Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Ταξίδι στην Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα της Μεσσηνίας»

Ταξίδι στην Καλαμάτα: Η «αρχόντισσα της Μεσσηνίας» 

Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, γνωστή εδώ και αιώνες για τη μεγάλη της παραγωγή στις ελιές, τα τελευταία χρόνια ανήκει στους ραγδαία ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς με επιλογές που ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο. ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η «αρχόντισσα της Μεσσηνίας» θα σας κλέψει την καρδιά με τα αστραφτερά της φώτα, τις δυνατές μουσικές, τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τις ψαγμένες ψησταριές και ουζερί και, φυσικά, τις ατέλειωτες παραλίες. Ανακαλύψτε την ιστορία της πόλης, που κρύβεται σε κάθε δρόμο, σε κάθε κτίριο.

Αξιοθέατα θα συναντήσετε παντού στην Καλαμάτα: Η εκκλησία της Υπαπαντής, που ξεχωρίζει στην πόλη, με τα κωδωνοστάσια και τους ασημένιους τρούλους. Βόρεια του ναού, το Δημοτικό Ωδείο στην οδό Αλεξανδράκη. Στη συμβολή των οδών Κυριακού και Αγίου Ιωάννου, το νεοκλασικό κτίριο, που στεγάζει το ενδιαφέρον Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Στην οδό Παπάζογλου, η Δημοτική Πινακοθήκη σε ένα ακόμη νεοκλασικό και, σχεδόν απέναντι, το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας. Ο παραλιακός δρόμος της Καλαμάτας, η Λεωφόρος Ναυαρίνου, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης και ένα από τα ομορφότερα σημεία για βόλτα, ποδηλατάδα και, φυσικά, δροσερές βουτιές. Μόλις 30 χλμ. από την Καλαμάτα μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Αρχαία Μεσσήνη, που χρονολογείται τον 4ο αι. π.Χ.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει ναούς, οικίες, τείχη και δημόσια κτίρια, που σώζονται σε καλή κατάσταση. Η Καλαμάτα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον Νομό Μεσσηνίας, αφού βρίσκεται στο κέντρο του νομού. Συνδυάζοντας αρμονικά βουνό και θάλασσα, η αρχοντική πόλη της Καλαμάτας σάς προσκαλεί να τη γνωρίσετε και να εξερευνήσετε τον παραδεισένιο τόπο της Μεσσηνιακής Μάνης.

Παραλίες

Η παραλία της Καλαμάτας μέσα στην πόλη είναι κατάλληλη και για μπάνιο, καθώς έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία. Εάν πάλι έχετε διάθεση για εξορμήσεις εκτός πόλης, έξι χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμάτας, λίγο πριν από τη στροφή που οδηγεί προς τη Μεσσηνιακή Μάνη, βρίσκεται η παραλία του Αλμυρού, που κρύβει φυσικές ομορφιές και κερδίζει τις εντυπώσεις. Αλλες κοντινές παραλίες είναι η Σάντοβα και Μικρή Μαντίνεια. Κατευθυνόμενοι από την Καλαμάτα προς τη Μεσσηνιακή Μάνη θα συναντήσετε και άλλες πανέμορφες ακρογιαλιές, όπως της Αβίας, της Καρδαμύλης, της Στούπας και του Αγίου Νικολάου.