Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ 3,6εκατ ευρώ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Δ. ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

 https://skaravas.gr/wp-content/uploads/2020/12/skaravas_cut8.jpg

 Συνδυασμός ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ του Δ. Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης

 Κατέθεσε σήμερα αίτηση ακύρωσης της απόφασης της οικονομικής επιτροπής
του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με την οποία η δημοτική αρχή προσφεύγει
στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης και απευθείας ανάθεσης του έργου της
«ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ -ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ», συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης.» προϋπολογισμού 3,6εκατ ευρώ, ζητώντας την προβλεπόμενη δημοπράτηση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΔΩ: ΕΝΣΤΑΣΗ

 

Η ένσταση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
Της υπ’ αριθμ. Πρωτ. 229/2022 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου παυλοκάστρου-Ευρωστίνης με θέμα «Λήψη απόφασης για προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση, βάσει του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 για το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ», συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης.»
Ξυλόκαστρο 17-08-2022

Κύριε Συντονιστά


Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 229/2022 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με θέμα «Λήψη απόφασης για προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση, βάσει του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 για το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ», συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης.», αποφασίστηκε κατά ττλειοψηφία η έγκριση προσφυγής στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με τα άρθρα 32 παρ. 2 περίπτ. γ και 32Α του Ν. 4412/2016, όπως ισχύουν με τη δημοσίευση του Ν. 4782/2021 για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ -ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ», (αριθμός μελέτης 145/2020), προϋπολογισμού 3.600.000,00€ με ΦΠΑ 24%,

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
-Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 7095/02-10-2018 (ΑΔΑ: ΨΞΔI46MK6ΓΠ-P4Π) απόφαση του κ. Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Γιροστασίας, κηρύχθηκε ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (θεομηνία Ζορμπά), που εκδηλώθηκαν την 29-09-2018 και προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και λοιπές καταστροφές.

Ο δήμος προς άρση αυτών των ζημιών έλαβε ΕΚΤΑΚΤΗ χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ ύψους 3 εκατ. ευρώ λόγω έκτακτης ανάγκης, τα έργα εκείνης της εργολαβίας ολοκληρώθηκαν και ουδέποτε ζητήθηκε έκτοτε χρηματοδότηση για αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από την θεομηνία του 2018 στο δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας του δήμου μας.

-Βάσει της με αριθμ. πρωτ. 14575/24-07-2020 (ΑΔΑ:9H5746ΜΤΛ6-ΓΥ3) Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των Οικισμών» με τίτλο «Ανάπτυξη της υπαίθρου-Αγροτική Οδοποιία», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ο δήμος μας αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλλει πρόταση στον συγκεκριμένο άξονα ύψους 3,6εκατ ευρώ.

-Στις 19-03-2021 με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2699 απόφαση της οικονομικής επιτροπής Με θέμα : Έγκριση υποβολής πρότασης της πράξης «Βελτίωση Υφιστάμενων Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης» στην Πρόσκληση ATΌ5 για χρηματοδότηση από τον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» του ΓΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκε η μελέτη με αριθμό 145/2020, η τεχνική έκθεση και ο προυπολογισμός του έργου, όπου σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά σε ζημιές στους αγροτικούς δρόμους του εκδηλώθηκαν την 29-09-2018, ΣΧΕΔΟΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ!!!

Ψευδώς αναφέρεται στην υπ αριθμ 229/2022 απόφαση της οικονομικής επιτροπής ότι η μελέτη αναφέρεται σε ζημιές του 2018. Καμία μελέτη μάλιστα δεν έγινε από το 2018 έως σήμερα προς άρση των ζημιών, καθώς στους αγροτικούς δρόμους αυτές είχαν αποκατασταθεί πλήρως. Στην μελέτη αυτή το συντριπτικό ποσοστό των δρόμων που αναφέρονται δεν είχαν καμία ζημιά από τις καταστροφές του 2018, ενώ πολλά τμήματα τους είναι δασικά και άλλα εντός οικισμού, δεν έχουν δηλαδή καν την έννοια του αγροτικού δρόμου.

-Στις 2-4-2021 υποβλήθηκε το αίτημα ένταξης του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ -ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ» του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης ττροϋπολογισμού 3.600.000,00€ με ΦΓΊΑ 24%, και τα πρόσθεται συμπληρωματικά στοιχεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
-Στις 12/01/2022 με απόφαση αν. υπουργού εσωτερικών πραγματοποιήθηκε η ένταξη του έργου του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με τίτλο «Βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

-Στις 04/03/2022 με το υπ’ αριθμ. 2922 έγγραφο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΓΙΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ 2018, ο δήμος αιτήθηκε παράταση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς αυτή να αφορά τις καταστροφές του 2018 πλέον.

