Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Νέα δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια: : Κάθαρση με άπλετο φως για τις υποκλοπές / Εκδήλωση Μνήμης του Δήμου Ανωγείων για τον Ιωάννη Κ. Κεφαλογιάννη

 Κώστας Καραμανλής: Η ομιλία του στα Ανώγεια 

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια, το βράδυ της Τέταρτης (31.08.2022).

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο δήμος Ανωγείων στην Κρήτη, για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”. 

 Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ηχηρή παρέμβαση για τις παρακολουθήσεις, ζητώντας να βγουν “όλα στο φως” και ξεκαθάρισε ότι “το να προκλήθηκαν τα

γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών”.

Αναφερόμενος στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η χώρα μας “αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη. Αψηφώντας κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με την σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής”.

Αναλυτικά όσα είπε: “Το διεθνές σκηνικό έχει εισέλθει σε φάση αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης. Η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η παράταση του πολέμου εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και ευταξία. Ήδη είναι παραπάνω από εμφανής η πιθανότητα εντάσεων, ίσως και αναφλέξεων και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, λόγω Ταϊβάν, αλλά και στα γειτονικά μας Βαλκάνια. Και όλα αυτά εν μέσω ενεργειακής, επισιτιστικής και οικονομικής κρίσης που επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως βέβαια τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Η δε εικόνα της Δύσης, μπροστά στο καινοφανές σκηνικό και τις προκλήσεις των αναθεωρητικών δυνάμεων, είναι αποκαρδιωτική. Εμφανές έλλειμμα ηγεσίας, αδύναμες ή υπό κατάρρευση κυβερνήσεις, αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και απαξίωση των πολιτικών συστημάτων. Ειδικά μάλιστα στην Ευρώπη, που προφανώς μας αφορά και πιο άμεσα.

Είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνιστεί, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει συντονισμένα και τολμηρά. Διαφορετικά μας περιμένουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Για τη χώρα μας η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο γιατί αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Θράκη. Αψηφώντας κάθε έννοια σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, επιχειρεί να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo και να επιβάλλει την ηγεμονία της, δυστυχώς άλλοτε με την σύμπραξη και άλλοτε με την ανοχή ή επιτήδεια ουδετερότητα των βασικών πρωταγωνιστών της διεθνούς ζωής. Είναι μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό που καλείται η χώρα μας να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό, διευρύνοντας τα διεθνή της ερείσματα, βελτιώνοντας διαρκώς την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα και κυρίως, πάνω απ΄ όλα, διαφυλάσσοντας και σφυρηλατώντας την εθνική ομοψυχία και την αποφασιστικότητα του συνόλου του Ελληνισμού να αποκρούσει παντοιοτρόπως κάθε απόπειρα σφετερισμού των δικαίων του”. 

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήρε την προσωπικότητα του Γιάννη Κεφαλογιάννη, στεκόμενος καταρχάς στην ακεραιότητα του. Ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόφθεγμα, που αποδίδεται στον Winston Churchill: «Με ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει. Χωρίς ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει». Και τόνισε ότι: «Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν πάνω απ΄όλα ένας ακέραιος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος ευθύς, ντόμπρος και αληθινός. Ένας πολιτικός, που, αντίθετα με πολυάριθμες άλλες περιπτώσεις, ήταν ξένος στην υποκρισία, την υστεροβουλία και την προσποίηση. Όταν πίστευε κάτι το έλεγε και το υποστήριζε με πάθος». 

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης μεταξύ άλλων ότι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν ασυμβίβαστος σε θέματα αρχών, στα οποία όπως είπε «δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του». Υπενθύμισε ότι: «Όταν διαφώνησε, ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα το 1989, με την απευθείας ανάθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ παραιτήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από την υπουργική του ιδιότητα».

Έκλεισε μάλιστα με μία μαντινάδα για το Γιάννη Κεφαλογιάννη:

“« Άλλο το να ΄σαι αετός

και άλλο να τον κάνεις.

Άλλο το να θωρείς κορφές

και άλλο να τις φτάνεις”. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα “άλμπουμ” φωτογραφιών που συνθέτουν ένα βίντεο, με το ξεκίνημα της πολιτικής σταδιοδρομίας του Γ. Κεφαλογιάννη, το 1958 όταν εξελέγη στα 25 του χρόνια βουλευτής Ρεθύμνου. Το βίντεο περιέγραψε έναν άνθρωπο που ποτέ δεν προσπάθησε να εξαργυρώσει το εκτόπισμά του. Το 1976 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάνοντας πράξη ένα κράτος ελπίδας με τη δημιουργία του ΕΚΑΒ, για την οποία ονομάστηκ “Ο κύριος 166”. Κατέστρεψε τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων ως υπουργός στην κυβέρνηση Τζανετάκου.

“Κάθε κομμάτι γης της πατρίδας του ήταν για αυτόν ιερό”, ακούστηκε μεταξύ άλλων στο βίντεο.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννηςμ έκανε λόγο για μια μέρα τιμής, μνήμης και ανταπόδοσης, πολύ σημαντική για τα Ανώγεια. “Αποδίδουμε ελάχιστα από την οφειλόμενη τιμή” – ανέφερε ο δήμαρχος, μιλώντας για τον “Τσουρογιάννη”, γόνο μιας ιστορικής γενιάς των Ανωγείων και της Κρήτης. Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην πολιτική οξυδέρκεια, την πολιτική συνέπεια και την εντιμότητα του Γιάννη Κεφαλογιάννη, αλλά και το πόσο ανοιχτό ήταν το σπίτι του, όλη την ημέρα, στο Ρέθυμνο και την Αθήνα, καθώς αισθανόταν καθήκον του να μετριάζει τον πόνο και να λύνει προβλήματα.

Ο δήμαρχος Ανωγείων αναφέρθηκε σε όσα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης πέτυχε για τα Ανώγεια και την Κρήτη – τόσο ως προς έργα υποδομών όσο και σε έργα για την Υγεία.

“Οι Ανωγειανοί δεν ξεχνούν ότι πρέπει και οφείλουν να θυμούνται”, είπε ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ανακοινώνοντας την τοποθέτηση προτομής του Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια.