Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Επιδότηση έως 5.500 ευρώ για φύλαξη παιδιών σε σταθμούς - Τα κριτήρια, η μοριοδότηση και οι αιτήσεις

 Επιδότηση έως 5500 ευρώ για φύλαξη παιδιών σε σταθμούς  Τα κριτήρια η μοριοδότηση και οι αιτήσεις 

Αύξηση δικαιούχων και επιδότησης προβλέπει το νέο πρόγραμμα φύλαξης παιδιών προσχολικής ηλικίας σε βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς κατά το διάστημα 2022-2023.

Η αξία των επιταγών (vouchers), ανάλογα με την κατηγορία δομής, τη θέση και το αν παρέχεται ή όχι σίτιση, ξεκινά από 1.985 ευρώ το χρόνο ανά τέκνο και φτάνει ως 5.500 ευρώ για τέκνο με αναπηρία.

Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφεται και ανακοινώθηκε από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, περιλαμβάνει διευρυμένα κριτήρια ετήσιου εισοδήματος που φτάνουν ως τις 42.000 ευρώ και αυξημένη χρηματοδότηση ύψους 331,2 εκατ. ευρώ ώστε να πάρουν αυξημένη επιταγή περισσότεροι γονείς και να μη μείνουν παιδιά εκτός παιδικού σταθμού.

Το πρόγραμμα είναι ενιαίο για εργαζόμενους γονείς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς πάνω από 170.000 παιδιά.

«Κανένα παιδί δεν μένει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου, τονίζοντας ότι «με το νέο πρόγραμμα, δίνεται, ύστερα από μία δεκαετία, αύξηση κατά 10% σε κάθε επιταγή (voucher), εντάσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οικογένειες με πιο υψηλά εισοδήματα (έως 42.000 ευρώ), ενώ διατηρείται η αύξηση του αριθμού των παιδιών που ωφελούνται από το πρόγραμμα κατά 20%».

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά και κοινωνικά.

Ως προς τα οικονομικά κριτήρια δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα 2021:

– Εως 27.000€ μέχρι δύο παιδιά.

– Εως 30.000€ για τρία παιδιά.

– Εως 33.000€ για τέσσερα παιδιά.

– Εως 36.000€ από πέντε παιδιά και άνω.

Για τις κατηγορίες επιδότησης Α1, Α2, Β1 και Β2 προβλέπεται voucher εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του 2021 είναι:

– Εως 33.000€ μέχρι δύο παιδιά.

– Εως 36.000€ για τρία παιδιά.

– Εως 39.000€ για τέσσερα παιδιά.

– Εως 42.000€ από πέντε παιδιά και άνω.

Επισημαίνεται ότι δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για παιδιά με σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες ή άτομα με αναπηρία, που υποβάλουν αιτήσεις για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Ομοίως δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για γονείς-νόμιμους εκπροσώπους που ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), που αιτούνται για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς ή και παιδικούς σταθμούς (κατηγορία θέσης Α1, Α2, Β1, Β2).

Ως προς τα κοινωνικά κριτήρια, προβλέπεται πρόσθετη μοριοδότηση για παιδιά σε μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, γονείς ή / και αδέλφια με αναπηρία.

Σύμφωνα με την απόφαση:

-Με 40 μόρια επιδοτούνται παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, με έναν γονέα, παιδιά εκτός γάμου, διαζευγμένων ή εν διαστάσει γονέων, καθώς και χήρων γονέων.

-Με 30 μόρια επιδοτούνται παιδιά με άνεργο γονέα, με γονέα που έχει αναπηρία 35% και άνω ή με αδέλφια με αναπηρία 35% και άνω.

Η υποβολή των αιτήσεων στην ΕΕΤΑΑ θα γίνεται ηλεκτρονικά από τους γονείς ή εκπροσώπους των παιδιών με χρήση των κωδικών του TAXISnet. Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα εκδώσει η ΕΕΤΑΑ, εκτός από την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, θα καθοριστούν και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι (επίσης ηλεκτρονικά), καθώς και ο τρόπος υποβολής ενστάσεων κ.ά.

Οι γονείς και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ωφελούμενων παιδιών, αφού λάβουν την «αξία τοποθέτησης» (voucher) για την εγγραφή του παιδιού τους ή του ατόμου με αναπηρία, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιονδήποτε παιδικό σταθμό της επιλογής τους.

Για τις κατηγορίες Α1, Α2, Β1, Β2, Β3 και ΚΔΑΠ ΑμεΑ οι ενεργοποιήσεις των vouchers δύνανται να πραγματοποιούνται έως 2 Μαΐου 2023. Για την κατηγορία Γ η ενεργοποίηση των vouchers θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2022. Σε διαφορετική περίπτωση χάνεται το δικαίωμα επιδότησης.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Οι κατηγορίες θέσεων που επιδοτούνται για φύλαξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Κατηγορίες παιδικών σταθμών Κατηγορίες θέσεων
Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί & παιδικοί σταθμοί Α1 Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών
Α2 Προνήπια από 2,5 ετών έως 4 ετών
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας Β1 Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών
Β2 Προνήπια από 2,5 ετών έως 4 ετών
Β3 Προνήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών

Τα ποσά επιδότησης ανάλογα με την κατηγορία παιδικού σταθμού και θέσης

Κατηγορίες παιδικών σταθμών Ετήσιο ποσό επιδότησης ανά κατηγορία θέσης
Κατηγορίες θέσεων Χωρίς σίτιση Με σίτιση
Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί & παιδικοί σταθμοί Α1 2.612€ 3.239€
Α2 1.985€ 2.612€
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Ολοκληρωμένης Φροντίδας

Β1 2.612€ 3.239€
Β2 1.985€ 2.612€
Β3 5.500€
Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί & παιδικοί σταθμοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ολοκληρωμένης Φροντίδας  

Κατηγορίες θέσεων Α1-Α2, Β1-Β2 2.178€