Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ολλανδία – Κατάρ 2-0: Πρόκριση και πρωτιά οι «οράνιε» / Σενεγάλη-Εκουαδόρ 2-1: Πέρασε στους «16» η καλύτερη ομάδα

 Ολλανδία – Κατάρ 2-0: Πρόκριση και πρωτιά οι «οράνιε» (highlights)

Την παρουσία της στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου εξασφάλισε η εθνική ομάδα της Ολλανδίας για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια (2014). Στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική του 1ου ομίλου της φετινής διοργάνωσης, οι «οράνιε» κέρδισαν 2-0 το Κατάρ στο «Αλ Μπαΐτ» και με το τρίποντο αυτό «σφράγισαν» παράλληλα και την πρωτιά στο γκρουπ.

Αντίθετα, το Κατάρ κατέγραψε ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, καθώς με την τρίτη του ήττα στον όμιλο έγινε η

πρώτη διοργανώτρια ομάδα στην Ιστορία του Μουντιάλ που ολοκλήρωσε το τουρνουά χωρίς έστω έναν βαθμό! Υπενθυμίζεται, πως οι «βυσσινί» έχουν γίνει επίσης και η δεύτερη οικοδέσποινα σε σύνολο 22 διοργανώσεων που αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, καθώς η προηγούμενη ήταν η Νότια Αφρική το 2010, η οποία, βέβαια, διεκδίκησε την πρόκριση μέχρι την 3η αγωνιστική, φτάνοντας στους 4 βαθμούς. 

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Ολλανδία (που ξεκίνησε με τον Μέμφις Ντεπάι στο βασικό της σχήμα) είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων από το ξεκίνημα του αγώνα κόντρα στο Κατάρ, το οποίο με διπλή ζώνη άμυνας προσπαθούσε να κρατήσει το «μηδέν» στα μετόπισθεν. Στο τέταρτο λεπτό καταγράφτηκε η πρώτη καλή στιγμή, με την τριπλή ευκαιρία των «οράνιε», αλλά οι Κλάασεν και Μπλιντ δεν κατάφεραν να βρουν δίχτυα.

Στο 26’ όμως, ήρθε τελικά το γκολ για την ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ, με τον Κλάασεν να τροφοδοτεί τον Χάκπο και τον νεαρό επιθετικό να εκτελεί με δυνατό σουτ τον Μπαρσάμ για το 1-0, φτάνοντας έτσι τα τρία τέρματα σε ισάριθμα ματς στη φάση των ομίλων.

Τα όνειρα των διοργανωτών να διεκδικήσουν έστω τον βαθμό στο παιχνίδι ουσιαστικά έσβησαν στο ξεκίνημα της επανάληψης (49’), με τον Φρένκι Ντε Γιονγκ να γράφει το 2-0 στην πρώτη τελική προσπάθεια της Ολλανδίας στο δεύτερο ημίχρονο. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με τους «οράνιε» να κυκλοφορούν πλέον άνετα τη μπάλα και να κάνουν συντήρηση δυνάμεων ενόψει και των νοκ-άουτ. Ως το φινάλε παρά τις προσπάθειες των Ολλανδών να πετύχουν και τρίτο γκολ, με τον Μπέργκχαους να σημαδεύει μάλιστα το δοκάρι στο 92’, το σκορ παρέμεινε ανέπαφο.

Διαιτητής: Γκασάμα (Γκάμπια) Θεατές: 66.784.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Ακέ, Ντούμφρις, Ντε Ρον (83’ Κόπμεϊνερς), Φ. Ντε Γιονγκ (86’ Τέιλορ), Μπλιν, Κλάασεν (66’ Μπέργκχαους), Ντεπάι (66’ Γιάνσεν), Χάκπο (83’ Βέχορστ)

ΚΑΤΑΡ: Μπαρσάμ, Μοχάμεντ (85’ Αλ Καντέρ), Μιγκέλ, Κούκι, Χασάν, Αχμέντ, Χαϊντός (65’ Ασανταλά), Μαντιμπό (64’ Μπουντιάφ), Χατέμ (85’ Αλαελντίν), Αλί (64’ Μουντάρι), Αφίφ. 

Σενεγάλη-Εκουαδόρ 2-1: Πέρασε στους «16» η καλύτερη ομάδα (highlights)

Η Σενεγάλη του Παπέ Σισέ (μπήκε αλλαγή στις καθυστερήσεις) θα συνεχίσει στους «16» του Μουντιάλ ως δεύτερη από τον 1ο όμιλο και το πιθανότερο είναι ότι θα βρει μπροστά της την Αγγλία. Η αφρικανική ομάδα νίκησε δικαιότατα το «χλωμό» Εκουαδόρ με 2-1, με σκόρερ τους Σαρ με πέναλτι και Κουλιμπαλί, οι οποίοι ήταν και οι κορυφαίοι στο ματς. Για τον Ισημερινό είχε ισοφαρίσει ο Καϊσέδο, αλλά η χαρά κράτησε ελάχιστα..