-Την 01/04/2022 με την υπ’ αριθμ. 2312/2022 απόφαση γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας δόθηκε νέα παράταση της κήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την 03/10/2022. Πάνω σε αυτήν την παράταση 4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ στηρίζει η δημοτική αρχή Την απευθείας ανάθεση με διαπραγμάτευση βάσει του άρθρου 32 παρ 2γ του 4412.

-Με την 229/2022 απόφαση της οικονομικής επιτροπής την 02/08/2022 αποφασίστηκε η προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση, βάσει του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 για το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ -ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ», συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Στην απόφαση αυτή ο συνδυασμός της μειοψηφίας ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος της οικονομικής επιτροπής Σπύρο Καραβά μειοψήφισε αναφέροντας τα κάτωθι:
“Το έργο της αγροτικής οδοποιίας που το περασμένο Γενάρη εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είναι ένα έργο που όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε ψηφίσει και συμφωνήσει ότι τπρέπει να γίνει και θα γίνει. Δεν σημαίνει αυτό, κατά την άποψή μας ως Συνδυασμός, ότι θα ττρέπει να ερμηνεύουμε νόμους και να κατασκευάζουμε διαδικασίες εκτός λογικής. Τόσοι άλλοι δήμοι στη χώρα έχουν ήδη δημοπρατήσει έργα του «Α. Τρίτση» και στην Κορινθία δύο δήμοι έχουν ήδη δημοπρατήσει αγροτικές οδοποιίες. Δεν δεχόμαστε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για ένα τόσο μεγάλο έργο.

Καλούμε τη
«Α. Τρίτος εκτός λογισμός, ότι θα τη
δημοτική αρχή να προχωρήσει το έργο όσο το γρήγορα γίνεται στη δημοπράτησή του, έτσι ώστε όλοι οι δημότες μας να επωφεληθούν τόσο του φυσικού αντικειμένου όσο και των εκπτώσεων που απορρέουν από αυτή τη διαδικασία. Το έργο, επαναλαμβάνουμε, το θέλουμε και θα γίνει και είμαστε εδώ ως Συνδυασμός να διαφυλάσσουμε αυτό που πιστεύουμε προσφορότερο για τον τόπο. Με τις σκέψεις αυτές, καταψηφίζουμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης – απευθείας ανάθεσης για το έργο αυτό και θα προσπαθήσουμε το έργο να δημοπρατηθεί κανονικά.”
Η δημοτική αρχή για να υποστηρίξει την.. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ. μέσω προσφυγής στο άρθρο 32 παρ. 2γ του ν. 4412 ισχυρίστηκε στην εν λόγω συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 περίπτ. γ’ ν. 4412/2016, οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να προσφεύγουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση. Κρίνεται απολύτως απαραίτητη η άμεση ανάθεση της εκτέλεσης του ανωτέρω έργου, χωρίς τήρηση των συνήθων διαδικασιών, βάσει της διάταξης του άρθρου 32 παρ. 2γ ́ . 4412/2016, δεδομένου ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο αυτό και συγκεκριμένα:

1)Υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη για άμεση επισκευή των βλαβών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πλημμύρα της 29-9-2018 στο οδικό δίκτυο του δήμου αλλά και από μεταγενέστερα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα, για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας των οδών τόσο για την ικανοποίηση των αναγκών διέλευσης των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων των περιοχών παρέμβασης, όσο και για την ικανοποίηση άλλου είδους άμεσων και επιτακτικών αναγκών όντως π.χ. αποψίλωση πρανών, πυρόσβεση. Η ύπαρξη κατετπείγουσας ανάγκης δεν συμβιβάζεται με τις χρονοβόρες διαδικασίες που επιτάσσουν άλλες διατάξεις του ν. 4412/2016. Η προσφυγή στη συγκεκριμένα διαδικασία και όχι στις ανοικτές και κλειστές διαδικασίες του ν. 4412/2016 κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι οι προαναφερόμενες διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, αν υπολογίσει κανείς όχι μόνο τις προθεσμίες δημοσίευσης, αλλά και τα ετσιμέρους στάδια διενέργειας αυτών, τις προθεσμίες για άσκηση προσφυγών και το γεγονός ότι σε περίπτωση άσκησης προσφυγής ή/και αίτησης αναστολής ενώπιον της ΕΑΔΗΣΥ, η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μπορεί να καθυστερήσει για χρονικό διάστημα πολλών μηνών.

