Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ηλεία: Σμήνος σεισμών στον Κυπαρισσιακό αναστάτωσε τον Πύργο και τις γύρω περιοχές - 24 δονήσεις σε μια μέρα - 3,5R οι δύο μεγαλύτερες

  

Οι δύο σεισμοί στην Ηλεία, έγιναν με διαφορά 20 λεπτών. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές στον Πύργο και σε άλλες περιοχές του νομού. Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις…

Σμήνος σεισμικών δονήσεων στην "καρδιά" του Κυπαρισσιακού στα ανοιχτά του Καϊάφα καταγράφει τις τελευταίες ώρες το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

Οι δύο μεγαλύτερες δονήσεις μεγέθους 3,5R σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις 9.04 και 9.26 με επίκεντρο περίπου 25 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της πόλης του Πύργου. Το εστιακό βάθος είναι στα 10 με 13 χλμ. Οι υπόλοιπες δονήσεις είναι ανάμεσα στα 2 με 3 R.

Η σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από χθες το πρωί και έχει ενταθεί στις τελευταίες ώρες.

  
Οι περισσότερες δονήσεις έχουν γίνει αισθητές στην κεντρική και νότια Ηλεία κυρίως στην παραλιακή ζώνη.

sminos2

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο MSc Φυσ.Καταστροφών & Κρίσεων Θοδωρής Κονδύλης με αφορμή την σεισμική δραστηριότητα "... υπάρχει δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στην θαλάσσια περιοχή περίπου 20km νότια του Κατακόλου με συνεχείς δονήσεις της τάξης των 2-3R με μεγαλύτερες 3,4 & 3,5R. Όλος αυτός ο χώρος δίνει συχνά τέτοια δραστηριότητα, άλλωστε ο δομημένος ιστός της Ηλείας και η εμπειρία των κατοίκων είναι ισχυρά ανθεκτικοί απέναντι στον σεισμικό κίνδυνο και έχει αποδειχθεί σε μεγάλα γεγονότα τα τελευταία 20 χρόνια".