Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα

 Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα – Οι προβλέψεις για την Κυριακή (14/8) 

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του καλοκαιριού, ο καιρός μοιάζει με… φθινόπωρο σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα, με συννεφιά και βροχές ενώ σε μερικές περιπτώσεις εξελίσσονται μέχρι και καταιγίδες.

Πιο συγκεκριμένα, ο καιρός είναι βροχερός σε Πάτρα, Ναυπακτία και στα παράλια της Ηπείρου ενώ εκτός της δυτικής Ελλάδας, η κακοκαιρία έχει κάνει την εμφάνισή της και στη Θεσσαλία, με τα Τρίκαλα να έχουν υποστεί καταιγίδες, σε σημείο που προκλήθηκαν προβλήματα στους δρόμους, αφού μετατράπηκαν σε… ποτάμια.

Μικροπροβλήματα έχουν παρατηρηθεί και σε περιοχές της Ηπείρου, διότι οι καταιγίδες έπληξαν περιοχές της Πάργας, της Πέρδικας, των Συβότων και της Πλαταριάς. Μάλιστα, υπήρξαν και διακοπές ρεύματος μικρής διάρκειας αλλά και προβλήματα στην υδροδότηση, λόγω διακοπών παροχής νερού από τα αντλιοστάσια.

Βροχές, καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας καταγράφηκαν και στην Κεφαλονιά, ιδιαίτερα στα δυτικά της Παλικής στο Αργοστόλι ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κυμάνθηκαν τα φαινόμενα στο Ληξούρι αλλά και στο Βαθύ Ιθάκης.

Την Κυριακή προβλέπονται αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες σε Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Βόρειο Αιγαίο και τις θερμές ώρες της ημέρας στα υπόλοιπα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς επίσης βαθμιαία στην Εύβοια, στις Σποράδες, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα κατά τόπους ενδέχεται να είναι ισχυρά, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων σε Θεσσαλία, Μακεδονία και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 26 βαθμούς), 20 έως 34 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 21 έως 31 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 15 έως τους 27 βαθμούς), 20 έως 32 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 22 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 25 έως 30 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ και τις βραδινές ώρες στο Βορειοδυτικό Αιγαίο μέτριοι 5 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι 4-5 Μποφόρ.