Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Κροατία – Καναδάς 4-1: Κράμαριτς και Λιβάγια έδειξαν το δρόμο στην «χρβάτσκα»

 Κροατία – Καναδάς 4-1: Κράμαριτς και Λιβάγια έδειξαν το δρόμο στην «χρβάτσκα» 

Η Κροατία ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια στη μάχη με τον Καναδά για τη δεύτερη αγωνιστική του 6ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η «χρβάτσκα» άφησε πίσω της την ισοπαλία με το Μαρόκο στην πρεμιέρα (0-0) και κέρδισε με ανατροπή 4-1 τους «κόκκινους», κάνοντας έτσι ένα καθοριστικό βήμα στη μάχη που μαίνεται στο γκρουπ για την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Αντίθετα, για τον Καναδά αυτή ήταν η δεύτερη ήττα του στον όμιλο (μετά το 1-0 από το Βέλγιο), με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια του θεσμού.

Το παιχνίδι βέβαια στο «Διεθνές Στάδιο Καλίφα» της Αλ Ραγιάν ξεκίνησε ιδανικά για τον Καναδά, ο οποίος άνοιξε το σκορ με το «καλημέρα», πετυχαίνοντας έτσι το παρθενικό του γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου! 

Μόλις στο δεύτερο λεπτό, από τη σέντρα του Μπιουκάναν ο Ντέιβις έπιασε την κεφαλιά και έγραψε το 0-1. Υπενθυμίζεται άλλωστε, πως ο Καναδάς είχε μείνει «άσφαιρος» το 1986 στο Μεξικό, όταν στην παρθενική του συμμετοχή σε τελική φάση του θεσμού υπέστη τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. 

Για την ιστορία μάλιστα, το γκολ του Ντέιβις επιτεύχθηκε στα 68 δευτερόλεπτα και ήταν το γρηγορότερο σε παιχνίδι της φάσης των ομίλων ενός Μουντιάλ μετά από αυτό του Κλιντ Ντέμπσεϊ το 2014, ο οποίος είχε σκοράρει στα 29 δευτερόλεπτα στη νίκη (2-1) των ΗΠΑ επί της Γκάνας.

Η συνέχεια όμως για τους Καναδούς δεν ήταν ανάλογη, αφού η Κροατία έφερε «τούμπα» το ματς πριν την ολοκλήρωση του 45λέπτου. Στο 36’ από ασίστ του Πέρισιτς ο Κράμαριτς με έξοχο τελείωμα ισοφάρισε σε 1-1, ενώ στο 44’ ο (σ. εξαιρετικός στο ματς) άλλοτε άσος της ΑΕΚ, Μάρκο Λιβάγια, πέτυχε το 2-1 της ανατροπής.

Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 54’ η «χρβάτσκα» έφτασε κοντά και σε ένα τρίτο γκολ, αλλά ο Μπόριαν απέκρουσε εντυπωσιακά τη μπάλα από την επιθετική προσπάθεια του Κράμαριτς, ωστόσο στο 70’ ήρθε τελικά το 3-1 των Κροατών με τον Κράμαριτς που έβαλε ουσιαστικά κι ένα πρόωρο τέλος στη μάχη για το τρίποντο.

Άλλωστε, ως το φινάλε ο Καναδάς δεν κατάφερε να φτάσει στα γκολ για να αποσοβήσει την ήττα και στο 94’ ήρθε και το 4-1 των Κροατών με τον Μάγιερ, οι οποίοι πανηγύρισαν την παρθενική τους νίκη στη φετινή διοργάνωση, πριν αντιμετωπίσουν το Βέλγιο στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου (1/12).

Διαιτητής: Ματόντε (Ουρουγουάη). Θεατές: 44.374

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς (86’ Πάσαλιτς), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (86’ Μάγιερ), Κράμαριτς (72’ Βλάσιτς), Λιβάγια (60’ Πέτκοβιτς), Πέρισιτς (86’ Όρσιτς).

ΚΑΝΑΔΑΣ: Μπόριαν, Λαριέα (62’ Χόϊλετ), Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Ντέιβις, Μπουκάναν, Χάτσινσον (72’ Αντεκούμπι), Εουστάκιο (46’ Κονέ), Λάριν (46’ Οσόριο), Ντέιβιντ (72’ Καβαλίνι). 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΥ

1) Κροατία    2   4 - 1   4

2) Μαρόκο    2   2 - 0   4

3) Βέλγιο      2   2 - 6   3

4) Καναδάς   2    0 - 1  1

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

01/12

17:00 Καναδάς-Μαρόκο

17:00 Κροατία-Βέλγιο//