Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Σπύρος Καραβάς: Άσχημα τα νέα για τους πολίτες του δήμου Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης. ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

 

Άσχημα τα νέα για τους πολίτες του δήμου Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης.
Ο δήμαρχος και η δημοτική του ομάδα αποφάσισαν στο δημοτικό συμβούλιο,
να κάνουν αύξηση των δημοτικών τελών κατά 63% στο Ξυλόκαστρο και 52% στην
Ευρωστίνη.
Σε μία εποχή που οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται από τις συνεχόμενες οικονομικές κρίσεις, από την πανδημία, από την μεγάλη ενεργειακή κρίση και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, η δημοτική αρχή, αποφάσισε να φορτώσει τους πολίτες με υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.
Η δημοτική αρχή, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθηκοντά της, ήξερε πολύ καλά και μάλιστα καλύτερα από όλους γιατί ο δήμαρχος είναι μέλος του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, ότι η σύμβαση για τα απορρίμματα μέσω του ΣΔΙΤ, θα υπερχρέωνε τον δήμο και τους δημότες με την διαχείριση τους.
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου:
Ως συνδυασμός καταθέσαμε εγγράφως πριν το συμβούλιο εναλλακτική πρόταση για μηδενική αύξηση των τελών στον δήμο, στον πρόεδρο του ΔΣ και στους επικεφαλής των υπόλοιπων συνδυασμών. Η εναλλακτική πρόταση με ευθύνη του προέδρου όφειλε να περάσει από την οικονομική υπηρεσία. Ουδέποτε ανέφερε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι δεν κάνει αποδεκτή -παράνομα για εμάς- την εναλλακτική πρόταση που καταθέσαμε, ενώ στο τέλος της συζήτησης ανακοίνωσε με απαράδεκτο τρόπο ότι δεν θα την βάλει σε ψηφοφορία μαζί με την εισήγηση της δημοτικής αρχής. Ακριβώς την ίδια ώρα στον δήμο Βέλου-Βόχας οι αντίστοιχες εναλλακτικές προτάσεις των εκεί μειοψηφιών μπήκαν κανονικά στη διαδικασία ψήφισης, χωρίς εισηγήσεις της οικονομικής υπηρεσίας.
Αυτές οι πρακτικές φίμωσης του δημοτικού συμβουλίου θυμίζουν σκοτεινές εποχές για την δημοκρατία στον τόπο μας και τις καταγγέλλουμε.
Δεν έχει πλέον κανένα νόημα η παρουσία μας σε ένα διακοσμητικό δημοτικό συμβούλιο, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται από ισχνές μειοψηφίες 6-7 συμβούλων, χωρίς δικαίωμα οποιασδήποτε αντιπρότασης.
Θα σταθούμε σθεναρά απέναντι σε τέτοιες λογικές, με όσες δυνατότητες μας δίνει η κείμενη νομοθεσία και με μόνο γνώμονα το όφελος των συνδημοτών μας.
Η πρόταση μας όπως κατατέθηκε στον δήμο πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΗΣ 12ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο καλούμαστε να αποφασίσουμε-κατά την εισήγηση της δημοτικής αρχής-μεγάλες αυξήσεις των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που απορρέουν από την σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για τη νέα κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων και τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια.
Ως συνδυασμός θεωρούμε τις αυξήσεις αυτές απαράδεκτες και μη αποδεκτές, ειδικά αυτήν την περίοδο που τα νοικοκυριά, οι μικρές επιχειρήσεις και οι παραγωγοί βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.
Η δημοτική αρχή γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω του ΣΔΙΤ πολλαπλασιάζει το κόστος για τα απορρίμματα. Γνώριζε επίσης εδώ και μήνες ότι το ρεύμα θα εκτοξευτεί.
Η αρχή δεν έκανε κάτι για το παρόν θέμα ενώ θα έπρεπε να έχει προνοήσει για:
1. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και ΔΙΑΛΟΓΗ στην πηγή που θα μείωνε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα παραδοτέα απορρίμματα.
2. ΚΑΤΑΜΈΤΡΗΣΗ των πραγματικών τετραγωνικών στον δήμο με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να πληρώνουν οι φτωχότεροι μεγαλύτερα τέλη.
3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΠΗΣΗ των συντελεστών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης. Η μικρή κατοικία δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο με την βίλα, η μικρή επιχείρηση το ίδιο με τα μεγάλα και κερδοφόρα καταστήματα και τις μεγαλοεταιρίες, το μικρό κατάλυμα το ίδιο με το μεγάλο ξενοδοχείο.
4.ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του οδοφωτισμού και μείωση του κόστους.
5.ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων μας.
6.ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του στόλου των απορριμματοφόρων ώστε να μειώσει το κόστος κίνησης αυτών.
7. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ των δαπανών, υιοθετώντας αντιθέτως λογικές απευθείας αναθέσεων, προσλήψεις πολυάριθμων συμβούλων και έμμισθων λοιπών συνεργατών.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν οι δημότες τώρα-εν μέσω πολέμου και καταστάσεων πρωτόγνωρων για όλους μας-τέτοιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.
ΖΗΤΑΜΕ από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα παραπάνω που δεν έχει κάνει ως τώρα και να αλλάξει πλεύση στην κακοδιαχείριση των οικονομικών του δήμου.
Κεντρική κυβέρνηση
•την άμεση επιδότηση των δήμων και την επιστροφή του ΦΠΑ του κόστους επεξεργασίας των απορριμμάτων για την κάλυψη των υπέρογκων ενεργειακών αναγκών και του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων
•την έναρξη εφαρμογής προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ)
•την επιδότηση της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες τύπου LED
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
-Ορίζοντες Δημιουργίας-
Σπύρος Καραβάς