδισαν 1-0 την Πορτογαλία στο γήπεδο «Αλ Τουμαμά» για τα προημιτελικά και πέρασαν στην 4άδα της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, εκεί όπου θα αντιμετωπίσουν πλέον το νικητή του ζευγαριού Γαλλία – Αγγλία.

Αντίθετα, το όνειρο της Πορτογαλία για πρόκριση στα ημιτελικά ενός Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια (σ. 2002) αποδείχτηκε εφιάλτης. Οι Ίβηρες όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν τελικά να περάσουν το «εμπόδιο» των «λιονταριών» και ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους στα γήπεδα του Κατάρ. 

Όπως και στο παιχνίδι κόντρα στην Ελβετία στη φάση των «16», έτσι και στα προημιτελικά με το Μαρόκο ο ομοσπονδιακός προπονητής της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος, αποφάσισε να κρατήσει στον πάγκο τον Κριστιάνο Ρονάλντο και να μην τον ξεκινήσει στο βασικό σχήμα. Άλλωστε, ο αντικαταστάτης του αρχηγού των Ιβήρων, Γκονσάλο Ράμος, είχε εντυπωσιάσει κόντρα στην Ελβετία με το χατ-τρικ που πέτυχε κι έτσι ηγήθηκε για ακόμα μία φορά της γραμμής κρούσης.

Οι δύο ομάδες μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι και από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης κυνήγησαν το πολυπόθητο γκολ. Η ομάδα του Σάντος είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, με το Μαρόκο να προσπαθεί με αντεπιθέσεις και με σέντρες προς τον Εν-Νεσιρί να κάνει τη ζημιά στους Ίβηρες.

Έτσι, φτάσαμε στο 42’ όταν ο Ατιά Αλάχ βρήκε έξοχα τον Εν-Νεσιρί και ο τελευταίος πρόλαβε στην έξοδο τον Ντιόγκο Κόστα και «πάγωσε» τους Πορτογάλους δίνοντας το προβάδισμα στους Αφρικανούς (1-0). Λίγο πριν το φινάλε του 45λεπτου, οι Ίβηρες φλέρταραν με την ισοφάριση, αλλά στο 45’ από σέντρα σουτ του Μπρούνο Φερνάντες η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ δύο λεπτά αργότερα το Μαρόκο «άγγιξε» και το 2-0, με το σουτ όμως του Ατιά Αλάχ στην αντεπίθεση να περνάει άουτ.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης τα «λιοντάρια» είχαν μία ακόμα καλή στιγμή, με τον Μπόνο όμως να αποσοβεί τον κίνδυνο από εκτέλεση φάουλ του Ζιγές και στο 51’ ο Σάντος έριξε τελικά στο ματς τον Κριστιάνο Ρονάλντο ως αλλαγή, με την ελπίδα να ανατρέψουν οι Ίβηρες την κατάσταση. Με τους Πορτογάλους να γυρίζουν το σύστημά τους σε 4-2-4, στο 58’ ο Γκονσάλο Ράμος αστόχησε με κεφαλιά από πλεονεκτική θέση μέσα στην αντίπαλη περιοχή, ενώ στο 83’ ο Μπόνο με νέα «μαγική» απόκρουση είπε «όχι» σε σουτ του Φέλιξ.

Στο 93’ το Μαρόκο έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Τσεντίρα με δεύτερη κίτρινη, αλλά στο 96’ πέταξε τεράστια ευκαιρία για δεύτερο γκολ με χαμένο τετ-α-τετ του Αμπουκλάλ. Ως το φινάλε παρά τις επιθετικές προσπάθειες των Πορτογάλων το σκορ παρέμεινε ανέπαφο και το Μαρόκο πανηγύρισε την ιστορική πρόκριση με τους Ίβηρες να μένουν εκτός συνέχειας στον θεσμό.

Διαιτητής: Τέγιο (Αργεντινή) Θεατές: 44.198

ΜΑΡΟΚΟ: Μπόνο, Χακίμι, Ελ Γιαμίκ, Σαΐς (58’ Ντάρι), Αλάχ, Ουναχί, Άμραμπατ, Αμαλάχ (65’ Τσεντίρα), Ζιγές (82’ Αμπουκλάλ), Εν-Νεσιρί (65’ Μπάνον), Μπουφάλ (82’ Ζαμπράν)

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ντιόγκο Κόστα, Νταλότ (80’ Όρτα), Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο (51’ Κανσέλο), Οτάβιο (69’ Βιτίνια), Νέβες (51’ Κ. Ρονάλντο), Μπερνάρντο Σίλβα, Φερνάντες, Γκονσάλο Ράμος (69’ Ρ. Λεάο), Φέλιξ