Κύριε Συντονιστά

Η επισκευή των αγροτικών δρόμων είναι πάγια και τακτική ανάγκη και όχι έκτακτη λόγω των καταστροφών 4 χρόνια πριν. Για εκείνες άλλωστε τις καταστροφές ο δήμος χρηματοδοτήθηκε έκτακτα από το υπουργείο εσωτερικών και αποκατέστησε τις ζημιές. Η χρηματοδότηση του Αντώνης Τρίτσης έχει τακτική έννοια χρηματοδότησης του κεντρικού κράτους προς τους δήμους και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται το άρθρο 32 τταρ 2γ του ν. 4412 σε τακτικές χρηματοδοτήσεις. Για την ίδια χρηματοδότηση που έλαβαν οι γειτονικοί δήμοι Σικυωνίων και Νεμέας, έγινε ήδη δημοπράτηση των έργων τους και όχι η προσφυγή στη διαδικασία της διαταραγμάτευσης, ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΕΤΟΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 3,6εκατ. ευρώ! ΓΙΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΛΗΓΕΙ ΤΟ ΓΟΗΤΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΤΙΝΙΟ ΔΗΜΟΤΗ Η ΑΠΩΛΕΙΑ 1 ΕΚΑΤΕΥΡΩ ΓΙΕΡΙΠΟΥ ΑΓΙΟ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΩΛΕΣΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ?

2) Η κατεπείγουσα ανάγκη οφείλεται σε γεγονός απρόβλεπτο για την αναθέτουσα αρχή (θεομηνία) το οποίο φυσικά δεν απορρέει από δική της ευθύνη.

Κύριε Συντονιστά
ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ 2018.
Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ ΚΑΙ. ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ. ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΚΤΟΤΕ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΥΓΙΗΡΧΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ, ΠΑΡΑ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΘΕΙ ΑΓΊΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ. ΖΗΜΙΕΣ ΤΟ 2018 ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΡΓΟ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΖΗΜΙΑ ΤΟ 2018 ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ.

3) Υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του απρόβλεπτου γεγονότος της αρχικής θεομηνίας και των μεταγενέστερων αυτής ακραίων καιρικών φαινομένων και της κατεπείγουσας ανάγκης
που προέκυψε λόγω αυτών για επισκευή των αγροτικών οδών.

Κύριε Συντονιστά

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ 2018 ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2022. Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΚΤΙΚΉ ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΒΑΣΕΙ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.

  • Στην εν λόγω απόφαση της οικονομικής επιτροπής καταρτίστηκε κατάλογος με δύο
    UTTοψήφιους οικονομικούς φορείς και συγκεκριμένα τις εταιρείες: α) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. (ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΡΕΙΑ, Μιχ. Καραολή 53 Ξάνθη- Τ.Κ. 67100, ΑΦΜ 998758481 ΔΟΥ Ξάνθης και
    β) ΠΙΣΤΕΥΟΣ Α.Ε. (ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, 25ης Μαρτίου 11 — Κιάτο Κορινθίας – Τ.Κ. 20200, τηλ. 2742025000, ΑΦΜ 997636418 ΔΟΥ Κορίνθου), στις οποίες θα αποσταλεί η πρόσκληση σύμφωνα με τα άρθρα 32 παρ. 2 περίπτ. γ και 32Α του Ν. 4412/2016 για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής αναδόχου κατασκευής του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ»/Υποέργο 1», συνοδευόμενη από το πλήρες τεύχος της αριθ. 145/2020 μελέτης.
    Στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής της συνεδρίασης της 8ης Αυγούστου 2022 η επιτροπή διαπραγμάτευσης συνέταξε πρακτικό με ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 1,00 ΚΑΙ 1,03%!!!!!!
    Όταν ο μέσος όρος μεσοσταθμικά των εκπτώσεων πανελλαδικά σε έργα αγροτικής οδοποιίας του Αντώνης Τρίτσης είναι 30%!!! Όταν οι γειτονικοί δήμοι Σικυωνίων και Νεμέας έλαβαν με κανονική δημοπράτηση έκπτωση 37% !!!

Κύριε Συντονιστά

Επειδή εύλογα προκύπτει από τα παραπάνω ότι ουδεμία σχέση έχει τη θεομηνία του 2018 με το φυσικό αντικείμενο της έργου της ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ -ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ προϋπολογισμού 3,6εκατ ευρώ που ενέταξε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.
Επειδή ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ 145/2020 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ 2018, ΑΛΛΑ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΥΤΩΝ.
Επειδή ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΩΣ ΑΙΤΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ 2018, ΜΕ ΠΡΟΦΑΝΗ ΛΟΓΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΠΙΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ,

