Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Διεκδικητικό πλαίσιο χρηματοδότησης έργων και παρεμβάσεων για τη διαχείριση του νερού προκρίνουν οι «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο» απέναντι σε Περιφέρεια και Κυβέρνηση / Ολοκλήρωση Βιολογικού Καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, δίκτυο μικρών φραγμάτων και δεξαμενών, έναρξη αντιπλημμυρικών έργων και ολιστική αποκατάσταση δικτύου ΑΟΣΑΚ


Δελτίο Τύπου

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της παράταξης “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο” για την ανάδειξη του μεγάλου θέματος της λειψυδρίας που απειλεί με δραματικές συνέπειες το νομό Κορινθίας και σε συνέχεια των συναντήσεων του Γιώργου Δέδε και των Περιφερειακών Συμβούλων Τάσου Μποζίκη και Χρήστου Καρσιώτη με Δημάρχους του νομού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και σε παρεμβάσεις που μπορούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που η λειψυδρία προκαλεί σε καλλιεργητές και πολίτες του Δήμου.

Από πλευράς του Γιώργου Δέδε:

·         Τέθηκε αρχικά το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ενός πρωτοποριακού, πιλοτικού έργου του οποίου η προώθηση και η χρηματοδότηση με 3.000.000 € εξασφαλίστηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υποδομών. Διαπιστώθηκε η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου και τονίστηκε η ανάγκη αυτό να ολοκληρωθεί τάχιστα, ώστε να προχωρήσει η πιστοποίησή του με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να εκδοθεί η αντίστοιχη άδεια χρήσης νερού, οπότε και θα μπορέσει να δώσει αρδευτικό νερό στους καλλιεργητές της περιοχής. Ζητήθηκε να ολοκληρωθούν άμεσα τα δίκτυα άρδευσης από τη μονάδα του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή της Κορίνθου, στα Εξαμίλια, την Ξυλοκέριζα, την Αρχαία Κόρινθο και τον Σολομό, καθώς και την επέκταση του δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Άσσου - Λεχαίου.

·        Επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να παίξουν τα ήδη υπάρχοντα στο Δήμο Κορινθίων μικρά φράγματα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς συντήρηση και έχουν καταστεί μη λειτουργικά. Προκρίθηκε η άμεση προώθηση της συντήρησής τους, καθώς και η κατασκευή νέων μικρών φραγμάτων ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο φραγμάτων και δεξαμενών που συνδυαστικά θα μπορούν να παρέχουν, εκτός από αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και αρδευτικό νερό. Τέτοια έργα χαμηλού κόστους και υψηλής αποδοτικότητας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά περιοχές όπως τα Αθίκια, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και ενδεικτικά και τις περιοχές Χιλιομοδίου, Αγίου Βασιλείου, Κλένιας, Σπαθοβουνίου κ.ά.

·        Τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού που δρομολόγησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), τα οποία ενώ είναι πλέον μελετητικά ώριμα, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, καθυστερούν αδικαιολόγητα με ευθύνη της Κυβέρνησης. Από την Κόρινθο μέχρι τον Άσσο, τα έργα αυτά με τη διευθέτηση χειμάρρων και ρεμάτων μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα έργα διαχείρισης νερού που θα βοηθήσουν σημαντικά στην αύξηση των διαθέσιμων για άρδευση υδάτινων πόρων.

·        Τέθηκε το ζήτημα της αρδευτικής διώρυγας του ΑΟΣΑΚ, τονίζοντας πως απαιτείται μια ολιστική παρέμβαση συνεχιζόμενη σε όλο το μήκος της, αλλιώς δεν πρόκειται το νερό να φτάσει όπως και όσο πρέπει στους καλλιεργητές, ειδικά του Δήμου Κορινθίων που είναι ο τελευταίος αποδέκτης. Η παρέμβαση χαμηλού προϋπολογισμού που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και υπολείπεται σημαντικά των απαιτούμενων προδιαγραφών. Υπογραμμίστηκε επίσης το θέμα  της υδροκλοπής που συντελείται με προκλητικό τρόπο, εδώ και καιρό, χωρίς να επιλαμβάνονται οι αρμόδιοι.

Θεωρούμε πως είναι εγκληματικό να παραμένει κάποιος αδρανής απέναντι σε τόσο κρίσιμα και ζωτικά θέματα, όπως αυτό της επάρκειας των υδάτινων πόρων που μπορούν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και την τοπική οικονομία, τόνισε ο Γιώργος Δέδες και σημείωσε πως διαμορφώνεται με αυτές τις προτάσεις ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο άμεσων και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων, ώστε να αποτραπεί το εφιαλτικό σενάριο της επερχόμενης άνοιξης. Τέλος, έθεσε προ των ευθυνών τους την Κυβέρνηση και την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και  τους κάλεσε να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις και έργα που θα προλάβουν τα χειρότερα.

Γραφείο Τύπου 


Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο