Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός - Συγκίνηση και σιωπή

 Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός  Συγκίνηση και σιωπή 

Το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε στην παλαιότερη αίθουσα του κοινοβουλίου, στο Γουεστμίνστερ, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την κηδεία της, την Δευτέρα. 

Περνώντας από τις δύο πλευρές του φερέτρου, το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα επιβλητικό βάθρο, οι πολίτες, εμφανώς συγκινημένοι, έσκυβαν το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού – τα μάτια κάποιων ήταν κόκκινα από το κλάμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι

αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα. Εκτιμάται ότι πολλοί θα περιμένουν δεκάδες ώρες σε μια ουρά που μπορεί να εκτείνεται σε μήκος ακόμη και 16 χιλιομέτρων.

Η πομπή που μετέφερε τη βασίλισσα Ελισάβετ από το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ Χολ έφθασε στον προορισμό της και εναποτέθηκε σε υπερυψωμένο βάθρο, όπου θα παραμείνει ως τη Δευτέρα για το λαϊκό προσκύνημα στην εκλιπούσα μονάρχη.

Το φέρετρο της Ελισάβετ τοποθετήθηκε στο βάθρο του από οκτώ μέλη της φρουράς των Γρεναδιέρων, που αφαίρεσαν τα χαρακτηριστικά τους καπέλα από δέρμα αρκούδας σε ένδειξη σεβασμού.

Κατά την είσοδο του φερέτρου της Βασίλισσας στην αίθουσα,  η χορωδία του Αβαείου του Γουέστμινστερ και η χορωδία του Βασιλικού Παρεκκλησίου της Αυτού Μεγαλειότητας τραγούδησαν τον Ψαλμό 139. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, Τζάστιν Ουέλμπι, είπε την εναρκτήρια προσευχή και στη συνέχεια απήγγειλε ένα απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη.

Το φέρετρο της βασίλισσας πλαισιώνουν μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ στην τελετή είναι παρόντα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.

Τα κολοσσιαία πλήθη που έχουν συγκεντρωθεί ακριβώς έξω από το Γουέστμινστερ Χολ ήταν ως επί το πλείστον σιωπηλά, καθώς διερχόταν η πομπή.  Πολύς κόσμος περίμενε για ώρες, ώστε να μπορέσει να ρίξει μια σύντομη ματιά στο φέρετρο της αείμνηστου μονάρχη.

Με το που η πομπή σταμάτησε έξω από το Γουέστμινστερ το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, σφυρίγματα και επευφημίες, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί από τον χαιρετισμό των όπλων στη βασίλισσα.

Η σορός της Ελισάβετ μεταφέρθηκε από μέλη του βασιλικού ιππικού πάνω σε κιλλίβαντα (ανοιχτή άμαξα μεταφοράς όπλου βολής) και συνοδεύεται από μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και οι εγγονοί της βασίλισσας, πρίγκιπας Γουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι. 

Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι ντυμένα με στρατιωτικές στολές, πλην των πριγκήπων Χάρι και Άντριου, που φορούν κοστούμια. Ο πρίγκιπας Χάρι έχει απαρνηθεί από πέρσι τα πριγκιπικά του καθήκοντα, ενώ ο πρίγκιπας Άντριου έχασε τους στρατιωτικούς του τίτλους, όταν ήρθε αντιμέτωπος με μια αγωγή στις ΗΠΑ για σεξουαλική επίθεση, για την οποία αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του βρίσκεται τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.

Ένα εκατομμύριο προσκυνητές – ίσως και παραπάνω – έχουν συγκεντρωθεί για το λαϊκό προσκύνημα στη βασίλισσα Ελισάβετ, που ξεκινά σήμερα (14/9) και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της βασίλισσας.

Σε κοντινή απόσταση από το Γουέστμινστερ Χολ, όσοι βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της ουράς  έχουν αρχίσει να διασχίζουν τη γέφυρα Lambeth για να πλησιάσουν το φέρετρο της μονάρχη. Αφού διασχίσουν το ποτάμι, θα πρέπει να περπατήσουν βόρεια μέχρι τον χώρο, όπου θα τους επιτραπεί να δουν το φέρετρο από τις 17:00 (τοπική ώρα).

Η τεράστια ουρά συντονίζεται από ειδικούς φύλακες, που καλούν τους προσκυνητές να ξεκινήσουν την πορεία τους προς το Γουέστμινστερ Χολ σε ομάδες των 20. Η ουρά των προσκυνητών εκτείνεται για περίπου 8 χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Τάμεση και η αναμονή μπορεί να φτάσει για ορισμένους έως και τις 30 ώρες – σύμφωνα, βέβαια, με το χειρότερο ως τώρα σενάριο.

Όσοι περιμένουν στην ουρά είχαν λάβει νωρίτερα ένα χρωματιστό και αριθμημένο βραχιολάκι, ώστε να μπορούν να φεύγουν για σύντομα διαστήματα από την ουρά, για να βρουν μια τουαλέτα ή κάτι για να φάνε.

 ο προσκύνημα διέπουν αυστηροί κανόνες, καθώς οι συμμετέχοντες οφείλουν να είναι ντυμένοι σεμνά και να φέρουν μόνο ελάχιστα συγκεκριμένα αντικείμενα μαζί τους, όπως π.χ. απαραίτητα φάρμακα. Ορισμένα άλλα αντικείμενα, όπως τα σλίπινγκ μπαγκ, τα πανό, οι μπογιές, τα λουλούδια και τα καπνογόνα απαγορεύονται ρητά.