Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Εκκλησία των Εθνών: Μετά τον εξορκιστή και προφήτισσα κατά του καρκίνου / ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ «Αποκρυφιστική σέχτα με στόχο την εκμετάλλευση»

 Εκκλησία των Εθνών: Μετά τον εξορκιστή και προφήτισσα κατά του καρκίνου 

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες εξακολουθεί να πουλά η αυτοαποκαλούμενη «Εκκλησία των Εθνών», η οποία παράνομα πραγματοποίησε συνάθροιση στην πλατεία της αρχαίας Αγοράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας βίντεο με εξορκισμούς. Η δράση της προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ενώ τα στελέχη της σχεδόν… πανηγυρίζουν για τη δημοσιότητα που έχουν λάβει! 

Ομως, η δράση της αίρεσης μπορεί να προβεί επικίνδυνη για όσους αφελείς πέσουν στα δίχτυα της. Στην ιστοσελίδα της προβάλλει αμφισβητούμενες ιστορίες ανθρώπων -υποτίθεται πιστών- οι οποίοι… γιατρεύτηκαν από προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, κάποιος

Μπέντζαμιν Σάνον από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού για να συμμετάσχει στη συναγωγή της αίρεσης.

Ομως, ο «πρωταγωνιστής» της «Εκκλησίας των Εθνών», Χάρης Τσακωνίδης, ο οποίος είναι ο… ποιμένας της Συναγωγής, πέρασε σε δεύτερο πλάνο και άφησε την… «προφήτισσα Ευγενία» να κάνει εκείνη την ημέρα τις ιάσεις. Ακουσε με προσοχή το πρόβλημά του, το οποίο ήταν… ο εθισμός στον ανεξέλεγκτο αυνανισμό (!) και τον γιάτρεψε. Και όσο το πρόβλημα του Σάνον προκαλεί τουλάχιστον χαμόγελο, η υποτιθέμενη περιπέτεια της Δόξας Γουλιδάκη από την Κρήτη είναι σοβαρή και μπορεί να παρασύρει αφελείς ανθρώπους σε επικίνδυνα μονοπάτια.

 Η «προφήτισσα» ισχυρίστηκε πως η οικογένεια από την Κρήτη είναι… μαγεμένη και αναφερόμενη στον καρκίνο που φέρεται να έχει η γυναίκα, της είπε: «Να ξέρεις κάθε μέρα ο όγκος σου θα μικραίνει και θα μικραίνει μέχρι που θα εξαφανιστεί, και εσύ και η οικογένειά σου θα είστε όλοι ελεύθεροι!». Κοινώς, την κάλεσε να ακολουθεί την «Εκκλησία των Εθνών» και θα γιατρευτεί από τον καρκίνο!

Στην ιστοσελίδα της, η αίρεση ζητάει δωρεές από τους «πιστούς» της, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα πρέπει να βλέπουμε το δίδειν σαν μία απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση μας με τον Θεό, όπως ακριβώς βλέπουμε το λαμβάνειν σαν μία απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση αυτή».

Και όσο γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση της αίρεσης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τους εξορκισμούς που έγιναν στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Κυριακή Κλιάμπα, ανέθεσε την έρευνα στην Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για να διακριβωθεί εάν τελέστηκε διατάραξη κοινής ησυχίας, αλλά και το εάν υπήρξε παράβαση του ειδικού νόμου περί προσηλυτισμού. Στο πρώτο στάδιο θα κληθεί να καταθέσει ο αρμόδιος του Δήμου Θεσσαλονίκης που έδωσε άδεια για την εκδήλωση, θα προσκομιστούν τα καταστατικά της συγκεκριμένης εκκλησίας, η άδεια για συνάθροιση κ.ά. Από την Αστυνομία σχηματίστηκε δικογραφία αυτεπάγγελτα και ενημερώθηκε η Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Στο μεταξύ, το στέλεχος της αίρεσης, Δημήτρης Παναπακίδης, εμφανίστηκε χθες σε τηλεοπτικούς σταθμούς και αναφερόμενος στην προβολή βίντεο με εξορκισμούς έκανε λόγο για κάτι «πολύ ευχάριστο» που «ο κόσμος το χαιρέτησε με μεγάλο ενθουσιασμό, ιδίως οι νέοι»! «Ο εξορκισμός συνέβαινε ανέκαθεν, κάτι που συνεχίζεται και στη σύγχρονη εποχή, τόσο στην Ορθόδοξη όσο και στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία», είπε. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως στις συναθροίσεις υπήρχαν και αστυνομικοί, καθώς η αίρεση είχε ενημερώσει το Α.Τ. Λευκού Πύργου ότι θα έκανε τη συνάθροιση, ισχυριζόμενη ότι ανέμενε την έγγραφη άδεια του Δήμου Θεσσαλονίκης! Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός και διαμήνυσε πως έγινε παράνομα, χωρίς καμία άδεια από τον δήμο. «Δεν υπήρξε αδειοδότηση ούτε για το χώρο ούτε για την τοποθέτηση καθισμάτων αλλά ούτε για τη χρήση ρεύματος», δήλωσε. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως τα στελέχη του δήμου ενημερώθηκαν για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης αφού είχε συμβεί, ενώ τόνισε πως είχε δηλωθεί ένας χώρος στη δυτική Θεσσαλονίκη που δεν υπήρχε, γεγονός που διαπίστωσε με αυτοψία που πραγματοποίησε με τη Δημοτική Αστυνομία. Εξήγησε, επίσης, ότι οι δημόσιοι χώροι δεν πρόκειται να καταστούν χώροι λατρείας. Τέλος, η δικηγόρος, Εβίτα Βαρελά, ανέφερε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν επιτρέπεται λατρεία κάποια άγνωστης θρησκείας, η οποία προσβάλλει τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη.

Να σημειωθεί ότι για τη δράση της αίρεσης, διενεργεί έρευνα και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, τα στελέχη της οποίας εξετάζουν τη νομιμότητα της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας των Εθνών». 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

«Αποκρυφιστική σέχτα με στόχο την εκμετάλλευση»

Καμία σχέση με την Εκκλησία, τονίζει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, δεν έχει η αυτοαποκαλούμενη «Εκκλησία των Εθνών», μέλη της οποίας πρόσφατα έφτασαν στο σημείο να δείχνουν live… εξορκισμούς στην πλατεία Αριστοτέλους. Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Χρυσόστομος κάνει λόγο για «παγκόσμια αποκρυφιστική σέχτα», που έχει απώτερο σκοπό να εκμεταλλευτεί ανθρώπους.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια οργάνωση και όχι σε μια Εκκλησία, σε ένα παρακλάδι μιας παγκόσμιας αποκρυφιστικής σέχτας, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη θρησκευτικότητα των ανθρώπων δημιουργώντας θύματα, ανθρώπους που εξαιτίας της κρίσεως βρίσκονται σε ένα ψυχολογικό κενό, με αποκλειστικό σκοπό την ιδιοτέλεια». Ο ιεράρχης σημειώνει πως σκοπός των μελών της οργάνωσης είναι «να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είναι κάποιοι που διαχειρίζονται το θείο, μπορούν να θεραπεύσουν και βεβαίως να πάρουν χρήματα καλυπτόμενα κάτω από την έννοια της δωρεάς».