Επειδή ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι την 30 Οκτωβρίου 2022 μετά την παράταση του δόθηκε την 1η Απριλίου 2022 όχι λόγω των καταστροφών του 2018, αλλά λόγω μεταγενέστερων ζημιών που έχουμε υποστεί και καμία σχέση δεν έχουν με την αγροτική οδοποιία του δήμου μας.
Επειδή μια τακτική χρηματοδότηση του κεντρικού κράτους όπως το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης (όπως παλαιότερα τα προγράμματα Φιλόδημος, Θησέας, ΕΠΤΑ κ.α.) δεν σχεδιάζονται για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες των δήμων αλλά τακτικές και διαρκείς ανάγκες, όπως είναι η τακτική και διαρκής ανάγκης βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας όλων των δήμων της χώρας.
Επειδή Η ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΓΠΤΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 1,00 ΚΑΙ 1,03% ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 1.000.000ΕΥΡΩ!!!
ΖΗΤΟΥΜΕ
…………………………………. .
Την ακύρωση της υγι’ αριθμ. Πρωτ. 229/2022 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με θέμα «Λήψη απόφασης για προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευσηση, βάσει του άρθρου 32 παρ. 2 του Ν. 4412/2016 για το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ -ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ», συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης.» ως απαράδεκτη και εντελώς αναιτιολόγητη.

  

ΘΕΜΑ : Έγκριση υποβολής πρότασης της πράξης «Βελτίωση Υφιστάμενων Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης» στην Πρόσκληση ΑΤ05 για χρηματοδότηση από τον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών»  του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ) εξέδωσε πρόσκληση με αριθμό πρωτ: 14575/24-07-2020, με Κωδικό Πρόσκλησης ΑΤ05 και τίτλο «Ανάπτυξη της υπαίθρου-Αγροτική Οδοποιία» για την υποβολή προτάσεων στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών, στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών».

Με την παρούσα πρόσκληση, προβλέπεται η χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων που αφορούν βελτίωση υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων. Η εξασφάλιση της εύκολης και ασφαλούς προσπελασιμότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στις αγροτικές περιοχές, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με την παράλληλη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών μεθόδων (πρόσβαση μηχανών, εύκολη διακίνηση της παραγωγής κλπ.) συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, είναι δυνατή η χρηματοδότηση εργασιών βελτίωσης των υφιστάμενων αγροτικών οδών, όπως βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών, κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (οχετοί απορροής όμβριων υδάτων, τοιχία αντιστήριξης κ.α.), εργασίες διαμόρφωσης του καταστρώματος με συμπυκνωμένο υλικό, τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις κλπ. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης προτίθεται να υλοποιήσει την Πράξη «Βελτίωση Υφιστάμενων Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης» προϋπολογισμού  3.606.076,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) η οποία περιλαμβάνει δύο Υποέργα: 

Υποέργο 1: «Βελτίωση Υφιστάμενων Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ξυλόκαστρου – Ευρωστίνης», προϋπολογισμού 3.600.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%)

Υποέργο 2: «Υπηρεσίες συμβούλου για την σύνταξη και προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης στο πλαίσιο της  Πρόσκλησης ΑΤ05 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»», προϋπολογισμού 6.076,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

Προκειμένου ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης να διεκδικήσει την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να υλοποιήσει τη Πράξη εισηγούμαστε:

1.     Tην έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης για το έργο Βελτίωση Υφιστάμενων Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ξυλόκαστρου – Ευρωστίνης», προϋπολογισμού  2.903.225,81 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%)

2.     Την έγκριση υποβολής πρότασης Πράξης με τίτλο «Βελτίωση Υφιστάμενων Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης» προϋπολογισμού  3.606.076,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) στην πρόσκληση ΑΤ05 του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για χρηματοδότηση από τον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών».

Η πράξη περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα: 

·         Υποέργο 1: «Βελτίωση Υφιστάμενων Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ξυλόκαστρου – Ευρωστίνης», προϋπολογισμού 3.600.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%)

·         Υποέργο 2: «Υπηρεσίες συμβούλου για την σύνταξη και προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης στο πλαίσιο της  Πρόσκλησης ΑΤ05 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»», προϋπολογισμού 6.076,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). 

3.     Την αποδοχή των όρων της πρόσκλησης µε αριθμό πρωτ: 14575/24-07-2020, Κωδικό Πρόσκλησης ΑΤ05 και τίτλο «Ανάπτυξη της υπαίθρου-Αγροτική Οδοποιία» του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών.

4.     Στην περίπτωση που ο συνολικός Π/Υ της Πράξης είναι μεγαλύτερος του ποσού Χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα τη διαφορά θα καλύψει o Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

5.     Την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για τις περαιτέρω ενέργειες, ώστε να υποβληθεί η πρόταση χρηματοδότησης.

ΚΑΡΑΒΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

Συνδυασμός ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ του Δ. Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης