Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Τραβήχτηκαν τα νερά από τη θάλασσα μετά τον σεισμό στον Κορινθιακό. Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

  

Οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι για το σεισμό και δεν το κρύβουν. Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων μετά τον σεισμό αποτραβήχτηκαν τα νερά της θάλασσας.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τον σεισμό στον Κορινθιακό.

Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στην Αθήνα. Το επίκεντρο σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εντοπίστηκε στον Κορινθιακό κοντά στην Ιτέα.

Ο έμπειρος σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι το φαινόμενο που τον προβληματίζει είναι οι αναφορές ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά της θάλασσας στο Ξυλόκαστρο και το Λουτράκι: «με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».

Επιπλέον, ανέφερε ακόμα δυο παραμέτρους που ενισχύουν τον προβληματισμό του:

    1. – Η πολύ παράξενη σεισμική ακολουθία καθώς δεν έχει σημειωθεί μεγάλος μετασεισμός. Ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. «Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο».
    2. το γεγονός ότι ο Κορινθιακός έχει μεγάλα ρήγματα με άσχημο ιστορικό 

    «Εκείνο που μας προβληματίζει είναι ότι ενδεχομένως ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ να είναι προσεισμός ενός ισχυρότερου. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο με μικρή πιθανότητα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες ή ώρες να γίνουν αυτοί οι ισχυροί μετασεισμοί για να χαρακτηρίσουμε με περισσότερη βεβαιότητα τον 5,1 ως τον κύριο σεισμό», ανέφερε ο Γεράσισμος Παπαδόπουλος διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλώντας στον Alpha.«Σε ό,τι αφορά στα νερά δεν σημαίνει ότι έχουν σχέση με γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως είναι οι σεισμοί. Μπορεί να οφείλονται κάλλιστα σε μετεωρολογικά φαινόμενα όμως και αυτό το στοιχείο θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν μας όχι όμως ως κύριο στοιχείο. Το κύριο στοιχείο είναι η μετασεισμική ακολουθία», πρόσθεσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.