Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ορίζοντες Δημιουργίας - Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης: «Μεταφορά της λαϊκής αγοράς Ξυλοκάστρου»

https://scontent.fath5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-1/270046720_222864946703365_7727173279202472918_n.jpg?stp=dst-jpg_p200x200&_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=c6021c&_nc_ohc=XQK0M-RQ5jQAX-Kzg39&_nc_oc=AQlpOXB85tSBM2Cv_WQT_7PfMQZrn4hb0KjByI_duv78RGW-d5SUmyql20uZTf9I8Zg&_nc_ht=scontent.fath5-1.fna&oh=00_AT9mjdh0DzmA-mQjYYJHJU1K7cedqaKTH8ILMWlZTPIjcw&oe=63346C17Ορίζοντες Δημιουργίας - Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα

Δελτίο Τύπου του Συνδυασμού :

Η λαϊκή αγορά Ξυλοκάστρου λειτουργεί από το 2009 στην οδό Μουσούρα και σε μικρότερη έκταση στην οδό Νικητάρα. Ομολογουμένως είναι μια θέση η οποία έχει κριθεί θετικά όλα αυτά τα χρόνια λόγω της εγγύτητας στο κέντρο της πόλης και της εύκολης πρόσβασης. Από την άλλη πλευρά πάντα μια λαϊκή αγορά ενοχλεί σε ένα βαθμό τους κατοίκους των οδών τις ημέρες που λειτουργεί.
Θέλουμε τη λαϊκή αγορά μας να λειτουργεί με τον πλέον σύγχρονο τρόπο επωφελεία δημοτών και παραγωγών. Οι προσιτές τιμές, η στήριξη του μικρού παραγωγού, η ανάδειξη και προβολή τοπικών προϊόντων και η βιοποικιλότητα επιβάλλουν στους δήμους την ενίσχυση και τη στήριξη της λειτουργίας των λαικών αγορών μας.
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και εξωτερικοί χώροιΜπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, δέντρο και δρόμος
Η λαϊκή αγορά της πόλης μας δυστυχώς δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Δεν τηρούνται οι στοιχειώδης συνθήκες υγιεινής, ωράρια και κανόνες λειτουργίας άρα και όχλησης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής δικαίως να διαμαρτύρονται. Παρά την ύπαρξη του χρονίζοντος αυτού θέματος, η δημοτική αρχή, τρία χρόνια μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, αποφάσισε, μετά από έγγραφη διαμαρτυρία των κατοίκων να φέρει προς συζήτηση το θέμα του καθορισμού του χώρου λειτουργίας της λαϊκής αγοράς Ξυλοκάστρου. Παρά το διαδικαστικό τυπικό έλλειμα λόγω έλλειψης εισήγησης και τους δημαρχιακούς ακροβατισμούς μεταξύ αγνόησης, υιοθέτησης της πρότασης των παραγωγών και σκέψεων, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την τοποθέτηση της λαϊκής αγοράς νότια του ΟΣΕ και δυτικά αφού ολοκληρωθούν τα έργα της ΜΕΤΚΑ. Μια προταση που μας βρίσκει καταρχήν σύμφωνους, αρκεί να ξεπεραστούν δυο βασικά προβλήματα: η ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται εκεί και η παραχώρηση της έκτασης από την περιφέρεια για λαϊκή αγορά, όταν μάλιστα σαφώς η περιφέρεια έχει παρουσιάσει τον παλιό χώρο της γραμμής ως πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και χώρο αναψυχής. Για άλλη μια φορά δυστυχώς στο δημοτικό συμβούλιο έρχονται προτάσεις χωρίς στοιχειώδη αιτιολόγηση.
 
Η δική μας πρόταση άμεσα, η οποία και τελικώς υιοθετήθηκε ομοφώνως, είναι να συσταθεί διαδημοτική επιτροπή προκειμένου να διευκρινιστούν τεχνικής φύσεως θέματα και η αποδοχή της κατεύθυνσης να:
α) επιμεριστεί το κοινωνικό βάρος της όχλησης με εναλλάξ λειτουργία μεταξύ του υφιστάμενου χώρου και του χώρου ανατολικά του ποταμού Σύθα ανά τρεις ή έξι μήνες
β) κατανοηθεί η νέα ισχύουσα νομοθεσία και να τηρείται η νομιμότητα,
γ) ενισχύεται το δημοτικό ενασχολούμενο προσωπικό ούτως ώστε να υλοποιούνται τα δέοντα σε θέματα καθαριότητας και οχλήσεων.
Και επειδή η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι με τις επιτροπές και τη διαβούλευση έχει κακή σχέση, απαιτήσαμε στο επόμενο συμβούλιο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να παρθεί απόφαση μεταφοράς της λαικής αγοράς μας.
Όσον αφορά την επόμενη δημοτική περίοδο θα φέρουμε συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης και μελέτη υλοποίησης μιας υπερσύγχρονης και αρχιτεκτονικά άρτιας λαϊκής αγοράς που όλοι ονειρευόμαστε και έχουμε θαυμάσει σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ελάχιστη δυνατή όχληση και τηρώντας τις συνθήκες υγιεινής και τους κανόνες λειτουργιάς που προβλέπονται.
Ορίζοντες Δημιουργίας - Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης