Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Άρης 2-0: Τον πρώτο λόγο οι Ισραηλινοί, «κέρβερος» Κουέστα και μοιραίος Καμάτσο

 Μακάμπι Τελ Αβίβ – Άρης 2-0: Τον πρώτο λόγο οι Ισραηλινοί, «κέρβερος» Κουέστα και μοιραίος Καμάτσο 

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ επικράτησε με 2-0 του Άρη στο «Bloomfield Stadium», οι Ισραηλινοί έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση και οι «κίτρινοι» χάρη στον Κουέστα  δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα με βαρύτερο σκορ. Θα μπορούσαν στο 90+5' να μειώσουν σε 2-1, αλλά ο Καμάτσο αστόχησε σε κενή εστία. 

Άρης ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ για να πάρει ένα αποτέλεσμα που θα του δίνει κάποιες πιθανότητες πρόκρισης. Τελικά ηττήθηκε με 2-0 από μία Μακάμπι που ήταν ανώτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα τέρματα, αλλά ο Κουέστα έδινε ώρες-ώρες την εντύπωση ότι έπαιζε μόνος του έχοντας χάσει το μέτρημα στις αποκρούσεις. Ο Άρης ηττήθηκε, θα μπορούσε να χάσει με 2-1 αν ο Καμάτσο δεν έχανε το άχαστο στο 95', αλλά σίγουρα έχουν ψαλιδιστεί οι πιθανότητές του για πρόκριση στα play off του Europa Conference League. Όμως, για να μην μετατραπεί σε τυπική διαδικασία η ρεβάνς, θα πρέπει να αλλάξει θεαματικά την εικόνα του στη ρεβάνς του «Κλ. Βικελίδης» (11,8, 21.00).

Ο Χερμάν Μπούργος άφησε στην άκρη το 4-4-2 που έπαιζε στα περισσότερα φιλικά ο Άρης και πήγε με 4-2-3-1 απέναντι στο 4-3-3 του Βλάνταν Ίβιτς. Ένας Ίβιτς που φαινόταν ότι είχε διαβάσει καλά τους «κίτρινους», με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο διάστημα του ημιχρόνου οι Ισραηλινοί να έχουν την κατοχή, την κυκλοφορία και να ασκούν κατά διαστήματα αφόρητη πίεση στην άμυνα του Άρη. Σε τρεις περιπτώσεις ο Κουέστα κράτησε όρθια την ομάδα του. Αρχικά στο τετ α τετ του Κανικόφσκι (9’), στη συνέχεια στον «κεραυνό» του Σάμποριτ μέσα από την περιοχή και τέλος στο δυνατό σουτ του Γιοβάνοβιτς από κοντινή απόσταση (23’).

 Δεν μπορούσε όμως ο Κουέστα να παίζει μόνος του και να βγάλει και την τέταρτη πολύ καλή ευκαιρία της Μακάμπι, όταν από λάθος στη μεσαία γραμμή των «κιτρίνων», ο Κανικόφσκι έφτασε από τη μεσαία γραμμή λίγο έξω από την περιοχή του Κουέστα, την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Γιοβάνοβιτς και ο τελευταίος με ένα ψύχραιμο πλασέ άνοιξε το σκορ στο 29’ για τους γηπεδούχους. Ο Άρης που προσπαθούσε από κάποιες εμπνεύσεις του Ιτούρμπε να απειλήσει (ο Γκρέι ήταν… εξαφανισμένος), έφτασε κοντά στο γκολ σε δύο περιπτώσεις με τον Μαντσίνι (19’, 44’), αλλά τα τελειώματά του δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά και κάπως έτσι η Μακάμπι πήγε προηγούμενη στο σκορ στην ανάπαυλα με 1-0.

 

Και στο δεύτερο ημίχρονο η Μακάμπι ήταν καλύτερη. Ο Άρης είχε τις δικές του στιγμές όταν μπήκαν στο γήπεδο οι Πάλμα και Καμάτσο, αλλά πάλι ο Κουέστα ήταν εκείνος που κράτησε την ομάδα του στο παιχνίδι. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Εράν Ζαχάβι. Ο πολύπειρος επιθετικός που μπήκε στο 66', αφού αρχικά έχασε μία κοντινή κεφαλιά στο 67' και ένα είχε ένα άστοχο πλασέ στο 78', έδειξε τη μεγάλη του κλάση με το γκολ που πέτυχε στο 84', δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στην Μακάμπι να πάει με άλλον αέρα στην Θεσσαλονίκη σε επτά βράδια. Θα μπορούσε βέβαια ο Άρης να κάνει τη ζημιά στο 95', αλλά ο Καμάτσο αστόχησε σε κενή εστία! 

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ : Πέρετς – Ζεράλδες, Γέινι, Σάμποριτ, Χόζεζ (62’ Κλοχ) – Μπίτον (62’ Ναχμίας) , Γκλάζερ, Όβεριμ (92' Ρίκαν) – Κανικόφσκι, Κούβας (66’ Zαχάβι) – Γιοβάνοβιτς (66’ Πέριτσα)

ΑΡΗΣ : Κουέστα – Εμπακατά, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Πίρσμαν (81’ Μαζικού) – Νταμπό (81’ Ντιόπ), Ντουκουρέ – Ιτούρμπε (63’ Καμάτσο), Μαντσίνι (63’ Πάλμα), Γκαρσία (51’ Μανού Γκαρθία) – Γκρέι