Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Σενάρια για ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ - Οι εισηγήσεις στον Μητσοτάκη

 Σενάρια για ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ  Οι εισηγήσεις στον Μητσοτάκη 

Η περίοδος της αμηχανίας, λόγω των «επισυνδέσων», τελειώνει και το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr, ετοιμάζει την αντεπίθεση, ιδιαίτερα μετά την πείσμονα άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να ενημερωθεί επισήμως για τους λόγους της παρακολούθησής του. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει απλώσει στο τραπέζι πολλά ενδεχόμενα, με στόχο μετά τις 25 Αυγούστου -και με αφετηρία τη ΔΕΘ- να επιχειρήσει την ολική επανεκκίνηση της κυβέρνησης. Το μόνο που φαίνεται ότι δεν συζητείται, είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ολα τα άλλα παραμένουν ανοικτά.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού -πριν από τη ΔΕΘ- με σοβαρές διορθωτικές κινήσεις -κάποιοι κάνουν λόγο και για «μαχαίρι- και μια νέα κυβέρνηση που θα έχει ορίζοντα τον Μάιο του 2023. Στο κάδρο των αλλαγών βρίσκονται όλοι οι υπουργοί που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με το πρόβλημα. Μόνο έτσι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο Κ. Μητσοτάκης θα πείσει και ότι δεν ήξερε, αλλά και ότι είναι αποφασισμένος να βάλει βαθιά το μαχαίρι.

Τις «μέρες της κρίσης της ΕΥΠ» αρκετοί υπουργοί έλαμψαν διά της απουσίας τους, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μ. Μαξίμου. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο νέος γενικός γραμματέας του Κ. Μητσοτάκη, Γιάννης Μπρατάκος, πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν πλήθος επαφών με υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη, διακριβώνοντας την ουσιαστική διαθεσιμότητά τους να βάλουν πλάτη, ίσως στην πιο δύσκολη κρίση που αντιμετώπισε ο Κ. Μητσοτάκης και δεν είναι εισαγόμενη, αλλά αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων.

Εξεταστική επιτροπή 

Εκτός από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε ήδη η κυβέρνηση και λύνει μόνο 2 από τα 4 σημεία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του (επαναφορά της διάταξης που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και προέβλεπε τη σύμφωνη γνώμη και δεύτερου εισαγγελέα για να αρθεί το απόρρητο – ακρόαση του εκάστοτε νέου διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής), θα ληφθούν κι άλλες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση. Αναμένεται έτσι να ανοίξει ευρύς διάλογος για την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ μέσω της Επιτροπής Θεσμών, για την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών της ΕΥΠ, περαιτέρω εξειδίκευση του πλαισίου για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και εκτεταμένες αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ, με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου και την  επικέντρωση στη βασική αποστολή της, που είναι η εθνική ασφάλεια.

Η εβδομάδα 22-28 Αυγούστου αναμένεται να είναι μια πολύ πυκνή πολιτικά εβδομάδα: Θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων (με μόνο απόντα τον Νίκο Ανδρουλάκη), θα ολοκληρωθούν ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις του Μ. Μαξίμου και κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί και η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Η κυβέρνηση έχει απαντήσει ήδη θετικά. Κι όπως λένε πηγές από το Μ. Μαξίμου, η κυβέρνηση θα συμμετάσχει με στόχο να καταλογισθούν πραγματικές ευθύνες, αλλά και να διορθωθούν παθογένειες. Ετσι μεταξύ άλλων -και χωρίς διάθεση συμψηφισμού-θα κληθούν και οι διοικητές της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ (κ. Ρουμπάτης) και επί ΠΑΣΟΚ (κ. Δραβίλλας).

«Παιχνίδι» ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Είναι προφανές, όμως, ότι η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει και πολιτικές μετακινήσεις, που τείνουν να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Σε πρώτη ανάγνωση έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και μακριά από τη Ν.Δ. Ωστόσο η πρόδηλη προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να «καπελώσει» τον Ν. Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει εσωτερική αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον δημόσιο διάλογο έχουν απουσιάσει σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρωταγωνιστεί κυρίως η «νέα ομάδα Ανδρουλάκη».

Σημαντικό μέρος των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι ουσιαστικά «παίζουν το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και ότι πάνω από το 50% των σημερινών ψηφοφόρων του κόμματος συμφωνούν με την κεντρώα πολιτική του Κ. Μητσοτάκη και παραμένουν στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». Θέλουν μέτρα θωράκισης της δημοκρατίας, έχουν  αυξημένες θεσμικές απαιτήσεις από την κυβέρνηση, αλλά δεν στρέφουν το βλέμμα τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι απρόθυμοι να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει το αφήγημα που δεν έχει, μέσω ενός «αντι-μητσοτακικού μετώπου».

Παρά την «πολιτική φασαρία» και το «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» που κάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παλεύει με τους δαίμονες από το πρόσφατο παρελθόν του, αλλά και με τη μεγάλη αναξιοπιστία που έχει λόγω του «πολακισμού» και των «αρμών της εξουσίας». Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση και του Α. Λοβέρδου επαναφέρει στο προσκήνιο τη σκευωρία της Novartis, αλλά και την αμφιλεγόμενη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Γιατί επανέρχεται ένα αμείλικτο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να αθωώθηκαν και τα 10 πολιτικά πρόσωπα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, χωρίς να έχει υπάρξει «θεσμικό αρμολόγημα»;

Αλλαγή εκλογικού νόμου

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και «κάτω από το ραντάρ» της δημοσιότητας, προκειμένου να σταθμίσει αν η μετατόπιση του Ν. Ανδρουλάκη και της ομάδας του πάρει στρατηγικό και όχι πρόσκαιρο χαρακτήρα. Αν διαπιστωθεί ότι ο Ν. Ανδρουλάκης συμμετέχει σε μια ευρύτερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης -εν μέσω τουρκικών απειλών και ενεργειακής κρίσης-, τότε θα σημαίνει, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, πως «δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα συνεννόησης» και άρα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στις δεύτερες εκλογές, αν η Ν.Δ. δεν κερδίσει την αυτοδυναμία.

Το Μ. Μαξίμου διατηρώντας ανοικτούς διαύλους με το ΠΑΣΟΚ, φέρεται αποφασισμένο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να αποφευχθούν η αστάθεια και η ακυβερνησία.

Μέτρα στήριξης

Το θέμα των παρακολουθήσεων ασφαλώς έχει σημαντική και αυτοτελή σημασία, αλλά δεν είναι ούτε το μόνο ούτε το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πολιτών αναγκαστικά θα έρθουν και πάλι σε πρώτο πλάνο, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με την πίεση του δύσκολου Σεπτεμβρίου των αυξημένων υποχρεώσεων λόγω εφορίας και ανοίγματος των σχολείων.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει κάνει ήδη πολλές συσκέψεις με τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να καθοριστεί το πακέτο που θα εξαγγελθεί στη ΔΕΘ. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, ωστόσο η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων και το ρεκόρ του τουρισμού προδιαθέτουν για ένα πακέτο μέτρων που θα υπερβαίνει τις προσδοκίες.