Με δύο αλλαγές άρχισε το παιχνίδι ο Γκουστάβο Αλφάρο για το Εκουαδόρ σε σχέση με το προηγούμενο ματς (άλλωστε ο Μέντες ήταν τιμωρημένος), ενώ ο Αλιού Σισέ άλλαξε τρεις παίκτες από το ματς με το Κατάρ. Σε ένα ιδιαίτερο ματς για τους Σενεγαλέζους καθώς πριν από δύο χρόνια είχε φύγει από τη ζωή ο Παπα Μπουμπα Ντιοπ, με οπαδούς στην εξέδρα να φορούν τη φανέλα του και τον Βαλένσια στο περιβραχιόνιο τον αριθμό «19» του αδικοχαμένου παλιού παίκτη που είχε περάσει και από την Ελλάδα.Στο 3' η Σενεγάλη έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Ιντρίσα Γκέιγ που σούταρε άουτ από εξαιρετική θέση. Και στο 8' άλλη μία, με τον Σαμπαλί να βρίσκει μόνο του τον Ντιά που αστόχησε. Το ματς είχε ρυθμό με την Σενεγάλη να φτάνει πιο εύκολα σε τελικές προσπάθειες. Στο 24' ο Σαρ ήταν αυτός που απείλησε για τους Αφρικανούς, με το Εκουαδόρ να συνεχίζει συντηρητικά και χωρίς ρίσκα. Στο 37' η κεφαλιά του Σις δεν ανησύχησε τον Γκαλίντεζ, αλλά στο 44' ο Ισμαΐλα Σαρ πήρε το πέναλτι από το σπρώξιμο του Ινκαπιέ και το αξιοποίησε για το 1-0 που έφερε την ομάδα του σε θέση πρόκρισης. Στις καθυστερήσεις ο Σαμπαλί είχε καβγά με τον Βαλένσια, αλλά δεν δέχθηκε κάποια ποινή από τον διαιτητή.

Με αλλαγές στο κέντρο άρχισε το Εκουαδόρ το δεύτερο ημίχρονο και είχε στο 49' σουτ με τον Σιφουέντες που μπλόκαρε ο Μεντί, δίχως να μπορεί παρά την κατοχή να κάνει φάσεις. Με την Σενεγάλη να οπισθοχωρεί και να προσπαθεί να ελέγξει το ματς. Στο 68' ήρθε το γκολ της ισοφάρισης για το Εκουαδόρ με σκόρερ τον Μόισες Καϊσέδο, ο οποίος από κοντά έστειλε εύκολα την μπάλα στα δίχτυα μετά την κεφαλιά πάσα του Τόρες από εκτέλεση κόρνερ. Η Σενεγάλη, όμως απάντησε αμέσως, στο 70', με σουτ του Καλιντού Κουλιμπαλί, μετά από εκτέλεση φάουλ του Ιντρίσα Γκέιγ και κακή απόκρουση του Βαλένσια. Στο 77' το Εκουαδόρ είχε ευκαιρία με τον Πλάτα, ενώ η Σενεγάλη απείλησε με σουτ του Ντιά στο 81', όπως και με τον Ντιένγκ στο 89'. Στις καθυστερήσεις δεν μπόρεσε το Εκουαδόρ να κάνει κάτι και η Σενεγάλη προκρίθηκε για δεύτερη στη σειρά φορά στους «16» ενός Μουντιάλ.

Διαιτητής ο Γάλλος Κλεμάν Τουρπάν. Κίτρινες: 66' Ιντρίσα Γκέιγ

ΕΚΟΥΑΔΟΡ: Γκαλίντεζ, Πρεσιάδο (85' Πορόζο), Τόρες, Ινκαπιέ, Εστουπινιάν, Φράνκο (46' Σαρμιέντο), Γκρουέζο (46' Σιφουέντες), Καϊσέδο, Πλάτα, Βαλένσια, Εστράδα (64' Ρεάσκος)

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Μεντί, Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Γιάκομπς, Σις (75' Μεντί), Π. Γκέιγ, Ι. Γκέιγ, Ντιάιγ (74' Ντιένγκ), Σαρ, Ντιά (95' Σισέ)

Το πρόγραμμα του Α’ Ομίλου:
Εκουαδόρ-Σενεγάλη 1 - 2
 Ολλανδία-Κατάρ 2 - 0

Βαθμολογία:

3η αγωνιστική
1. Ολλανδία   (5-1) 7
2. Σενεγάλη   (5-4) 6
3. Εκουαδόρ   (4-3) 4
4. Κατάρ        (1-7) 0